گیاهان خانگی میتوانند تاثیر بهسزایی در عملکرد و سلامت موجودات اطراف خود بگذارند. بنابراین با خرید گیاه افزون بر زیبایی و طراوت، از فواید آن نیز بهرهمند شوید.
خواستگاه گیاه سروپژیا وودی (Ceropegia Woodii) در جنوب آفریقا، سوییس و زیمباوه است. این گیاه جز ساکولنتهای همیشه سبز محسوب میشود و اگر شرایط نگهداری سروپژیا فراهم باشد تا ارتفاع ۱۰ سانتیمتر رشد و ۲ تا ۴ متر در طول رشد میکند.
این گیاه در محیطهای جنگلی با برآمدگیهای جاسازی شده در بین صخرهها یا تپههای خاک زندگی میکند. در این محیط طبیعی، ریشهها میل بیشتری به گسترش و رشد دارند. این گیاه به آسانی از طریق قلمه قابل تکثیر و ازدیاد میباشد.
سروپژیا وودی یک گیاه ساقهدار وحشی و معلق است که از بین ساقههای زیر زمینی آویزان میشود. فقط نوع وودی آن در بین سروپژیاها در بین نگهدارندگان گیاهان خانگی محبوب است که برای زیبایی بیشتر آنرا در گلدانهای آویز آنرا نگهداری میکنند.
ساقههای اصلی این گیاه کمی سخت، طوسی، چوبی و دارای چروک هستند و اندازه آنها به ۵ سانتیمتر هم میرسد. آنها معمولاً روی سطح باقی میمانند (روی سطح مخلوط خاک گلدان و ساقههایی به رنگهای مختلف بنفش دارند. این ساقهها به اندازه یک متر هم طول دارند ولی معمولاً از ۴۵ سانتیمتر تجاوز نمیکنند.)
در طول ساقهها، در فاصله ۸ سانتیمتری، برگهای قلبی شکل و گوشتی به صورت جفت نمایان میشوند. برگهای کوچک و شکننده این گیاه سبز تیره و با نقاط مرمری نقرهای رنگ روی سطح و بنفش در زیر خود هستند.
معمولاً اگر نگهداری سروپژیا به درستی انجام شود، از گوشههای برگها به طول دو سانتیمتر گل این گیاه به صورت عمودی رویش میکند. که هرکدام از این گلهای باریک، با رنگ تازه و جذاب در یک مرکز بنفش رنگ میباشند. فصل گلدهی این گیاه معمولاً در اواخر تابستان و اوایل پاییز میباشد. گلها میتوانند تا شش هفته زنده بمانند.
در اینجا است که در طول ساقه سروپژیا وودی، برجستگیهایی رشد میکنند که برای تکثیر از آنها استفاده میکنند. ساقههای قابل انعطاف گیاه، معمولاً یکی از این برجستگیها را دارا میباشند. ساقهها میتوانند به قدری رشد کنند که از لبههای گلدان رشد و از آن آویزان شوند. ولی به جای آن ساقههای بلند آن میتوانند از یک داربست که اطراف گیاه هستند به سمت بالا رشد نمایند.
سروپژیا وودی در طول روز به حداقل ۳ تا ۴ ساعت نور مستقیم خورشید در داخل منزل و از پشت پنجره نیاز دارد. نور بسیار کم رنگبندی برگها را محو و از بین میبرد و فاصله بین آنها را در طول ساقه زیاد میکند. حالت نیمه سایه هنگامی که گیاه در خارج از منزل نگهداری میشود توصیه میگردد. این گیاه اگر در معرض نور مستقیم و شدید خورشید قرار بگیرد دچار آفتاب سوختگی شده و از بین میرود.
دمای مناسب برای رشد و نگهداری از این گیاه در طول سال بین ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتیگراد است.
این گیاه به رطوبت نیاز ندارد و در محیط مرطوب رشد مناسبی نخواهد داشت.
در طول سال دمای معمولی اتاق برای گیاه سروپژیا مناسب است.
این گیاه در محیطهای بیرونی در مناطق نیمه معتدل و معتدل و تا دمای ۱۵ درجه سانتیگراد را نیز تحمل مینماید.
در طول زمان رشد گیاه، فقط در حد ناچیز گیاه آبیاری شود. این میزان آب به حدی کافیست که مخلوط خاک گیاه مرطوب شود.
هنگام آبیاری دقت داشته باشید که دو سوم سطح خاک گیاه بین دو آبیاری خشک شده باشد.
هنگام نگهداری سروپژیا در طول زمستان، بندرت گیاه را آبیاری نمایید. میزان آب به حدی باشد که فقط از خشکی زیاد و کامل خاک جلوگیری شود.
