رشد و پرورش گیاه شفلرا

رشد و پرورش گیاه شفلرا

رشد و پرورش گیاه شفلرا

در این مقاله شما را با شرایط مراقبت و پرورش گیاه شفلرا آشنا می کنیم!

شفلرا یکی از گیاهان آپارتمانی با نیازهای مراقبتی اندک است. این گیاه در شرایط ایده‌آل در خانه می‌تواند به خوبی زندگی و رشد کند. ولی هنگامی که شرایط نگهداری آن مساعد نباشد، مشکلات گیاه شفلرا نمایان خواهند شد. چرا شفلرا از بین می‌رود؟ دلایل از بین رفتن این گیاه می‌تواند متعدد باشد. خشکی بیش از حد خاک یا خیسی بیش از حد، نور اندک محیط، رطوبت کم، دمای هوای نامناسب، آفات، مشکلات گلدان و کمبود مواد مغذی می‌توانند باعث از بین رفتن گیاه شود. شفلرا بومی نواحی استوایی آسیاست و باید در خانه بتوانید شرایط محیط طبیعی زندگی آن را فراهم نمایید. در ادامه مطلب اما به ۱۲ مورد از مشکلاتی که ممکن است باعث مرگ شفلرا شود اشاره خواهیم کرد.

۱- آبیاری بیش از حد

یکی از مشکلات گیاه شفلرا که بین علاقه‌مندان بسیار رایج است، ناشی از آبیاری بیش از حد گیاه می‌باشد. نشانه‌های این اشتباه زرد شدن برگ‌ها و پوسیدگی ریشه است. پوسیدگی ریشه باعث عدم جذب اکسیژن و مواد غذایی و در نتیجه نرسیدن آن به برگ‌ها خواهد شد. زردی، قهوه‌ای شدن و افتادن برگ‌ها در اثر پوسیدگی و آبیاری بیش از حد گیاه است.

راه حل چیست؟ تمام برگ‌های زرد را جدا کرده و سطح خاک را با انگشت خود بررسی نمایید. اجازه دهید چند روزی تا خاک گیاه خشک شود. سپس آبیاری مجدد را انجام دهید. در موارد شدید پوسیدگی، متاسفانه گیاه شما از دست خواهد رفت.

۲- آبیاری اندک

بدون آب کافی برای مرطوب ماندن خاک، ساقه‌های شفلرا خمیده خواهد شد. این خمیدگی همراه با خشک شدن برگ همراه است. دقت کنید، برخی اوقات خمیدگی ساقه و برگ‌ها به دلیل آبیاری بیش از حد است. حتماً قبل از اینکه گیاه را آبیاری نمایید، از دلیل بوجود آمدن مشکل و تغییرات ظاهری در آن اطمینان حاصل نمایید.

برای رفع این مشکل و بعد از اطمینان از کمبود در آبیاری، می‌توانید رطوبت خاک را با دستگاه رطوبت سنج بررسی کنید. این کار را می‌توانید با استفاده از یک چوب بلند و فرو کردن آن در گلدان یا انگشت خود انجام دهید. آبیاری شفلرا باید زمانی انجام شود که دو سوم خاک گلدان خشک شده باشد.

۳- پوسیدگی ریشه

از دیگر مشکلات گیاه شفلرا پوسیدگی ریشه در اثر رطوبت بیش از حد خاک است. رطوبت زیاد باعث بروز بیماری‌های قارچی و آلودگی ریشه خواهد شد. ریشه‌ها را بررسی نمایید، ریشه‌های لهیده، شل و سیاه نشان‌دهنده پوسیدگی است. در این مواقع بوی بدی هم از سطح خاک گلدان یا ریشه‌ها به مشام خواهد رسید. از نشانه‌های پوسیدگی خمیدگی بگ و ساقه و زرد شدن یکباره تعداد زیادی از برگ‌ها خواهد بود.

گیاه را از گلدان خارج نمایید. برگ‌ها و ریشه‌های آسیب دیده را با یک وسیله تمیز و استریل جدا کنید. بقیه قسمتهای ریشه را بشویید. بهتر است از قارچ‌کش برای شستن ریشه استفاده نمایید. خاک گلدان را به طور کامل تعویض کرده و از خاک تازه استفاده نمایید. سوراخ کف گلدان را نیز بررسی کرده و از باز بودن آن اطمینان حاصل نمایید.

۴- نور بیش از حد

قرار گرفتن گیاه شفلرا در معرض نور بیش از حد باعث سوختگی برگ‌های آن خواهد شد. قهوه‌ای شدن و خشکی برگ و کند شدن رشد می‌تواند به همین دلیل باشد. همانطور که نور کمتر از حد که در ادامه اشاره خواهیم کرد، باعث بروز مشکل خواهد شد، از دیگر دلایل مشکلات گیاه شفلرا می‌توان به ازدیاد نور هم اشاره کرد.

نور مناسب گیاه در قسمت شرقی یا شمالی خانه و در نزدیکی پنجره تامین خواهد شد. اگر در قسمت جنوبی گلدان را قرار داده‌اید از این که نور فیلتر شده و غیرمستقیم به گیاه شما می‌رسد اطمینان حاصل کنید.

