کلویا (Clivia Miniata) یک گیاه زیباست که میتوان آن را در شرایط آپارتمانی هم نگهداری کرد. این گیاه قادر خواهد بود در شرایط مناسب هرساله گلدهی کند. این گیاه در شرایطی گل خواهد داد که شش تا هشت هفته سرما را در دوره استراحت خود داشته باشد. دمای محیطی داخلی و رطوبت گیاه نیز باید تامین شود. به طور کلی برای نگهداری گیاه خورشیدی نیاز به محیطی با نور غیرمستقیم، خاکی با زهکشی مناسب، آبیاری و کوددهی اندک است. کلویا همچنین به نامهای Bush Lily و Kaffir Lily هم شناخته میشود. این گیاه دارای شرایط نگهداری آسانی است. گلهای این گیاه زیبا به رنگهای قرمز، نارنجی، زرد یا کرم رنگ و برگهای تسمه مانند آن به رنگ سبز هستند. نوع استاندارد کلویاها دارای گلی به رنگ نارنجی با مرکزی زرد رنگ است. ساقه بلند گل آن، گیاه را به گزینهای مناسب برای استفاده در دسته گل تبدیل کرده است.
این گیاه به طور طبیعی به شرایط محیطی در نور کامل تا نیمه سایه در محیط خارجی رشد میکند. و برای نگهداری گیاه خورشیدی در محیط خانه نیاز به نور غیرمستقیم است. این گیاه برای گلدهی نیاز به نور مناسب خواهد داشت. پس تامین نور غیرمستقیم برای آن از الزامات گیاه برای گلدهی است. این گیاه دارای شرایط مراقبت آسان است و نور مستقیم میتواند منجر به ایجاد سوختگی در گیاه شود. پس باید دقت داشته باشید که نور غیرمستقیم را برای گیاه خود تامین کنید. وجود نقاط سیاه به روی برگهای گیاه و پلاسیدگی گلها از نشانههای نور زیاد است.
در محیط خانگی بهترین مکان برای نگهداری کلویا پنجره شمالی یا شرقی خانه است. ولی این گیاه در مکانهای آفتابی با حفاظت از آن در برابر اشعه مستقیم خورشید به خوبی رشد خواهد کرد. گیاهی که در گلدان رشد میکند میتواند در فصول بهار و تابستان به خارج از منزل منتقل شود. ولی باز هم تاکید میکنیم، از گیاه خود در مقابل تابش مستقیم خورشید مراقبت کنید. بهترین دما برای مراقبت از گیاه خورشیدی دمایی بین ۱۶ تا ۲۴ درجه سانتیگراد است.
برای نگهداری گیاه خورشیدی در فصول رشد باید خاک آن را مرطوب نگه داشت. ولی این گیاه در مقابل آبیاری بیش از حد نیز حساس است. بهترین روش برای آبیاری این است که حداقل ۵۰ درصد از سطح خاک گلدان خشک شده باشد سپس آن را آبیاری نمود. اگر در خارج از خانه از این گیاه مراقبت میکنید، در صورت خشک شدن چند سانتیمتری از خاک باید آبیاری را انجام دهید. این گیاه در مقابل خشکی مقاومت نسبتاً خوبی خواهد داشت. در صورت خیس ماندن بیش از حد خاک ریشههای این گیاه به راحتی دچار پوسیدگی و نرم خواهند شد. همچنین هنگام آبیاری از ریختن آب روی تاج گیاه خودداری کنید. وجود نقاط نارنجی یا سبز روشن روی برگها میتواند از نشانههای آبیاری بیش از حد باشد. هنگامی که گیاه وارد دوره رکود و استراحت خود میشود، یعنی فصول سرد فرا میرسند، آبیاری را باید متوقف کرد. در حالی که گیاه در دوره استراحت خود میباشد، فقط میزانی آبیاری انجام دهید که برگها دچار پلاسیدگی نشوند.
تغذیه این گیاه در فصول رشد به صورت ماهیانه میتواند انجام شود. به میزان یک دوم تا یک چهارم از مقدار توصیه شده روی بستهبندی کودهای NPK 20-20-20 میتوانید برای تغذیه گل خورشیدی استفاده نمائید. این گیاه همچنین نیاز به رطوبت نسبی محیطی برای سلامتی و رشد مناسب دارد. هر دو کود طبیعی و شیمیایی میتواند برای کلویا مفید باشد. ولی کودهای گرانول خشک یا پودری را نباید اطراف ساقه اصلی گیاه به کار برد. برای گلدهی کلویا میتوانید با استفاده از کودهای با پتاسیوم بالا از اوایل فصل بهار گیاه را تشویق به گلدهی کنید.
خاکی با زهکشی مناسب یکی از ضروریات برای نگهداری گیاه خورشیدی است. خاکهای رایج و آماده در بازار برای این گیاه سنگین هستند. و باید از خاکی سبک با قابلیت جابجایی مناسب هوا استفاده نمایید. خاک مخصوص گیاه ارکیده میتواند گزینه مناسبی برای گل خورشیدی باشد. اگر از پیت ماس استفاده میکنید باید به خاک خود پرلیت یا سنگ ریزه نیز اضافه نمایید. مخلوطی که از پیت ماس در آن استفاده شود کمی بیشتر آب را در خود نگهداری میکند و برای مکانهایی که هوایی گرم و خشک دارند مناسب هستند. ولی برای مناطق خنکتر مناسب نخواهند بود. کمپوست و خاک برگ برای این مناطق مناسبتر هستند. این گیاه همچنین در PH های مختلف خاک زندگی میکند و محدودهای بین ۶.۱ تا ۷.۸ برای گیاه مناسب است. ولی این گیاه خاکی اسیدی را بیشتر میپسندد.
