اگر در خانه خود حسن یوسف دارید یا بهتازگی قصد خرید گیاهان آپارتمانی داشته و حسن یوسف را در لیست خرید خود قرار دادهاید، اما روش نگهداری صحیح از حسن یوسف را نمیدانید، تا پایان این مطلب با الو باغبون همراه شده و صفر تا صد روش نگهداری گل حسن یوسف را یاد بگرید.
حسن یوسف (Coleus) یکی از گیاهان محبوب آپارتمانی است که تقریباً تمامی علاقهمندان به گل و گیاه آن را میشناسند. این گیاه زیبا و دوست داشتنی در تمامی فصول در صورت دریافت نور مناسب خورشید رنگهای خود را به رخ شما خواهد کشید. نگهداری گیاه حسن یوسف بسیار آسان است و از رده گیاهان با نیاز کم محسوب میشود. خواستگاه اصلی این گیاه مناطق استوایی است. این گیاه گرما را میپسندد و با بیشتر مناطق و محیطها سازگار است.
گیاه حسن یوسف گلی با ساقه بلند و نازک میدهد که معمولاً قبل از باز شدن غنچهها برای اینکه انرژی گیاه صرف قوی شدن برگها و ساقه شود از آن جدا میشود. سایز مینیاتور حسن یوسف معمولاً تا چند سانتیمتر بیشتر رشد نمیکند و سایر انواع آن تا چند متر هم ارتفاع پیدا میکنند. در واقع، حسن یوسف رشد استانداردی را در صورتی که شرایط مناسبی برای آن فراهم شود دارد. برای این رعایت موارد نیاز است هنگام سردی هوا گیاه را داخل منزل نگهداری کرد.
نور و محل نگهداری گیاه حسن یوسف
خاک مناسب گیاه
آبیاری صحیح حسن یوسف
نکات عمومی نگهداری گیاه
تعویض گلدان
بیماریها و مشکلات حسن یوسف
میزان نور مورد نیاز حسن یوسف بستگی به گونه آن دارد. اما در بیشتر موارد بهترین مکان برای نگهداری گیاه حسن یوسف در نقاط نیمه سایه میباشد. دقت داشته باشید رنگ برگهای گیاه به میزان نور دریافتی آن بستگی دارد. یعنی هرچه نور محیط نگهداری بیشتر باشد رنگ برگهای گیاه نمایان تر خواهد شد. اگر در مناطقی زندگی میکنید که دارای آب و هوای گرم و خشک است، تمامی گونه های حسن یوسف را در حالت نیمه سایه نگهداری کنید به خصوص هنگام ظهر. در مناطق سرد اما باید گیاه در معرض نور بیشتری قرار بگیرد تا خود را گرم نگه دارد.
بهترین مکان برای نگهداری گیاه حسن یوسف در منزل پشت پنجره های جنوبی و غربی، البته با رعایت فاصله مناسب برای دریافت نور غیر مستقیم است. هرگز، به خصوص در تابستان گیاه خود را در معرض نور شدید و مستقیم آفتاب قرار ندهید. زیرا موجب ایجاد آفتاب سوختگی و از بین رفتن آن خواهید شد. خشکی برگهای گیاه ممکن است به دلیل آفتاب سوختگی باشد. پس نهایت دقت را در انتخاب نور محیط گیاه به خرج دهید.
این گیاه خاک مرطوب را میپسندد ولی نیازی به خیس ماندن خاک نیست. حسن یوسف در برابر خشکی مقاوم نیست. این مهم است که خاک گیاه را مرطوب نگاه داشت. هنگام کاشت این گیاه دقت کنید از مخلوط خاکی استفاده کنید که دارای زهکشی بسیار مناسبی باشد. بهترین مخلوط خاک برای نگهداری گیاه حسن یوسف، خاکی با زهکشی بالا است که بتوان به صورت منظم آن را آبیاری کرد. خاک گیاه نباید سنگین باشد و آب را مدت زیادی در خود نگه دارد زیرا موجب پوسیدگی ریشه و گیاه خواهد شد.
مخلوط خاک پیت ماس و پرلیت و کمی خاک معمولی بهترین خاک برای نگهداری حسن یوسف خواهد بود. حتماً دقت داشته باشید سوراخهای کف گلدان را بررسی نمایید تا آب بتواند به سرعت از کف گلدان خارج شود. انتخاب گلدان مناسب نیز در سلامتی و شادابی گیاه شما نقش مهمی خواهد داشت.
در ماه های گرم سال، هنگامی که نگهداری گیاه حسن یوسف در خارج از منزل انجام میشود یک یا دو بار آبیاری در طول روز لازم است. اگر گیاه را داخل منزل نگهداری میکنید، هر دو تا سه روز یکبار به طور معمول آبیاری کافی است. از آبیاری بیش از حد گیاه خودداری کنید و هرگز اجازه خیس ماندن خاک و جمع شدن آب در زیر گلدانی را ندهید. آبیاری بیش از حد موجب بروز بیماریهای قارچی و پوسیدگی خواهد شد. دقت کنید خیس بودن خاک با مرطوب بودن متفاوت است. در جایی که حرف از خیس بودن میزنیم، یعنی آب در اطراف ریشه جمع شده باشد. خاک گلدان حالت گل داشته باشد. پس این مورد را مد نظر قرار دهید.
