پرلیت چیست و چه تاثیری بر خاک میگذارد ؟ در این مقاله از الو باغبون همراه ما باشید تا پرلیت، کاربردهای آن و مقدار مورد نیاز آن برای خاک آشنا شوید.
هنگامی که درب بسته مخلوط خاکی که از مغازه تهیه میکنید را باز میکنید، نقاط سفید رنگی میبینید که از خود میپرسید آنها چه هستند. ولی در واقع پرلیت چیست؟ پرلیت از چه ساخته میشود؟ چه کاری برای خاک انجام میدهد و دلیلی برای اضافه کردن بیشتر آن به خاک است یا خیر؟
پرلیت یک فرم از سنگهای آتشفشانی است. اگرچه وزن سبک آن باغبانان جدید و تازه کار را گمراه میکند. به خاطر ظاهری که دارد برخی اوقات پاپ کورن آتشفشانی هم نامیده میشود. اگر شما یک دانه از پرلیت مخصوص کشاورزی را در زیر میکروسکوپ نگاه کنید، میتوانید خلل و فرجهایی که روی آن قرار دارد را مشاهده نمایید. حفرههای موجود روی دانههای این عنصر قادر است رطوبت و مواد مغذی را که گیاه به آن نیاز دارد را درون خود ذخیره کند و آب اضافی را از خود عبور دهید. این ماده سمی نیست، تمیز است و بیماری را سرایت نمیدهد و بسیار سبک میباشد و استفاده از آن بسیار راحت است.
پرلیت معمولاً مصارف صنعتی و کشاورزی دارد. به طور معمول این ماده با کچ و مواد سبک دیگر، سقف کاذب، بنایی و عایقبندی مخلوط میشود. همچنین برای انجام فیلترینگ مادهای محبوب است.
این ماده مصارف زیادی دارد، ولی برای کشاورزان، یک ماده مغذی و لازم برای مصارف کشاورزی است.
این ماده آلی به صورت طبیعی از سنگهای شفاف آتشفشانی است. گونه خاص این ماده هنگامی که سنگ شیشه مانند (ابسیدین) با آب برخورد میکند بوجود میآید. این نوع از سنگ آتشفشانی دارای مقدار آب بالایی نسبت به سایر گونه ها است. مانند سایر مواد آتشفشانی، این نوع دارای رنج رنگی مشکی و خاکستری میباشد و خیلی سنگین است. پس چرا این سنگ معدنی برای مصارف کشاورزی دارای رنگ سفید و کم وزن است؟!
پرلیت از انجام فرآیند گرما دهی روی سولفید آهن شکل میگیرد. حرارت دادن پرلیت در رنج گرمای ۸۵۰ تا ۹۰۰ درجه سانتیگراد باعث نرم شدن این ماده معدنی میشود. بنابراین، آب در برخورد با این ماده بخار شده و از بین میرود. این باعث میشود که ۱۶ تا ۱۷ درجه رنگ آن تغییر کرده و از رنگ تیره به رنگ سفید به دلیل ماندن آب در داخل این سنگ شیشهای تغییر کند.
این ماده تولید شده جدید بسیار سبک تر از فرم فبلی خود است. و دارای بیشمار درز و شکاف و به راحتی با یک فشار متوسط خرد میشود و تمیز و استریل میباشد.
پرلیتهایی که به کمک فرآیندهای شیمیایی درست میشوند همین حالت پرلیتهای طبیعی را دارا هستند. در حالیکه این ماده به طور معمول دارای ۷۰ تا ۷۵ درصد دی اکسید سیلیکون است سایر انواع شیمیایی دارای:
۱۲ تا ۱۵ درصد اکسید آلومینیوم
۳ تا ۴ درصد اکسید سدیوم
۳ تا ۵ درصد اکسید پتاسیوم
۰.۵ تا ۲ درصد اکسید آهن
۰.۲ تا ۰.۷ درصد اکسید منیزیوم
۰.۵ تا ۱.۵ درصد اکسید کلسیوم
هستند و همه این مواد عالی طبیعی معمولاً در مخلوطهای خاک هستند. این ماده دارای پی اچ ۶.۶ تا ۷.۵ است.
