هدف از این مقاله ارائه مزیت های دیوار سبز برای محیط های داخلی می باشد. با ما همراه باشید.
استفاده از دیوار های سبز در محیط های داخلی در وهله ی نخست برای محیط خسته کننده و یکنواخت اطراف ما زیبایی به ارمغان می آورند. همچنین دیوار سبز، یک راه حل منطقی برای ارتقای نمای درونی و بیرونی ساختمان ها، بهبود هوا ،کاهش مصرف انرژی و افزایش نشاط و هوشیاری ساکنان در محیط های داخلی ساختمان است. هدف این بخش معرفی مزایا و فواید کاربرد این فناوری در محیط های داخلی است.
۱. بهبود کیفیت هوای محیط داخلی ساختمان با طراحی و اجرای دیوار سبز
آنچه عموما از مسأله ی آلودگی هوا درک می شود مربوط به محیط های باز و فضاهای خارجی است .«در حالی که آلودگی هوای داخل ساختمان ها نیز می تواند به همان نسبت خطرناک و مرگ آفرین باشد . تحقیقات نشان میدهد که آلودگی هوای داخلی در کلان شهرها به طور عمده از آلودگی هوای خارجی نشات میگیرد که منبع آن نیز حجم بالای تردد وسایل نقلیه است.» «همچنین آلودگی هوا در محیط های بسته، می تواند ناشی از مواد جامد معلق همچون گرد و غبار، عوامل بیولوژیکی مثل قارچ و هاگ، آزبست و رادون ، آلاینده های گازی و ترکیبات آلی فرار باشد. بعلاوه عدم تهویه مناسب نیز می تواند باعث افزایش آلودگی شود.»
در ادامه برای مقابله با آلودگی هوای داخلی استفاده از دیوارهای سبز، به عنوان راه حلی کاملاً ارگانیک و سازگار با محیط زیست پیشنهاد شده است .دیوار های سبز با انجام عمل فتوسنتز و همچنین گیاه پالایی باعث بهبود کیفیت هوای داخلی ساختمان میشوند که در ادامه به طور مفصل به توضیح داده هر یک پرداختهایم.
۱.۱. بهبود هوای داخلی از طریق عمل فتوسنتز
همان طور که میدانیم گیاهان طی عمل فتوسنتز، دی اکسید کربن محیط را جذب و اکسیژن تولید میکنند. گیاهان همچنین با جذب ذرات و آلایندههای معلق هوا به عنوان فیلترهایِ طبیعی هوا عمل میکنند و با پاکسازی هوا به بهبود سلامت هوا کمک شایانی میکنند« .طی تحقیقات انجام شده در رابطه با گیاهان آپارتمانی، دانشمندان متوجه شدهاند که تعداد زیادی از گیاهان آپارتمانی در جذب اکثر آلایندهها و عناصر مضر داخلی نقش به سزایی دارند. افراد در محیط کار و زندگی خود اغلب در معرض سمومی مانند فرمالدهید، مونوکسید کربن و بنزن قرار دارند. این مواد سرطانزا هستند و قرار گرفتن در معرض این آلایندهها باعث اختلالات تنفسی و عصبی میگردد. این مواد در تولید محصولات مختلفی از قبیل رنگ، جوهر، پلاستیک، فوم و مواد ضدحریق استفاده میشوند و براحتی در هوا منتشر میشوند. در برخی موارد سطح ترکیبات آلی فرار در هوای یک محیط به قدری بالاست که باعث بروز مشکلات جدی برای ساکنان حاضر در محیط می-شود. نتایج به دست آمده نشان میدهد که برخی از گیاهان خانگی قادر به فیلتر کردن و حذف چشمگیر این آلاینده های سمی هستند».
۲.۱. بهبود هوای داخلی از طریق گیاهپالایی
یکی از روش های کاهش آلودگی در محیطهای داخلی ساختمان ها، روش گیاهپالایی است« .گیاه پالایی تکنولوژی نوظهورنوظهورِ محیط زیستدوستی است که با استفاده از گیاهان به نابودی، کاهش، و یا تثبیت آلودگی هوا، زمین، و یا آب منجر می شود.»
از مزیت های گیاهپالایی می توان به پاکسازی هوای محیط بدون نیاز به انرژی های فسیلی اشاره کرد. همچنین در این روش تخریب محیطزیست بسیار پایین بوده و امکان از بین رفتن چند نوع آلودگی زیستمحیطی در یک زمان وجود دارد. به عبارت دیگر، سایر شیوه های پالایش از جمله زیست پالایی میکروبی نیازمند صرف انرژی و مواد شیمیایی هستند. این در حالی است که گیاه پالایی عمدتا مستقل از عوامل خارجی انجام میشود و مورد قبول عموم مردم است. در مقابل ،محدودیت های زیر را هم برای این روش ذکر کردهاند. به عنوان مثال پس از عمل پالایش ممکن است سموم در گیاهان ذخیره شده و زندگی موجودات دیگر را به خطر بیاندازد. همچنین گیاهان موجودات زنده هستند و میزان تحمل مسمومیت آنها هم محدود است و حد مناسب آلودگی برای گونه های مختلف گیاهی متفاوت است. بعلاوه با توجه به دوره های رشدگیاهان، یک فرآیند زمانبر محسوب می شود. بعلاوه در شیوهی گیاهپالایی صرفه ی اقتصادی دارد زیرا نسبت به روشهای مکانیکی، هزینه ها ۶۲ تا ۸۲ درصد کاهش مییابند.