حسن یوسف نسبت به گیاهان دیگر نیاز بیشتری به کود دارد و میتوان آن را یک بار در ماه با استفاده از کودهای مناسب گیاهان آپارتمانی NPK 10-10-10 تغذیه کرد. این کار باید در فصل بهار و تابستان انجام شود. از نصف میزان توصیه شده روی بستهبندی برای تغذیه گیاه استفاده کنید. در پاییز و زمستان به آن کود ندهید.
اگرچه حسن یوسف به هوای گرم علاقه دارد، رطوبت خاک نیاز دارد. خاک نباید برای مدت طولانی و پشت سرهم مرطوب باشد. ولی خشکی میتواند باعث کندی رشد شود . رنگ برگهای آن را به قهوهای تغییر دهد. همانطور که قبلاً گفته شد رنگ برگهای حسن یوسف به میزان نور دریافتی بستگی دارد. همچنین تغذیه مناسب و خاک غنی میتواند به زیبایی رنگ آنها کمک کند.
برای اینکه گیاهی زیبا و بوتهای شکل داشته باشیم، هنگامی که ساقههای گل پدیدار میشوند، باید آنها را از گیاه جدا کنیم. تا انرژی حسن یوسف صرف رشد گلها نشود. برای نگهداری گیاه حسن یوسف در زمستان باید نکاتی را رعایت کرد. هرگز آن را در زمستان خارج از خانه نگهداری نکنید. هنگام سردی هوا گیاه را به داخل منزل منتقل نمایید. میتوانید ساقههای گیاه را کوتاه و کمی گیاه خود را هرس کنید. گلدان را در نزدیکی و مجاورت وسایل گرمایشی نیز قرار ندهید.
ارتفاع گیاه حسن یوسف ممکن است به ۶۰ سانتیمتر تا یک متر هم برسد. این گیاه در فصل بهار به سرعت به رشد خود ادامه میدهد. ولی بسیاری نمیتوانند از گیاه در زمستان مراقبت کنند. اگر نگهداری گیاه حسن یوسف را برای بیشتر از یک فصل انجام میدهید، باید برای شروع فصل جدید رشد گیاه، مخلوط خاک تازه برای گیاه در همان گلدان قبلی لازم است. اگر اندازه گیاه شما از گلدان بزرگتر شده است، میتوانید اندازه گلدان آن را به یک سایز بزرگتر تغییر دهید.
برای تکثیر حسن یوسف میتوانید از قلمه گیاه استفاده نمایید. به دلیل رشد سریع میتوانید قلمههای فراوانی از گیاه خود تهیه نمایید. این کار به پرپشت شدن گیاه اصلی شما نیز کمک خواهد کرد. یک ساقه مناسب از گیاه را انتخاب کنید. آن را به وسیله یک جشم تیز و تمیز جدا نمایید. ساقه حتماً باید دارای برگ باشد. برگهای قسمت پایین ساقه را جدا نمایید. ساقه را درون ظرف آب قرار دهید. بعد از مدت چند روز شاهد رویش ریشهها خواهید بود. بهتر است آب ظرف را هر دو روز یکبار تعویض نمایید. برگی از گیاه داخل آب نماند بهتر است. اجازه دهید به مدت ریشهها رشد داشته باشند. بعد از گذشت این مدت و رشد مناسب ریشهها آن را درون گلدانی مناسب بکارید. نگهداری گیاه حسن یوسف جدید خود را مانند قبل انجام دهید.
معمولاً گیاه حسن یوسف در شرایط بروز سرما و هوای مرطوب به بیماری دچار خواهد شد. این شرایط باعث بروز بیماری های قارچی مانند کپک خواهد شد. اگر نگهداری گیاه حسن یوسف را در منزل انجام میدهید، آفاتی نظیر، شپشک آردآلود، شته و حشره پولک را بررسی کنید. در صورت مشاهده هریک از این موارد گیاه خود را با آفت کش مخصوص غبارپاشی کنید.
معمولاً زرد شدن برگ حسن یوسف به دلیل آبیاری بیش از حد است. البته که زرد شدن برگ و خشکی آن به دلیل آبیاری اندک و پر شدن گلدان از ریشه هم میتواند باشد.
