گونه های بسیاری از گیاهان مستعد آلودگی به شپشک آرد آلود هستند و تقریباً هر گیاهی می تواند به آفتشپشک آرد آلود حساس باشد. به طور خاص، گیاهان گرمسیری با ساقه و برگ های نرم تر به احتمال زیاد بیشتر آلوده می شوند.
شپشک آرد آلود “Mealy bug” یا شته ی پشمالو “Woolly aphid” حشره ای با نام علمی “Pseudococcus” از خانواده ی “Pseudococcidae” می باشد.
اگر علاقه مند به نگهداری گیاهان آپارتمانی باشید احتمالا با تفاله های سفید مومی شکل روی برگ ها و ساقه ها مواجه شده اید. وجود این تفاله های مومی ناشی از خسارت آفتی به نام شپشک آرد آلود می باشد. این حشرات ریز در محیط های گرم و مرطوب یافت می شوند، پس می توان نتیجه گرفت که شپشک ها در خانه و گلخانه در شرایط مطلوب رشد و تکثیر هستند.
این حشرات که طول بدن آنها تا ۳ میلی متر هم میرسد دارای پوششی پشمالو و آرد مانند بوده و به راحتی قابل تشخیص می باشند. شپشک های آردآلود به سرعت تکثیر می یابند و برخلاف حشرات سپردار دیگر می توانند به راحتی حرکت کرده و به سرعت به تمامی اندام گیاه حتی ریشه هم سرایت کنند. در صورت عدم کنترل این آفت، نابودی گیاه حتمی است.
این حشرات به دلیل داشتن پوشش آرد مانند بر روی بدنشان به راحتی بر روی سطح گیاه قابل تشخیص هستند. همچنین این حشرات تخم های خود را نیز با پوشش پشمی شکلی می پوشانند و وجود این پوشش نشانه ی حضور این حشرات می باشد.
البته گاهی اوقات ممکن است این حشرات خود را در لابلای برگها و یا تیغ ها پنهان کنند و یا فقط در درون خاک و اطراف ریشه حضور داشته باشند که در اینصورت بررسی دقیق تری نیاز است.
وجود شیره ی عسلی بر روی سطح گیاه نیز می تواند دلیلی بر حضور این حشرات باشد. البته ناگفته نماند برخی از کاکتوس ها به طور طبیعی این شیره را از خود ترشح می کنند ولی معمولا شیره ای که شپشک ها ترشح می کنند مورد هجوم قارچ های سیاه رنگ قرار می گیرد.
وجود این شیره بر روی گیاه موجب جذب مورچه ها نیز می شود و در واقع مورچه ها به نوعی پرورش دهنده ی این حشرات می باشند. پس ازدحام مورچه ها در اطراف گیاه می تواند دال بر وجود این آفت باشد.
گیاه آلوده معمولا دچار توقف رشد شده و حالت بیمار و چروکیده به خود می گیرد و از آنجائیکه این حشرات علاقه ی خاصی به قسمتهای جوان و تازه ی گیاه دارند این قسمت ها شکل اصلی خود را به سرعت از دست می دهند. برگهای ساکولنت ها نیز کوچک شده و شکل طبیعی خود را از دست می دهند و به راحتی از تنه جدا می شوند.
“بررسی گیاه خریداری شده، قبل از ورود به خانه”
قبل از اینکه گیاهان جدیدی که از گلخانه خریداری کرده اید را به خانه بیاورید باید آنها را از نظر آلوده بودن به آفت شپشک آرد آلود بدقت بررسی کنید.
“برای مبارزه با شپشک آرد آلود، باید از کوددهی بیش از حد گیاهان جلوگیری کنید”
شپشک های آرد آلود در خاک غنی از نیتروژن رشد می کنند، بنابراین مراقب باشید که گیاهان خود را فقط در صورت لزوم تغذیه کنید.
“با استفاده از یک پارچه یا دستمال کاغذی، شپشک آرد آلود را حذف کنید و مطمئن شوید که آنها را حتماً له کرده اید نه اینکه فقط شپشک ها را جابجا کرده باشید”
اگر از پارچه برای له کردن شپشک ها استفاده کردید بلافاصله آنها را با آب بشویید. و اگر از دستمال کاغذی استفاده کردید، آن را در یک کیسه پلاستیکی گذاشته و آنها را دور بیندازید.