از آنجایی که قبلاً اشاره کردیم، پرلیت دارای خواص فراوانی برای گیاهان شما است.
یکی از مهمترین آنها، خاصیت عبور آب است. این ماده دارای سیستم طبیعی فیلتر کردن آب است. و اجازه میدهد آب به راحتی از آنها عبور کند. مقدار کمی رطوبت را به همراه مواد مغذی که گیاه برای رشد به آنها نیاز دارد در خود نگه میدارد.
گردش هوا در خاک یکی دیگر از خواصی است که هنگامی که این ماده با خاک مخلوط میشود افزایش پیدا میکند. و برای ریشهها بسیار ضروریست که بتوانند تنفس کنند. به این دلیل که این یک ماده معدنی شیشهای مانند است و دارای سختی بیشتری نسبت به خاک اطراف خود است. این کمک میکند که فشردگی خاک گیاه کمتر باشد و خاک شما سبکتر و تردتر باشد.
مردم اکثراً این سوال را میپرسند که از چه نوعی از انواع درشت، معمولی و یا کوچک پرلیت استفاده کنند. نوع درشت آن دارای خلل و فرج هوایی بیشتری است. پس قابلیت بهتری برای عبور آب و کمک به خشک شدن زودتر خاک و سلامت و تنفس ریشهها دارد. این نوع در بین کسانی که ساکولنت و کاکتوس یا گیاه ارکیده پرورش میدهند بیشتر محبوبیت دارد. ولی این نوع برای مخلوط سطح رویی خاک آن عملکردی که نوع عالی و ریز آن دارد را ندارد.
نوع ریز آن هم کاربردی است. ولی بیشتر برای بسترهای کاشت بذر و هنگام هرس کردن ریشههای گیاه برای ریشهزایی مجدد استفاده میشود. پرلیت ریز همچنین میتواند ماده مناسبی برای پوشاندن سطح نازکی از خاک باشد که بتدریج به خاک نفوذ کرده و زهکشی آن را بالا ببرد.
اگر شما تصمیم دارید مخلوط خاک را خودتان درست کنید یکی از موادی که استفاده زیادی در خاک شما دارد میتواند پرلیت باشد. ارزان است، سبک است، و قابلیت مخلوط پذیری بالایی در خاک پیت یا سایر خاکهای جاذب آب دارد. ولی چرا ما به جای این ماده از دو مورد دیگر ورمی کولیت یا خاک سیلیسی استفاده نمیکنیم؟!
هنگامی که درباره زهکشی حرف میزنیم، خاک سیلیسی یا DE دارای قابلیت نگهدارندگی آب بیشتری نسبت به پرلیتها هستند. این ماده معمولاً به صورت پودر به جای گرانول یافت میشود. که دارای بافت ریزی است و به طور یکنواختی با خاک مخلوط نمیشود. و این باعث میشود هنگام دریافت رطوبت به صورت گوله جمع شود و مانع گردش هوا در خاک شود. البته از این ماده یعنی خاک سیلیسی در موارد کنترل آفات و به صورت مخلوط با پرلیت استفاده میگردد.
هنگامی که پرلیت را با ورمی کولیت نیز مقایسه میکنیم، ورمی کولیت آب را جذب می کند. و آن را درون خاک نگه می دارد. که این برای کاشت بذر و گیاهانی که به آب زیاد نیاز دارند کمک میکند. در مقایسه با پرلیت، ورمی کولیت آب و مواد غذایی را جذب می کند و گیاه را تغذیه میکند. در حالیکه پرلیت، میتواند به زهکشی خاک و عبور آب کمک نماید. بنابراین هر دو جایگاه خود را در کشاورزی دارند. حتی در گلدان یا زمین کشت.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، کاشت انواع نهال و درخت، بیل زنی باغچه و پاکندی درختان، روف گاردن ، فرم دهی، آبیاری گیاه و باغچه، گلکاری باغچه و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.