۱.۲.۱. گیاه پالایی از طریق سیستم دیوار سبز با فیلتراسیون طبیعی
مفهوم دیوارهای سبز به عنوان یک فیلتراسیون طبیعی برای هوا توسط شرکت معماری ندلا* در سال ۰۲۲۰ میلادی توسعه یافته است که به عنوان روشی برای تصفیه ی سموم موجود در هوا، طی یک فرآیند گیاه پالایی شناخته می شود.
در این نوع دیوارهای سبز نیز از گیاهان هیدروپونیک تعبیه شده در سیستم تهویه ی ساختمان، استفاده می شود. لذا با استفاده از چرخه ی زیستی گیاه و توانایی طبیعی آن برای فیلترسازی و پالایش سموم موجود در هوا، به نتیجه ی مطلوب می انجامد.
در حال حاضر دو روش طراحی در این دیوارها وجود دارد: نصب سیستم دیوار سبز روی سیستم تهویه مطبوع، و دیگری ساخت یک دیوار تصفیه ی مستقل. از میان این دو روش رویکرد اول، روش مؤثرتری است. زیرا هوایی که از فضا به سمت دیوار کشیده میشود، ابتدا توسط گیاهان تصفیه شده و سپس با استفاده از سیستم تهویه مطبوع در ساختمان منتشر می-گردد. درحالی که در رویکرد دوم، دیوار یک واحد جدا از سیستم تهویه مطبوع است که در آن فن هایی داخل دیوار قرار داده شدهاند که وظیفهی جذب هوا و بازگرداندن آن را ایفا میکنند. گرچه این دیوارها نیز بسیار مفیدند، اما به اندازه ی روش اول مؤثر نیستند. زیرا تأثیر آنها بیشتر موضعی است. در این نوع سیستم از فن برای جذب هوای آلوده به سمت دیوار استفاده شده و پس از آن هوای تصفیه شده توسط سیستم تهویه مطبوع ساختمان مجدداً به اتاق بازگردانده می شود.»
۲.۲.۱. سیستم دیوار فعال از طریق گیاه پالایی
«سیستم دیوار فعال مدولار از طریق گیاه پالایی هم باعث بهبود کیفیت هوای داخلی شده و هم به طور قابل توجهی انرژی مصرفی دستگاه های تهویه مطبوع را کاهش می دهد. این سیستم منافع گفته شده برای دیوارهای سبز را تنها با کمک ریشه ی گیاهان و درنتیجه خنثی سازی آلودگی ها موجب می شوند. سیستم دیوار فعال از طریق گیاه پالایی یک نوع سیستم دیواری مدولار متشکل از تعدادی غلاف است. این غلاف ها محل قرارگیری گیاهان هیدروپونیک است. گیاهان در دیوار قرارمیگیرند. به طوری که ریشههایشان به جای قرارگیری در خاک، در معرض هواست. این موضوع موجب میشود توانایی آنها در پاکسازی هوا، ۲۰۰ تا ۳۰۰ درصد افزایش یابد.»
از آنجا که ریشهی گیاهان در معرض هواست و هوا مستقیماً بر روی آنها جریان دارد، سموم هوا به طور کامل توسط میکروارگانیسم های موجود در ریشهها تجزیه شده و به مواد بیضرر تبدیل میشوند .البته باید به این نکته نیز توجه داشت که طی این فرآیند خود گیاه آلوده نمیشود درحالی که در بسیاری از مواردی که گیاه تنها از طریق برگهای خود عمل پاکسازی را انجام میدهد، احتمال آلودگی آن میرود. در نهایت هوای پاک و تصفیه شده از غلافهای ذکر شده خارج می شود تا مجدداً وارد محیط گردد . «این غلاف ها می توانند در اندازه ها و شکل های متنوع ساخته شوند که معماری داخلی و همچنین میزان نیاز به جریان هوای عبوری از گیاهان منجر به این تنوع میشود. سیستم دیوار را می توان در فضاهای داخلی بزرگ تجاری نصب کرد. البته در فضاهای کوچک نیز به همان اندازه کارایی دارد. به عنوان مثال سیستمی تنها با چهار مدول در یک آپارتمان، معادل ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ گیاه آپارتمانی تأثیرگذار خواهد بود.»
پس از این توضیحات لازم به ذکر است که استفاده از گیاه پالایی توسط دیوار های سبز برای تصفیه ی آلودگی هوای داخلی قدمت چندانی ندارد. هرچند که در بسیاری از کشورها نمونه های موفقی در این زمینه ساخته شده و به بهره برداری رسیده است، ولی همچنان بررسی اثرات آن به تحقیق و پژوهش های میدانی بیشتری نیاز دارد. در حال حاضر با در نظر گرفتن تمام مزیت ها در کنار محدودیت های دیوارهای سبز، فواید آن بسیار بیشتر ارزیابی شده و مشکلات آن قابلاغماض است.
مجموعه الو باغبون متشکل از متخصصین مجرب در زمینه درخت کاری، گل کاری، روف گاردن، طراحی و اجرای دیوار سبز، چمن زنی، طراحی و محوطه سازی باغچه، گلکاری باغچه و… چه در محل سکونت شما چه در محل کار شما و چه در فضای بیرونی، باغ، ویلا و…. فعالیت میکند.