“به یاد داشته باشید که باید کیسه های تخم شپشک آرد آلود را نیز بررسی کنید و آنها را نیز حذف کنید”
کیسه های تخم شپشک آرد آلود مانند توپ های پنبه ای کوچک (تخم ها توسط شپشک ها با پوشش پشمی شکل پوشانده می شوند) هستند که به گیاه وصل می باشند.
می توانید شپشک های آرد آلود را با یک اسفنج پنبه ای که کمی به الکل آغشته کرده اید، خشک کنید.
گیاه آلوده را با مواد شوینده ی ملایم و آب بشویید و با این کار نیز می توانید به کنترل شپشک آرد آلود کمک کرده باشید.
“گیاهان خانگی آلوده به شپشک آرد آلود را با یک آبپاش روغنی یا صابونی اسپری کنید”
با این کار رشد شپشک آرد آلود متوقف شده یا این آفات خشک می شوند و در نهایت از بین می روند. با این حال، ممکن است کیسه های تخم این آفات در مکان هایی از گیاه قرار گرفته باشند که نمی توان آن مناطق را به آسانی اسپری کرد.
یکی از دلایلی که استفاده از سموم آفت کش را در مواجه با شپشک آرد آلود بی اثر می کند مقاومت این حشرات در مقابل سموم تماسی به خاطر وجود سپر محافظ است.
همچنین پنهان شدن این حشره در لابلای برگها و تیغ ها و یا در خاک دسترسی به آنرا سخت می کند.
استفاده از سموم سیستمیک در برخورد با این آفت اثربخشی بهتری خواهد داشت.
مالاتیون به عنوان یکی از سموم تماسی استفاده گسترده ای در برخورد با این آفت دارد که البته در مورد خانواده ی کراسولاسه استفاده از این سم توصیه نمی شود.
این سم را می توان به صورت پاششی بر روی گیاه استفاده کرد و یا گیاه را در محلول این سم غوطه ور ساخت.
همچنین می توان از این سم به صورت آبیاری برای کنترل شپشک ریشه هم استفاده کرد.
تکرار استفاده از این سم طبق راهنمای مندرج بر روی بروشور آن توصیه می شود.
فن پروپاترین از سموم کنه کش تماسی و غیرسیستمیک است که علاوه بر کنه، طیف وسیعی از حشرات آفت دیگر را نیز نابود می کند.
این سم را بنده استفاده نموده و جواب گرفته ام. البته در مورد همه ی کاکتوس ها و ساکولنت ها توصیه نمیکنم.
دیمتوات از جمله سموم سیستمیک و از خانواده ی ارگانوفسفره است که وارد شیره ی گیاه شده و به راحتی حشرات مکنده را نابود می کند.
توجه: این سموم با نام تجاری مختلف در بازار عرضه میشوند.
هشدار: حشرهکش ها موادی سمی هستند. در زمان مصرف به دستورالعمل کارخانه سازنده به خوبی توجه کنید و همراه با موارد ایمنی آن را بکاربرید. نام بردن از چند سم کار آسانی است اما برای جلوگیری از هر گونه مشکل لطفا برای انتخاب سم حتما نظر متخصصین گیاه پزشکی را که معمولا در فروشگاه های بذر و سم فعالیت میکنند جویا شوید.
نکته: سموم تماسی معمولا روغنی بوده و گیاه سم پاشی شده اگر در معرض آفتاب قرار بگیرد دچار سوختگی خواهد شد.
نکته: استفاده از سموم سیستمیک فقط در فصل رشد کاکتوس کارایی دارد چون شیرابه ی درون کاکتوس فعال است.
در پایان تاکید می کنم که بهترین راه کنترل این آفت همان پیشگیری از ورود آن است.
مجموعه الو باغبون با ارائه خدمات در زمینه درخت کاری، گل کاری، کاشت چمن و بذر، آبیاری قطره ای، روف گاردن و احداث و کاشت فضای سبز با تیمی مجرب و متخصص آماده خدمت رسانی به شما عزیزان میباشد.