۵- نور کم

بدون ۴ تا ۶ ساعت نور در روز موارد لازم برای رشد برگ‌ها تامین نخواهد شد. گیاه شما به صورت علفی رشد کرده و ساقه‌ها بلند و با فاصله بیشتری رشد می‌کنند. در این مواقع برگ‌های گیاه نیز کوچک می‌شوند. می‌توانید برای دریافت نور بیشتر در بهار یک تا دو ساعت گیاه خود را به خارج از خانه انتقال دهید. البته در تابستان تابش مستقیم باعث سوختگی گیاه خواهد شد. هر هفته یکبار گیاه را بچرخانید تا نور به همه قسمتهای آن برسد. از جابه‌جایی‌های مکرر هم خودداری نمایید.

۶- دمای محیطی نامناسب

شفلرا در دمای هوای ۱۸ تا ۲۶ درجه سانتی‌گراد در محیط طبیعی زندگی می‌کند. و در خارج از این دما برگ‌ها پژمرده خواهند شد. دمای هوای خیلی سرد و خیلی گرم باعث بروز مشکلات گیاه شفلرا خواهد شد. دمای محیط را در این رنج قرار دهید. از قرار دادن گلدان در مسیر وزش باد سرد یا گرم خودداری نمایید. با استفاده از لامپهای رشد گیاه نیز می‌توانید دمای اطراف گیاه را ملایم و گرم کنید.

۷- کمبود مواد مغذی

در شرایط کمبود موارد مغذی، برگ‌های شفلرا شروع به تغییر رنگ به سبز کمرنگ یا زرد شدن رگ‌برگها خواهند کرد. عدم تولید کلروفیل توسط گیاه به همین دلیل است. و باعث زرد شدن و تغییر رنگ برگ خواهد شد. در نتیجه این مشکل رشد هم متوقف خواهد شد. می‌توانید برای رفع این مورد از کودهای NPK 20-20-20 هر سه هفته یکبار در طول بهار و تابستان استفاده نمایید. از نصف مقدار توصیه شده روی بسته‌بندی باید استفاده کنید. دو ماه بعد از تعویض گلدان و خاک گیاه از کود استفاده نکنید. زیاده‌روی در کوددهی نیز می‌تواند منجر به بروز مشکلات گیاه شفلرا شود.

۸- آفات

کمبود رطوبت محیط و خشکی بیش از حد آن باعث هجوم آفاتی نظیر پولک و شپشک آردآلود خواهد شد. این آفات شیره گیاه را مکیده و باعث از دست رفتن انرژی گیاه می‌شوند. عدم رشد برگ و ساقه به همین دلایل می‌تواند رخ دهد. در شرایط مواجهه با این آفات باید بوسیله یک پارچه الکلی، به صورت فیزیکی آنها را از بین ببرید. البته می‌دانید که باید به سرعت گیاه را قرنطینه و از سایر گلدانهای خود دور کنید.

۹- بیماری ها و شرایط ضعیف محیطی

شرایط ضعیف محیطی و گستردگی هجوم آفات و بیماری‌های قارچی باعث بروز نقاطی روی برگ‌ها می‌شود. خطوط و نقاط سیاه-قهوه‌ای روی برگ‌ها به سرعت گسترش یافته و گیاه شما را از بین خواهند برد. در این شرایط باید به سرعت برگهای آلوده را از گیاه خود جدا کنید. با استفاده از یک پارچه آغشته به الکل برگ‌ها را تمیز کنید.

از قارچ کش استفاده کنید و به فاصله یک روز در میان و سه نوبت گیاه را با قارچ کش اسپری نمایید. رطوبت محیط شفلرا را در حد نیاز گیاه افزایش دهید. این کار را می‌توانید با استفاده از روشهای افزایش رطوبت انجام دهید.

۱۰- مشکلات ناشی از رطوبت

از دیگر مشکلات گیاه شفلرا همانطور که اشاره شد، جذب آفات و رشد نامناسب برگ است. این مشکل در اثر کمبود رطوبت محیط پدید خواهد آمد. در طول زمستان به خصوص که هوا خشکی بیشتر دارد، رطوبت محیط نگهداری گیاه را افزایش دهید.

۱۱- خاک نامناسب

نگهداری شفلرا مستلزم استفاده از خاکی غنی یا میزان مناسب مواد مغذی است. این خاک در عین حال باید دارای زهکشی مناسبی باشد. همچنین باید رطوبت و مواد مغذی را نیز به همراه داشته باشد. بهترین ترکیب می‌تواند از دو قسمت پیت ماس، یک قسمت کمپوست و یک قسمت پرلیت تشکیل شود.