آبیاری بیش از حد
اگر در نگهداری گیاه حسن یوسف آبیاری را بیش از حد انجام دهید، برگها زرد خواهند شد. یکی از نشانههای پوسیدگی آبیاری بیش از حد است. در نهایت برگها قهوهای رنگ شده و گیاه میپوسد. حسن یوسف در محیطهای با نور کمتر هم زندگی میکند. ولی نور اندک باعث دیرتر خشک شدن خاک خواهد شد. ماندن آب اطراف ریشهها یکی از موارد ایجاد مشکل برای گیاه است. شما در شرایط محیطی با نور اندک نباید اجازه خیس ماندن خاک را بدهید. با انگشت خود میزان رطوبت خاک را بررسی کنید. سپس اقدام به آبیاری نمایید.
آبیاری اندک
زرد شدن برگ حسن یوسف همیشه به دلیل آبیاری بیش از حد نیست. برخی اوقات آبیاری اندک نیز باعث این مشکل میشود. تشخیص مشکل بین آبیاری اندک و آبیاری بیش از حد ساده است. زردی برگ به دلیل آبیاری بیش از حد همراه با افتادگی برگ است. ولی زرد شدن به علت آبیاری اندک باعث خشک شدن برگ خواهد شد. بنابراین با آبیاری منظم و صحیح میتوانید گیاهی سالم داشته باشید.
مواد مغذی
برای نگهداری گیاه حسن یوسف در فصول رشد نیاز به کوددهی است. برخی مواقه زرد شدن برگ گیاه به دلیل عدم وجود مواد مغذی است. اگر مطمئن هستید که زردی برگها به این دلیل است. باید از کود استفاده نمایید. کودهای گرانول و دیر آزاد شونده بهترین نوع تغذیه برای حسن یوسف هستند. البته میتوانید از کودهای مخصوص گیاهان آپارتمانی نیز استفاده نمایید.
پر شدن گلدان از ریشه
با پر شدن گلدان از ریشه ممکن است برگها زرد شوند. رشد گیاه شما متوقف خواهد شد. این زمان باید اقدام به تعویض گلدان گیاه کرد. با دقت گیاه را از گلدان خارج کنید. گلدانی انتخاب کنید که چند سانتیمتر از گلدان قبلی بزرگتر باشد. در همان عمق قبلی باید گیاه خود را بکارید.
قهوه ای شدن برگ حسن یوسف هم میتواند به دلیل آبیاری بیشاز حد باشد. آبیاری بیش از حد میتواند منجر به زرد شدن و افتادگی برگ هم شود. همان برگ قهوه ای خواهد شد. آبیاری بیش از حد منجر به پوسیدگی ریشه خواهد شد. اگر این مشکل را مشاهده کردید باید دنبال دلیل اصلی بگردید.
قهوه ای شدن برگ ممکن است به دلیل کمبود رطوبت باشد. باید شرایط محیط را با استفاده از روشهای افزایش رطوبت محیط ایدهآل کنید. میتوانید گلدان را در مکانهایی در خانه که رطوبت بیشتری دارد قرار دهید. آشپزخانه و حمام میتواند مکان مناسبی برای گیاه باشد.
معمولاً لوله شدن و خمیده شدن برگ حسن یوسف به دلیل هجوم آفت است. کپک پودری یک بیماری قارچی است که در زیر برگ دیده خواهد شد. گیاه بیمار دچار ضعف خواهد شد. برگها دچار پژمردگی و کجی شده و میریزند. در این مواقع زیر برگها را با دقت بررسی کنید. در صورت وجود آفت به سرعت آن را از بین ببرید. برای جلوگیری از این گیاه نباید روی برگهای گیاه آب بریزید. هنگام آبیاری باید آب را روی خاک گیاه بریزید.
نگهداری گیاه حسن یوسف مستلزم محیطی روشن است. البته که میتوان آن را در مکانی با نور کمتر نیز نگهداری کرد. برگها در صورت عدم دریافت نور مناسب کوچک و کم رنگ میشوند. دلیل اصلی از دست دادن رنگ برگ حسن یوسف کمبود نور محیط است. نور زیاد هم باعث سوختگی برگها و خشکی آنها خواهد شد.
سفید شدن برگها به همراه قهوه ای شدن لبه آن به دلیل دریافت نور بیش از حد است. نور زیاد باعث شکسته شدن کلروفیل در گیاه شده و برگ کم رنگ و سفید خواهد شد. این مشکل معمولاً در فصل تابستان رخ میدهد. باید گیاه را در این مدت به مکانی با نور فیلتر شده و غیرمستقیم انتقال داد.
بعد از تعویض گلدان حسن یوسف شاهد پژمردگی برگهای گیاه خواهیم بود. این به دلیل شوک ناشی از تعویض گلدان است. ریشهها دچار شوک شده و نمیتوانند آب مورد نیاز را جذب کنند. بعد از تعویض گلدان باید گیاه را به طور کامل آبیاری نمایید. کمی زمان لازم است تا حسن یوسف به مکان جدید خود عادت کند.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، درخت کاری، گل کاری، کنترل علف هرز ، کاشت انواع نهال و درخت، بیل زنی باغچه و پاکندی درختان، روف گاردن ، فرم دهی، آبیاری گیاه و باغچه، گلکاری باغچه و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.