گازمانیا یک بروملیادس از خانواده Bromeliaceae با ۱۲۰ گونه مختلف است. برخی از گونههای این گیاه بین علاقهمندان به گل و گیاه محبوبیت بیشتری دارند. با رعایت شرایط نگهداری گازمانیا، گیاهی شاداب و زیبا خواهید داشت. نکات مراقبت آن زیاد و مشکل نیستند. در ادامه به طور کامل درباره این موارد صحبت خواهیم کرد.
گازمانیا نیاز به خاکی با زهکشی بسیار مناسب خواهد داشت. رطوبت محیط و دمایی بین ۱۵ تا ۲۶ درجه سانتیگراد از موارد مهم در نگهداری از آن محسوب میشود. هنگامی که چند سانتیمتر از سطح خاک خشک شد، آبیاری گیاه لازم است. تغذیه این گیاه هر دوماه یکبار مفید و باعث شادابی آن خواهد بود.
برای اینکه گیاهی شاداب و بدون مشکل داشته باشید به خواندن ادامه مطلب ادامه دهید.
گازمانیا یکی از گیاهان همیشه سبز بومی نواحی استوایی و نیمه استوایی مناطقی از هند، فلوریدا، آمریکای مرکزی، مکزیک و آمریکای جنوبی است. این گیاهان معمولاً در جنگلهای بارانی آندز در ارتفاعات چند صدمتری از سطح زمین زندگی میکنند. اگرچه بسیاری از انواع آن دارای نامهای مشترکی هستند. با شکل و ظاهر گلها شناخته میشوند.
بروملیادسها روی خاک یا روی تنه درختان، صخرهها و مکانهایی که بتوانند میرویند. ریشههای گازمانیا به شاخههای درختان و صخرهها میچسبد. البته که از آنها تغذیه نمیکند. و این مکانها به تکیهگاه برای گیاه تبدیل میشوند. اگرچه با توجه به مکان رشد این گیاهان نیاز به صخره و درخت است. ولی امروزه نگهداری گازمانیا در گلدان هم امکانپذیر است. برای داشتن گیاهی شاداب چند نکته وجود دارد که باید به آنها توجه نمایید. در ادامه مطلب به این شرایط و نکات اشاره خواهیم کرد.
هنگام نگهداری گازمانیا در محیط خانگی باید مکانی را انتخاب کنید که گیاه بتواند نور غیرمستقیم و مناسب خود را دریافت کند. عموماً نور پشت پنجره جنوبی در خانه برای گیاه زیاد است. این نور باعث سوختگی برگها و از دست رفتن رنگ آنها خواهد شد. اگر رنگ برگ گیاه شما روشن شد و به زرد مایل بود، به دلیل دریافت نور بیش از حد است.
از طرف دیگر اگر رنگ برگها تیره و همراه با ریزش و نرمی بود به دلیل عدم دریافت نور مناسب است. اگرچه گازمانیا در مکانی با نور اندک هم به زندگی ادامه میدهد، رشد آن کم و همراه با رشدی علفی خواهد بود. مکانی را در خانه برای آن انتخاب کنید که بتواند نور فیلتر شده و مناسب را دریافت نماید. اگر میخواهید آن را به مکانی خارج از خانه منتقل نمایید، باید در محیطی نیمه سایه و مرطوب باشد. هرگز در معرض تابش مستقیم نور خورشید نباشد.
در محیط طبیعی رشد گیاه، هوا گرم و مرطوب است. این گیاه نمیتواند دماهای نزدیک به صفر را تحمل کند. اگر دمای محیط منزل شما برای خودتان مناسب است، گازمانیا نیز در آن احساس راحتی خواهد کرد. در مجموع همانطور که گفته شد، بهترین دما برای نگهداری گازمانیا دمایی بین ۱۵ تا ۲۶ درجه سانتیگراد است. در زمستان گیاه خود را در محیط خارج از خانه و هوای سرد قرار ندهید.
گازمانیا تا حدودی نسبت به خشکی مقاوم است. عموماً شرایط آبیاری اندک نسبت به آبیاری بیش از حد بهتر است. آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی و از بین رفتن گیاه خواهد شد. برای کاهش ریسک رسوبات نمک و کود نیز باید از آب تصفیه شده یا آب باران استفاده نمایید.
این گیاه از طریق مرکز و برگها آب را جذب خواهد کرد. هنگام آبیاری باید آب را روی مرکز غنچه آن بریزید. در طول بهار و تابستان هنگام فصل رشد، باید در هفته چندین بار گیاه را آبیاری کرد. در طول فصل سرما و در زمستان اما گیاه به دوره رکود و استراحت خود رفته و رشد کند خواهد شد. این مدت باید آبیاری را به هر دوهفته یکبار کاهش داد. حتماً دقت داشته باشید که چند سانتیمتر از سطح خاک برای آبیاری مجدد باید خشک شده باشد.
هرماه یا یکماه درمیان گلدان خود را درون سینک ظرفشویی قرار دهید و آب را به مدت چند دقیقه روی گیاه باز کنید. این کار باعث از بین رفتن رسوبات آب و کود موجود در خاک گیاه میشود. هنگام آبیاری گیاه سعی کنید روی گل آن آب نریزید.
در محیط طبیعی زندگی رطوبت بالاست. بنابراین شما برای رشد و سلامتی گیاه باید محیطی شبیه به آن داشته باشید. تنظیم رطوبت مورد نیاز نگهداری گازمانیا کار آسانی است. چندین راه برای افزایش رطوبت وجود دارد.
