درباره گیاه اچوریا شاویانا چه می دانید؟
اچوریا شاویانا (Echeveria Shaviana) یک ساکولنت لطیف، نرم و همیشه سبز است که بومی نواحی کوهستانی شمال مکزیک است. این گیاه متعلق به خانواده گیاه اچوریاست و از دسته کراسولاها محسوب میشود. شاویانا دارای ساقهای کوتاه با شکل برگهای غنچهای، صاف و گوشتی است. لبه برگهای گیاه دارای موج و صورتی رنگ است. فصل رشد این ساکولنت تابستان است و هنگامی که نور زیادی بتواند دریافت کند. انواع مختلف دکوری این گیاه کند رشد هستند. ولی با گذر زمان به اندازه ۲۰ سانتیمتر هم میرسند. برگهای نازک ولی گوشتی شاویانا منحصر به فرد هستند. انواع اچوریا در ظاهر متفاوت هستند و برگهای آنها گوشتی و در برخی موارد دارای موج هستند. البته برخی از علاقهمندان این گیاه را به اشتباه کاکتوس اچوریا نامگذاری میکنند. که در واقع این گیاه یک ساکولنت است. در ادامه این مطلب میخواهیم با شرایط نگهداری اچوریا شاویانا آشنا شویم.
برای نگهداری اچوریا شاویانا نیاز به محیطی با نور زیاد است. این گیاه روشنایی را دوست دارد و میتوانید آن را در خارج از خانه نیز در نور مستقیم نگهداری کنید. البته در گرمای شدید تابستان باید مراقب تابش مستقیم نور آفتاب به گیاه خود باشید. در مجموع ۶ ساعت نور کامل در روز برای این گیاه از عوامل مهم در سلامتی و شادابی است. در زمستان و پاییز نور کامل و در تابستان محیط روشن با محافظت از گیاه نور آن را تامین کنید. هنگامی که شاویانا نور بیشتری دریافت کند، برگهای آن به رنگهای زیبا و گوناگون و اشکال مختلف نمایان خواهد شد.
هنگام انتقال گیاه خود از یک محیط با نور کمتر به مکانی با نور کامل خورشید، باید به تدریج این کار را انجام دهید. به این دلیل که ممکن است تغییرات یکباره نور محیط گیاه منجر به سوختگی برگها یا بروز استرس به آن شود. قبل از انتقال گیاه به محیطی روشنتر، گیاه را به خوبی آبیاری کنید. در روزی نیمه ابری گیاه را به آن محیط انتقال دهید.
برگهای شاویانا به خصوص در تابستان هنگام رشد گیاه بسیار زیبا هستند. هنگامی که دمای محیط خنکتر میشود، رنگ آنها با کمی سایه صورتی همراه خواهد شد. گردش هوای مناسب یکی دیگر از موارد مهم در نگهداری اچوریا شاویانا محسوب میشود. این عامل باعث کاهش ریسک هجوم آفات و بیماریها به گیاه خواهد شد. در طول زمستان رطوبت محیط گیاه را کاهش دهید.
اچوریا شاویانا یک ساکولنت مقاوم در برابر خشکی است. و میتواند در شرایط کم آبی مدت طولانی زندگی کند. در هر صورت، باید در طول رشد گیاه مقدار مناسب و مورد نیاز آب را برای آن فراهم کرد. از اواسط فصل بهار و به خصوص تابستان میتوان با خشک شدن کامل خاک گیاه آن را آبیاری کرد. برای نگهداری اچوریا شاویانا در زمستان نیز باید آبیاری را کاهش داد. یکبار در ماه به اندازهای که خاک آن کمی مرطوب شود کفایت میکند. باید دقت داشت آبیاری بیش از حد میتواند منجر به پوسیدگی آن شود.
هرگز اجازه ندهید که گیاه غرق در آب شود. و آب مانده در زیرگلدانی را به سرعت تخلیه کنید.
زهکش خاک باید به صورتی باشد که آب به سرعت از آن عبور کند.
در طول زمستان گیاه را آبیاری نکنید.
تغذیه بیش از حد اچوریا میتواند به رشد نامتناسب گیاه منجر شود. و کوددهی صحیح باید به صورت اندک انجام شود. از کودی باید استفاده نمود که دارای نیتروژن کمی باشد و تغذیه باید در فصول بهار یا تابستان به میزان یکبار در سال انجام شود.
بستر کاشت یکی از مهمترین و حیاتیترین عوامل در نگهداری اچوریا شاویانا محسوب میشود. خاک مناسب در سلامتی و کاهش ریسک پوسیدگی گیاه نقش مهمی خواهد داشت. بهترین مخلوط برای مراقبت از گیاه مخلوط خاک کاکتوس و ساکولنت با مقدار بیشتری از سنگریزه است.
برای تعویض گلدان گیاه نیز میتوانید در فصل بهار با استفاده از خاکی با زهکشی بسیار مناسب این کار را انجام دهید. تعویض گلدان را میتوانید هر یکسال در میان انجام دهید. در قسمت پایین گلدان از سنگ درشتتر استفاده کنید تا زهکش خاک بالا برود. گلدانهای سفالی با داشتن سوراخ مناسب در کف بهترین گزینه هستند. بعد از تعویض گلدان نیز از آبیاری گیاه به مدت ده روز خودداری کنید. نکته مهم این است هنگامی تعویض گلدان باید انجام شود که اندازه گیاه و ریشههای آن تمام فضای گلدان را اشغال کرده باشند. همیشه به این معنی نیست که حتماً باید گلدان تعویض شود. گاهی فقط نیاز به تازه شدن خاک گلدان است.
در بهار و اوایل تابستان میتوان گیاه را بوسیله پاجوشهای بوجود آمده در اطراف گیاه یا قلمه برگ یا ساقه تکثیر کرد. میتوانید پاجوشهای کوچک را به آرامی از گیاه جدا کنید. این کار را با استفاده از یک وسیله تیز و ضدعفونی شده انجام دهید. این پاجوشها را روی سطح خشک خاک قرار دهید. برای تکثیر از طریق برگ نیز میتوانید هنگام تعویض گلدان از برگهای پایینی استفاده کنید.
به غیر از مشکل پوسیدگی در اثر آبیاری بیش از حد، در نگهداری اچوریا شاویانا معمولاً با بیماری خاصی مواجه نخواهیم شد. البته شپشک آردآلود میتواند به ساکولنت ما آسیب برساند. این آفت میتواند ریشه یا برگهای آن را آلوده کند. شته نیز از دیگر آفات اچوریا محسوب میشود.
از دیگر مشکلاتی که میتوان به آن اشاره کرد، زرد شدن برگ اچوریا است. علت زرد شدن برگ اچوریا میتواند به آبیاری بیش از حد، نور کم یا زیادتر از نیاز گیاه مربوط شود. برای رفع این مشکل باید موارد را با دقت بررسی و آن را رفع کرد.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، کاشت انواع نهال و درخت، گل کاری، فرم دهی، آبیاری گیاه و باغچه، گلکاری باغچه و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.