در صورت مناسب بودن سایز گلدان و فرا گرفتن آن توسط ریشهها، کلویا رشد و شرایط مناسبتری خواهد داشت. این گیاه برای سالیان سال داخل گلدان خود خوشحال است. و نیازی به تعویض گلدان حتی در شرایطی که ریشههای آن از گلدان بیرون بیاید نخواهد داشت. تعویض گلدان گیاه خورشیدی، میتواند در بهار و بعد از اتمام گلدهی آن انجام شود. میتوانید در صورت نیاز به تعویض گلدن مقداری از ریشههای گیاه را جدا کنید تا بتواند ریشههای تازه تولید کند. کلویا میتواند با چند ریشه هم زندگی کند. سایز گلدان جدید که برای نگهداری گیاه خورشیدی خود انتخاب میکنید، نباید بزرگ باشد. و این گلدان باید دارای سوراخهای زهکشی بسیار مناسبی باشد.
گیاه خورشیدی بعد از فصول رشد به استراحت رفته و بعد از اتمام این دوره گلدهی خواهد کرد. گلدهی این گیاه از اواخر زمستان تا تابستان میتواند شروع شود. و این زمان میتواند در مناطق مختلف متفاوت باشد و به شرایط نگهداری گیاه خورشیدی نیز وابسته است.
برای تکثیر گیاه خورشیدی روشهای گوناگونی وجود دارد. از این روشها میتوان به تقسیم ریشه و بوته گیاه، استفاده از پاجوشها و کاشت بذر نام برد. یکی از چالشهایی که در تکثیر گیاه با آن مواجه میشویم، رسیدن کند این گیاه به بلوغ است. پاجوشها با سرعت بیشتری رشد خواهند داشت. ولی باید صبر زیادی داشته باشید تا گیاه شما گلدهی کند.
برای تکثیر کلویا از طریق پاجوش، اجازه دهید که پاجوشها کمی بزرگ شوند. اجازه دهید که در کنار گیاه اصلی و در همان گلدان به رشد خود ادامه دهند. اگر تصمیم گرفتید که گلدان گیاه خود را تعویض کنید، آنهایی را که چند ریشه دارند را از گیاه مادر جدا کرده و در گلدانی مناسب بکارید.
تقسیم بوته یکی دیگر از روشهای تکثیر گل خورشیدی است. برای این کار میتوانید گیاه خود را به قسمتهایی که دارای ریشه هستند، جدا کنید. این کار را میتوان بعد از گذشت سه سال از رشد گیاه انجام داد. گلدانی با خاکی مناسب برای گیاه خود انتخاب کرده و آنها را بکارید. میتوانید نگهداری گیاه خورشیدی جدید خود را مانند گذشته ادامه دهید تا شاهد رویش برگهای جدیدی باشید.
برای تکثیر و پروش گیاه خورشیدی از طریق بذر باید صبر زیادی داشته باشید. این روش مشکل نیست ولی بسیار زمانبر است. اجازه دهید که بذرها خشک شوند. این کار هشت ماه زمان لازم خواهد داشت. بذرها را درون خاکی مناسب و در مکانی گرم قرار دهید. این بذرها به راحتی ریشه میدهند. سعی کنید آنها را در عمق خاک نکارید. همین که با انگشت خود بذرها را روی خاک کمی بفشارید، کافی است. خاک را کمی مرطوب نگه دارید ولی خیس نباشد. بعد از گذشت چند هفته جوانهها ظاهر خواهند شد.
بیماریها و آفات گیاه خورشیدی
در نگهداری گیاه خورشیدی با آفات زیادی روبرو نخواهید شد. مهمترین آفات شپشک آردآلود است که روی برگهای گیاه یافت میشود. از دیگر آفات معمول هم میتوان به پولک اشاره کرد. اگر به سرعت متوجه این آفت شوید، میتوانید با همان سرعت نیز از شر آفات خلاص شوید. با استفاده از روغن چریش و پارچه الکلی نیز میتوانید که به مقابله با آن بپردازید. آبیاری بیش از حد میتواند منجر به پوسیدگی گیاه شود.
علت وجود نقاط زرد روی برگ گیاه خورشیدی
نقاط زرد معمولاً به معنی دریافت بیش از حد نور خورشید یا آبیاری بیش از حد گیاه است. حتی تابش میزان اندکی از اشعه مستقیم خورشید روی برگهای خشک گیاه میتواند باعث سوختگی و ظاهر شدن نقاط زرد روی آنها شود. همانطور که قبلاً هم اشاره شد در نگهداری گیاه خورشیدی باید نور غیرمستقیم برای آن فراهم کنید. در صورت مشاهده این نقاط زرد رنگ روی برگ کلویا باید آبیاری گیاه خود را نیز بررسی نمایید.
کوتاه بودن ساقه گل و ماندن گلها در زیر برگها
این یکی از مشکلات رایج در نگهداری گیاه کلویا است. و دلیل آن همیشه مشخص نیست. این ممکن است به دلیل ژنتیک گیاه یا دریافت بیش از حد رطوبت یا حتی گرمای زیاد نیز باشد.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، سم پاشی و تجویز دارو، اجرای گلخانه یا باغ شیشه ای، فرم دهی، کوددهی و تقویت، روف گاردن و یا حتی کاشت انواع نهال و درخت و … را به شما ارائه دهند.