این کاکتوسها به خاطر ظاهر خاصی که دارند، به وفور در گلفروشیها قابل یافت هستند. ملوکاکتوس بومی مناطقی با درجه حرارت بالا است و تحمل سرمای محیط را ندارد، پس اگر خانهای همیشه سرد دارید بهتر است گیاه را اذیت نکنید و از فکر تهیه و نگهداری آن بیرون بیایید!
محل اصلی زندگی این گیاه در شمال برزیل است. انواع مختلف ملوکاکتوس وجود دارند و در مناطق مختلف یافت میشوند. ملوکاکتوس زهنتری (Melocactus Zehntneri) در انواع مختلفی از خاک رشد میکند. خاک این گیاه باید شامل ماسه و سنگریزه باشد که زهکشی بالایی داشته و خاک گیاه بعد از هر آبیاری سریعاً خشک شود. نگهداری ملوکاکتوس زهنتری برای تازه کاران کار آسانی نیست. کاکتوس ایران در این نوشته به نحوه نگهداری این کاکتوس پرداخته و شما را در نگهداری بهتر از این گیاه هدایت خواهد کرد. این کاکتوس را به نامهای دیگر ملون کاکتوس و ملون نیز میشناسند.
برای نگهداری ملوکاکتوس زهنتری در محیط گلخانهای، آن را در معرض نور کامل خورشید قرار دهید. و گردش هوای مناسبی را برای گیاه تامین نمایید. هنگامی که از این کاکتوس در منزل نگهداری میکنید، روشنترین نقطه از منزل را برای گیاه خود انتخاب کرده و اجازه دهید نور خورشید به گیاه شما بتابد. بهترین مکان در خانه برای نگهداری این کاکتوس پشت پنجره جنوبی میباشد.
اگر در طول فصول رشد کاکتوس یعنی از اوایل بهار تا اوایل پاییز میخواهید گیاه خود را برای دریافت نور بیشتر به محیط بیرونی انتقال دهید، اینکار را به تدریج انجام دهید. انتقال یکباره ملوکاکتوس زهنتری به محیط بیرونی و در قرار دادن آن در معرض نور خورشید، موجب آفتاب سوختگی گیاه میشود.
پیشنهاد میشود اجازه ندهید دمای محیط نگهداری این کاکتوس به زیر ۱۰ درجه سانتیگراد برسد. در طول فصول سرد اجازه ندهید خاک گیاه شما مرطوب بماند. و همانطور که قبلاً اعلام شد مراقبت از این گیاه مستلزم داشتن گردش هوای مناسب میباشد.
در طول فصول رشد این کاکتوس اجازه دهید خاک آن در بین دو آبیاری خشک شود، سپس آبیاری را انجام دهید. هنگامی که از ملوکاکتوس در منزل نگهداری میکنید، حتماً به این نکته توجه داشته باشید که ممکن است خاک روی گلدان خشک شده ولی در لایههای خاک رطوبت وجود داشته باشد. حتماً ابتدا با استفاده از یک خلال دندان رطوبت خاک را بسنجید و سپس آنرا آبیاری کنید.
اگر به اینکه کاکتوس شما به آب نیاز دارد یا خیر شک دارید بهتر است آن را آبیاری نکنید. آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی ریشهها و بروز قارچها به آن میشود. در فصول سرد و در زمستان آبیاری ملوکاکتوس زهنتری را متوقف کنید و فقط به اندازهای آبیاری انجام شود که از خشکی مفرط خاک جلوگیری شود. این میزان آبیاری میتواند به یکبار در ماه کاهش پیدا کند. در نگهداری ملوکاکتوس زهنتری به آبیاری آن توجه کنید.
همانطور که پیشتر نیز گفته شد، نگهداری ملوکاکتوس زهنتری تقریباً در هر خاکی ممکن است. ولی پیشنهاد ما برای رشد مناسب و بهتر این کاکتوس همان مخلوط هایخاک کاکتوس و ساکولنتاست. برای زهکشی بهتر و خشک شدن سریع خاک بعد از هر آبیاری میتوانید کمی سنگریزه و ماسه بیشتر به خاک گیاه اضافه کنید. سوراخهای زهکشی کف گلدان خود را هر چند مدت یکبار بررسی نمایید. بهترین جنس گلدان برای کاشت و نگهداری ملوکاکتوس گلدانهای سفالی است. این گلدانها دارای خلل و فرج بیشتری هستند. این منافظ باعث گردش هوای بیشتر و سرعت بیشتر تبخیر آب میشوند.
