آبیاری گیاهان و آموختن روش صحیح آبیاری، یکی از مهمترین نکات آموزشی برای نگهداری گیاهان در خانه است.
میزان آب مورد نیاز کاکتوس به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد. ولی اولین نکته این است که این برای تمام کاکتوس ها یکسان نیست. کاکتوس ها در مکان های مختلفی با شرایط گوناگون زندگی می کنند. بسیار از آنها مانند گونه فروکاکتوس به طور معمول و از آنجایی که کاکتوسی صحرایی محسوب می شوند، نیاز کمی به آب پیدا می کنند. ولی گونه اچینوپسیس و ارئوسرئوس نیازمند آبیاری بیشتری هستند. در مجموع آبیاری کاکتوس در منزل به عوامل مختلفی بستگی دارد:
گونه کاکتوسی که دارید
فصل رشد گیاه
دمای نگهداری کاکتوس، خاک و شرایط محیط زندگی طبیعی
همانطور که قبلاً اشاره کردیم آبیاری کاکتوس در منزل به برخی عوامل بستگی دارد که یکی از آنها گونه گیاه است. برای اینکه بدانیم گونه کاکتوس ما چیست چند راه وجود دارد:
می توانیم هنگام خرید کاکتوس از فروشنده اسم و نوع آن را بپرسیم و با توجه به آن شرایط نگهداری را رعایت کنیم.
برای کمک از دیگران می توانیم از گیاه خود عکس گرفته و آن را به کارشناس ارسال کنیم.
می توانیم از طریق دیدن عکسهای گوناگون کاکتوس در اینترنت نوع کاکتوس خود را پیدا کنیم.
آبیاری کاکتوس در منزل نباید بسیار زیاد باشد، یا به اندازه کافی نباشد. این مهمترین و سخت ترین نکته و مشکل بسیاری از علاقه مندان به کاکتوس است و در سلامتی و رشد گیاه ما تاثیر بسیاری دارد. و میزان و زمان آبیاری کاکتوس تا زمانی که ندانیم کاکتوس ما از چه گونه ای است مشخص نخواهد شد. زیرا گونه های مختلف نیازهای گوناگونی دارند. در اینجا کاکتوس ایران به برخی نکات عمومی اشاره خواهد کرد:
در طول فصول رشد (معمولاً از بهار تا پاییز) کاکتوس نیاز به آبیاری منظم و کوددهی دارد. هنگام شرایط بسیار گرم و ماههای خشک سال به طور تقریبی آبیاری کاکتوس در منزل هفته ای یکبار لازم است.
همیشه اجازه دهید در بین دو آبیاری خاک گیاه خشک شود. چند سانتیمتر از خاک گلدان شما باید خشک شده باشد تا بتوانید آن را آبیاری کنید. شما برای آبیاری باید میزان رطوبت خاک کاکتوس خود را اندازه گیری کنید و این کار را میتوانید با استفاده از انگشت و یا یک خلال دندان انجام دهید.
مطمئناً کاکتوسی که در گلدان کاشته شده است نیازمند آبیاری بیشتری نسبت به گیاهی است که بروی زمین کاشته شده است.
بسیاری از کاکتوسها از اواخر پاییز تا اوایل بهار به دوره استراحت و رکود خود میروند و نیاز کمتری به آب دارند. اگر در مناطقی زندگی میکنید که دارای رطوبت بیشتری هستند نیاز آبیاری کاکتوس در منزل کاهش میابد.
برخی بر این باورند که نیاز آبی کاکتوس در طول فصول رکود کم میشود. در حالیکه برخی دیگر عقیده دارند که کلاً به آبیاری نیازی نیست. شما باید شرایط گیاه خود را به دقت زیر نظر بگیرید تا متوجه نیازهای آبی آن شوید. باید به ظاهر برگ و ساقه گیاه خود توجه داشته باشید تا به عواملی نظیر زیادی رطوبت و آبیاری استرس نشان ندهد. آبیاری کم تر از حد کاکتوس هم باعث چروکیده شدن، رنگ پریدگی، لاستیکی شدن کاکتوس خواهد شد.
اگر از آب شیر برای آبیاری کاکتوس در منزل استفاده میکنید، تعویض خاک کاکتوس به صورت هر سال یا دو سال یکبار پیشنهاد میشود تا از رسوب نمک آب، در مخلوط خاک گیاه کاسته شود. زهکشی کف گلدان و خاک گیاه نیز از عوامل مهم در آبیاری کاکتوس است.
خوب، چه مواقعی به کاکتوس خود آب بدهیم؟ اگرچه این به عوامل مختلفی بستگی دارد که تا کنون به برخی اشاره کردیم، یک قانون کلی برای بیشتر انواع کاکتوسها وجود دارد.
بیشتر کارشناسان و کلکسیونرها بر این باورند که آبیاری کاکتوس در طول فصول گرم سال به صورت هفته ای یکبار برای آن کافی است. میدر بیشتر مواقع با رساندن رطوبت مناسب بدون آبیاری زیاد به ریشهها نیاز آبی کاکتوس را برطرف نمود. هنگامی که زمان آبیاری فرا میرسد، خاک گیاه خشک شده است.
به طور کلی و به بیان سادهتر برای آبیاری کاکتوس در منزل باید خیلی حساسیت به خرج داد. زیرا عوامل محیطی در زمان و میزان آبیاری گیاه موثر هستند. و میزان و زمان آبیاری با آزمون و خطا به دست خواهد آمد.
خشکی، نرم شدن و یا لهیدگی ساقه کاکتوس
خمیدگی، افت کردن به یک سمت
تغییر رنگ و کمرنگ شدن گیاه
بادکردن و ترک خوردن کاکتوس
پوسیدگی ریشهها
خیس ماندن زیاد خاک
اگر از نوع کاکتوس، اسم و زادگاه آن اطلاع دقیقی ندارید یا درباره نگهداری نوع کاکتوس خود سردرگم هستید، به نکات عمومی زیر توجه کنید:
همانطور که قبلاً هم گفته شد عوامل بسیاری در آبیاری کاکتوس در منزل موثر هستند. نوع گلدان گیاه شما یکی از این فاکتورها به حساب می آید. اگر از گلدان کاکتوس پلاستیکی استفاده میکنید، مطمئناً مدت زمان بیشتری نسبت به گلدانهای سفالی آب را درون خود نگهداری میکنند. پس توجه کنید که به گیاه خود بیش از حد آب ندهید. اندازه آبی که برای کاکتوس در گلدان پلاستیکی استفاده میکنید، نسبت به گلدان سفالی کمتر است.
گردش هوا و رطوبت محیطی و نور عوامل مهمی هستند که در میزان آبی که به کاکتوس میدهیم موثر هستند. هرچه خاک گیاه شما دیرتر خشک شود، احتمال بروز بیماری برای کاکتوس شما بیشتر است. همیشه از میزان کمتر آب برای آبیاری کاکتوس در منزل استفاده نمایید.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، کاشت انواع نهال و درخت، بیل زنی باغچه و پاکندی درختان، فرم دهی، آبیاری گیاه و باغچه، گلکاری باغچه و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.