۱۲- نیاز به تعویض گلدان

هنگامی که اندازه گیاه شفلرا از گلدان آن بزرگتر شد، یا ریشه‌ها از گلدان بیرون زدند، باید گلدان را تعویض کرد. در صورت پر شدن گلدان از ریشه، رشد متوقف شده و خاکی در گلدان برای تعذیه گیاه باقی نخواهد ماند. گیاه را از گلدان خارج کنید. یک گلدان با یک سایز بزرگتر انتخاب کرده و خاک تازه به آن اضافه نمایید. گیاه را درون آن قرار دهید و کمی آب به آن داده تا از سوراخ کف خارج شود. معمولاً هر دو تا سه سال نیاز به تعویض خاک و گلدان پیش می‌آید.

حال که با دلایل پیش آمدن مشکلات گیاه شفلرا آشنا شدیم، کمی به موارد مراقبتی از آن می‌پردازیم.

۴ نکته ضروری در نگهداری از شفلرا

  • یک برنامه آبیاری منظم تنظیم کنید. خاک گلدان را به صورت منظم بررسی نمایید. بدانید چه مدت زمان لازم است تا خاک گیاه خشک شود. خاک مرطوب نه خیس یا خیلی خشک برای گیاه تامین کنید.
  • محیط روشن و گرم فراهم کنید. پنجره شرقی یا شمالی بهترین مکان برای دریافت نور غیرمستقیم گیاه است. نور فیلتر شده از پنجره جنوبی هم مناسب است. دمای محیط نگهداری را بین ۱۸ تا ۲۷ درجه سانتی‌گراد حفظ کنید.
  • رطوبت مورد نیاز شفلرا را تامین نمایید. بهترین حالت رطوبت برای شفلرا، رطوبت ۵۰ تا ۷۰ درصد محیط است. این کار سلامتی و شادابی فوق‌العاده‌ای به گیاه خواهد بخشید و از مشکلات گیاه شفلرا جلوگیری خواهد کرد.
  • هرس و نگهداری گیاه را به درستی انجام دهید. در مواقع رشد گیاه برگهای پوسیده و از بین رفته در لابه‌لای بوته مخفی خواهند شد. باید با دقت این برگها را جدا کرده و از روی خاک نیز بردارید. این محیط مکان مناسبی برای مخفی شدن آفات و حشرات است.

مشکلات رایج شفلرا

قهوه ای یا سیاه شدن ساقه شفلرا

سیاه شدن ساقه شفلرا به دلیل پوسیدگی ریشه ناشی از آبیاری بیش از حد و رطوبت زیاد است. سیاهی ساقه، به همراه رنگ بنفش برگ نیز به دلیل سرمازدگی است. ریشه ها را بررسی کنید و از سلامت آنها اطمینان حاصل کنید. دمای محیط را نیز همانطور که گفته شد نگه دارید. گردش هوای مناسب اطراف گیاه خود ایجاد نمایید.

زرد شدن برگ شفلرا

یکی از مشکلات گیاه شفلرا که بسیار رایج است زرد شدن برگهاست. این مشکل به دلایل متعددی رخ خواهد داد. پوسیدگی، آبیاری بیش از حد، نور اندک یا بیش از حد، آفات، سردی یا گرمی هوا، می‌تواند باعث بروز این ایراد باشد. همه موارد را باید با صبر و حوصله بررسی کنید.

ریزش برگ شفلرا

محتمل‌ترین دلیل در ریزش برگ شفلرا، آبیاری بیش از حد است. در صورتی که خاک گیاه خیس است، نباید به آن آب داد. شرایط نور کم هم باعث بروز این مشکل خواهد بود. بنابراین باید هر دو احتمال را در نظر گرفت. البته ضعیف بودن خاک و کمبود مواد غذایی آن نیز در ریزش برگ و ساقه گیاه موثر هستند.

 

مجموعه الو باغبون تمامی فعالیت های مرتبط از چمن زنی گرفته تا محوطه سازی  ، حاشیه زنی ، سمپاشی درختان و نصب سیستم آبیاری قطره ای و نگهداری فضای سبز را پوشش می دهد.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

جستجو

دسته بندی

محبوب ترین مقاله ها

همه چیز درباره کودآلی
1 دی 1401

کود های آلی که از بقای گیاهایی هستند  و منبع شیمیایی ندارند. فراهم ساختن خاک سالم ...

انواع کود ها و مزایای آنها
1 دی 1401

کود ها در واقع مواد مغذی مورد نیاز گیاهان را تامین میکنند ، در ادامه بیشتر ...

آبیاری قطره ای چیست؟
1 دی 1401

آبیاری قطره ای نوعی آبیاری میکرو که در واقع آبیاری کم کم و بصورت قطره ای ...

چرا از سم برای نابودی آفت استفاده کنم؟
1 دی 1401

یکی از لازمه های مهم و حائز اهمیت در کشاورزی محافظت از محصول و کشت در ...

روف گاردن و نمای سبز در تهران
27 آذر 1401

روف گاردن خلاقیتی است بینظیر برای خلق فضایی سبز در خانه روف گاردن و نمای سبز ...

بالکن مناسب من کدام است؟
27 آذر 1401

بالکن که یکی از آیتم های مهمی در حال حاضر برای هر خانه ای محسوب میشود ...

برچسب ها

مشاوره تلفنی