برای تعویض گلدان ملوکاکتوس زهنتری عجله نکنید. از آنجایی که این کاکتوس کند رشد است نیاز به تعویض گلدان مکرر ندارد. هنگامی که اندازه گیاه به لبههای گلدان رسید و یا ریشههای آن از کف گلدان بیرون زد، در فصل بهار میتوانید گلدان گیاه را تعویض کنید. برای آشنایی با نحوه تعویض خاک و گلدان میتوانید مطلب ما را مطالعه کنید.
هنگام نگهداری ملوکاکتوس زهنتری و برای کوددهی گیاه میتوانید از کودهای با پتاسیوم بالا و نیتروژن پایین در طول فصول رشد گیاه به مدت هر ماه یکبار استفاده کنید. برای این کار باید از نصف مقدار توصیه شده روی بستهبندی کود برای کاکتوس خود استفاده کنید. برای خواندن مطالب بیشتر در مورد کوددهی کاکتوسها میتوانید آشنایی با کوددهی کاکتوسرا مطالعه کنید.
قسمت قابل توجه این کاکتوس قسمت سفالیوم آن است که در قسمت بالای آن تشکیل میشود. فقط ملوکاکتوس و دیسکو کاکتوس هستند که دارای این قسمت میشوند. هنگامی که ملوکاکتوس زهنتری به بلوغ میرسد، سفالیوم شروع به رشد میکند. هنگامی که این قسمت تشکیل می شود در طول رشد گیاه با آن رشد خواهد کرد. ولی رشد بدنه گیاه تا شکل گرفتن سفالیوم متوقف میشود.
تکثیر این کاکتوس از طریق بذر امکان پذیر است. این کار در انتهای فصل زمستان در محیط داخلی میتواند صورت بگیرد. برای کاشت بذر، باید مخلوط خاکی مناسب انتخاب کنید. خاک را در گلدانی مناسب ریخته و مرطوب کنید. سپس بذرها را روی خاک بپاشید. روی گلدان را با پلاستیک شفاف بپوشانید. گلدان را در مکانی گرم و به دور از نور مستقیم خورشید قرار دهید. از یک تا چند هفته زمان لازم است تا اولین بذرها جوانه بزنند.
در صورتی که در نگهداری ملوکاکتوس زهنتری با مشکل مواجه هستید یا سوالی در مورد نحوه نگهداری و بیماری های این گیاه دارید میتوانید در ادامه همین مطلب سوالات خود را مطرح نمایید.
بزرگترین مشکل در نگهداری ملوکاکتوس زهنتری پوسیدگی در اثر آبیاری بیش از حد گیاه است. این کاکتوس مانند بسیاری از هم خانوادههای خود نیاز زیادی به آبیاری ندارد. کاکتوسها آب را در اندام خود ذخیره میکنند. این قابلیت به آنها در زنده ماندن در شرایط سخت و بیآبی کمک خواهد کرد. پوسیدگی کاکتوس ممکن است به شکلهای مختلف مشخص شود. سیاه شدن قسمتی از گیاه، زرد شدن کاکتوس و عدم رشد مناسب میتواند از نشانههای این بیماری باشد. بنابراین در آبیاری گیاه خود دقت لازم را انجام دهید.
برخی آفات نیز در شرایط ضعف و بیماری یا نگهداری نامناسب به گیاه شما حملهور خواهند شد. آفاتی نظیر شپشک آرد آلود و کنه قرمز میتوانند با مکیدن شیره کاکتوس شما آن را نابود کنند. در صورت خشکی بیش از حد خاک و نامناسب بودن گردش هوای محیط نگهداری ممکن است این آفات به گیاه شما حملهور شوند.
باید گفت که باغبان ها در مجموع دارای مهارت های متنوعی هستند و تقریبا می توانند هر کاری را در زمینه خدمات باغبانی از جمله بازسازی و نگهداری باغ از جمله هرس ، چمن زنی ، گل کاری ، فرم دهی و مراقبت از چمن انجام دهند. استخدام یک باغبان همیشگی ، می تواند به کنترل مداوم و زیبا سازی باغ کمک کند.