هنگام نگهداری گازمانیا در خانه این گیاه از نور تغذیه میکند. در طول فصول رشد فقط یکبار در ماه به تغذیه نیاز خواهد داشت. در زمستان اما رشد کند شده و گیاه به دوره استراحت رفته و تغذیه باید متوقف شود. میتوانید از کودهای رایج گیاهان آپارتمانی به مقدار نصف میزان توصیه شده روی بستهبندی استفاده نمایید. برخلاف آبیاری، کود را باید به خاک گیاه ریخت. هرماه هم همانطور که گفتیم باید خاک گیاه را با آب فلاش کنید.
برای به دست آوردن بهترین نتیجه و کمترین مشکل برای گیاه، نظیر پوسیدگی، نگهداری گیاه گازمانیا را در خاکی با زهکشی مناسب انجام دهید. میتوانید از خاکهای آماده استفاده نمایید. یا از ترکیب آن با خاک گیاه ارکیده استفاده نمایید.
همچنین به راحتی میتوانید ترکیب مناسبی برای کاشت گیاه با عناصر ذیل فراهم کنید:
از آنجایی که گازمانیا دارای سیستم ریشه گستردهای نیست. و نباید رطوبت و مواد غذایی در اطراف آن جمع شود. نیازی به گلدان بزرگ نیست. اگر اندازه آن به قدری شد که نسبت به گلدان سنگین بود میتوان اقدام به تعویض گلدان نمود. هر نوع از جنس گلدان را میتوانید استفاده نمایید. فقط باید سوراخهای کف گلدان را بررسی نمایید. ولی بهتر است برای جلوگیری از بروز بیماریهای ناشی از آبیاری بیش از حد از گلدانهای سفالی لعابدار استفاده نمایید.
هر گیاه گازمانیا به طور معمول یک تا دو سال عمر دارد. بنابراین نیازی به تعویض خاک و گلدان نخواهد داشت. نکته خوب اینکه گیاه مادر پاجوش از خود تولید میکند که به این معنیست که شما میتوانید گیاهی جدید داشته باشید.
گیاه مادر گازمانیا پاجوشهایی تولید میکند. آنها را میتوانید در اطراف گیاه اصلی مشاهده نمایید. اگر اندازه گلدان شما مناسب باشد، آنها در همان گلدان اصلی به رشد خود ادامه خواهند داد. میتوانید آنها را جدا کرده و در گلدانی جدا بکارید.
اجازه دهید که اندازه پاجوشها به ۱۰ الی ۱۲ سانتیمتر برسد. با دقت آنها را از گیاه اصلی جدا کنید. سعی کنید به سیستم ریشه آسیبی وارد نکنید. یک گلدان مناسب با بستر کاشت با زهکشی خوب انتخاب کرده و هر پاجوش را در آن بکارید. اگر دو گازمانیا را در یک گلدان میکارید از گلدانی بزرگتر استفاده کنید. بعد از کاشت آنها را آبیاری کرده و در مکان قبلی نگهداری گازمانیا مادر قرار دهید. تقریباً یکسال طول میکشد تا گیاه شما بالغ شود.
گازمانیا بالغ به طور طبیعی در اواسط بهار گلدهی میکند. بسته به نوع گیاه، رنگ گلها، زرد، قرمز، نارنجی، صورتی و رنگهای دیگر خواهد بود. ساقه این گلها تا ۴ ماه باقی خواهد ماند. برای سالم ماندن گلها، آب را روی آنها نریزید. هنگام از بین رفتن ساقه گل را از گیاه اصلی جدا کنید.
با قرار دادن سیب رسیده و نرم داخل کیسه و پوشاندن سطح گیاه با آن برای مدت دو تا سه روز گیاه شما تشویق به گلدهی خواهد شد. شما شاهد گلدهی بعد از گذشت مدت شش هفته تا سه ماه خواهید بود. گازمانیا لینگولاتیس از انواع محبوب و رایج گیاه است که در گلفروشیها یافت میشود. این گیاه انواع هیبرید هم دارد که رنگ گلهای متنوعی خواهد داشت.
یکی از مشکلات رایج در نگهداری گازمانیا در خانه مشکل ناشی از آبیاری بیش از حد و خیسی خاک است. میتوانید با آبیاری صحیح گیاه هنگام خشکی چند سانتیمتر از خاک از آن جلوگیری کنید. البته که بستر کاشت و گلدان گیاه هم مهم هستند. اجازه خیسی خاک برای مدت طولانی را ندهید.
برخی آفات هستند که ممکن است به گیاه شما هجوم آورند. شته، آفت پولک و شپشک آردآلود از جمله آفاتی هستند که شیره گیاه شما را مکیده و باعث مرگ آن خواهند شد. اگر آلودگی گسترده باشد و تمام قسمتهای گیاه را بگیرد، آن را از بین خواهد برد.
اگر برگهای گیاه شما شروع به زرد شدن کرد، ممکن است به سه دلیل مختلف باشد. اگر گیاه خود را تا به حال تغذیه نکردهاید، بدلیل کمبود مواد مغذی در خاک است. از کودهای رایج تغذیه گیاهان آپارتمانی استفاده نمایید. اگر مشکل از کوددهی گیاه نبود. گلدان خود را در مکانی با نور زیاد قرار دادهاید. گازمانیا خود را به مکانی با نور غیرمستقیم انتقال دهید.
از طرف دیگر، اگر گازمانیا از یکسال بیشتر عمر دارد و گلدهی کرده و پاجوش تولید کرده است. ممکن است به پایان زندگی خود نزدیک شده باشد. این گیاه به طور طبیعی بعد از گلدهی از بین خواهد رفت.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، حاشیه زنی، اجرای گلخانه یا باغ شیشه ای، سم پاشی، کوددهی و تقویت، گلکاری باغچه و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.