در طول زمان رشد، گیاه با کود رقیق و مایع یکبار در ماه کوددهی و تقویت شود ولی فقط اینکار برای گیاهان بالغ و سالم انجام شود.
از مخلوط مساوی خاک معمولی گلدان و ماسه درشت برای این گیاه استفاده نمایید. حتماً از مقداری سنگ درشت در کف گلدان برای زهکشی بهتر استفاده نمایید. برای تعویض گلدان گیاه در بهار میتوانید گیاه را به یک گلدان با یک سایز بزرگتر از سایز قبلی منتقل نمایید. برای کاشت چند بوته گیاه سروپژیا در یک گلدان بزرگ میتوانید چند گیاه را باهم به فاصله ۴ الی ۵ سانتیمتر از هم بکارید.
در هر زمانی از فصل رشد گیاه میتوانید این گیاه را تکثیر نمایید. این گیاه را میتوانید با استفاده از برجستگیهای بوجود آمده در ساقهها تکثیر کنید. بعد از جدا کردن قسمتهای برجسته ساقه، آنها را داخل یک گلدان کوچک دارای مخلوط ماسه در قسمت بالا و کم عمق قرار دهید. رطوبت خاک را حفظ کرده تا ریشهها بوجود آیند و از پوسیدگی جلوگیری شود.
روش دیگر از طریق بریدن ساقه به طول ۱۵ سانتیمتر از گیاه است. ساقه های بریده شده باید در همان مخلوط خاک استفاده شده در گلدان گیاه مادر قرار بگیرند. ولی مقداری ماسه به روی خاک اضافه کرده و قسمت بریده شده را درون آن قرار دهید تا از پوسیدگی پیشگیری شود.
در هر دو روش باید نگهداری سروپژیا را در محیطی با نور ملایم انجام داد و به ندرت به آنها آب داد. همانطور که گفته شد باید دوسوم از خاک گلدان بین دو آبیاری خشک شده باشد. گیاه جدید از ریشههای تازه بوجود آمده پدید میآید. این میتواند ۸ هفته بطول انجامد. بعد از این مدت رشد گیاه سریعتر خواهد شد.
تکثیر این گیاه از طریق قلمه برگ هم ممکن است. با این ترتیب که برگ گیاه را از قسمت اتصال به ساقه با یک جسم تیز و ضدعفونی شده بریده و آنرا روی مخلوط توضیح داده شده قرار میدهیم.
روش دیگری برای تکثیر این ساکولنت وجود دارد که قلمه ساقه بریده شده را در آب قرار میدهند تا قلمه ریشهدار شود.
هنگامی که گیاه جدید پدیدار شد و رشد آنرا مشاهده نمودید، بتدریج آنرا در مکانی با نور مستقیم خورشید قرار دهید. از این مرحله به بعد گیاه سروپژیا به یک گیاه بالغ تبدیل خواهد شد و شرایط مراقبت از آن مانند نگهداری سروپژیا بالغ است.
در صورت فراهم بودن شرایط معمولاً این گیاه یک گیاه با مشکلات کم میباشد. ولی در ادامه با برخی از این مشکلات رایج آشنا خواهیم شد.
زرد شدن برگهای سروپژیا
معمولاً پوسیدگی غده گیاه باعث زرد شدن برگها میشود. این بدلیل آبیاری بیش از حد و همچنین پایین آمدن بیش از حد دمای محیط نگهداری گیاه در زمستان است.
راه درمان
میتوانید خاک اطراف غده گیاه را کنار بزنید و اجازه دهید که اطراف غده خشک شود. اگر آسیب دیدگی شدید نباشد. متاسفانه، اگر آسیب شدید باشد و شرایط پوسیدگی غده حاد باشد گیاه شما از بین خواهد رفت.
گیاه سروپژیا آفات کمی دارد. ولی شپشک آردآلود یکی از آنها است. اگر آثار آنرا روی گیاه خود مشاهده نمودید، به سرعت با یک آفتکش مناسب به درمان آن بپردازید. تمام قسمتهای بالایی گیاه را با آفتکش اسپری نمایید. سپس، گیاه خود را یکماه بعد به صورت هفتگی آثار آفت را روی گیاه خود مورد بررسی قرار دهید.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، درخت کاری، گل کاری، کنترل علف هرز ، کاشت انواع نهال و درخت، بیل زنی باغچه و پاکندی درختان، روف گاردن ، فرم دهی، آبیاری گیاه و باغچه، گلکاری باغچه و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.