در این مقاله به معرفی و ذکر برخی خواص آلوئه ورا ، خوردن آن، نحوه ی نگهداری و پرورش آلوئه ورا و … میپردازیم.
آلوئه ورا یک گیاه با شرایط نگهداری آسان است. این ساکولنت جالب یک گزینه مناسب برای علاقهمندان تازه کار است. این گیاه علاوه به زیباییها و خواص پاکسازی محیطی که دارد، از شیره آن نیز میتوان برای مصارف مختلف استفاده کرد. این ساکولنت یک گیاه از خانواده آلوئهها میباشد. این گیاه بدون ساقه است و دارای برگهای سبز و گوشتی است. قبل از خرید آلوئه دقت به نیازهای آن داشته باشید. این گیاه نیازی به نور مستقیم خورشید نخواهد داشت. و این باعث خواهد شد که برگهای آن به رنگ زرد تغییر کرده و خشک شوند. نگهداری آلوئه ورا را میتوانید در گلدان نزدیک پنجرهای در خانه و آپارتمان خود انجام دهید. ژل آلوئه ورا نباید به صورت مستقیم توسط حیوانات خانگی یا انسان خورده شود. اگر این اتفاق بیافتد، عوارضی مانند حالت تهوع و سوءهاضمه را باعث خواهد شد.
نور و دمای آلوئه ورا
آبیاری صحیح گیاه آلوئه ورا
خاک و گلدان مناسب نگهداری آلوئه ورا
تکثیر آلوئه ورا
تعویض گلدان آلوئه
مشکلات رایج آلوئه ورا
برای نگهداری این گیاه همانطور که قبلاً نیز اشاره شد نیاز به محیطی روشن است. میتوانید گیاه خود را در نزدیکی یکی از پنجرههای خانه در معرض نور غیرمستقیم قرار دهید. همچنین میتوانید از نور مصنوعی هم برای گیاه خود استفاده کنید. پنجرههای شرقی و غربی برای آن ایدهآل هستند. گیاهی که در شرایط با نور کم مراقبت شود، دچار رشد غیرعادی و علفی خواهد شد. نور مستقیم هم باعث قرمز و قهوهای شدن برگ گیاه خواهد شد. و به مرور زمان برگ خشک شده و گیاه شما از بین خواهد رفت.
دمای مناسب برای این گیاه نیز دمایی بین ۱۳ تا ۲۷ درجه سانتیگراد است. اگر در خانه خود این ساکولنت را مراقبت میکنید، و در دمای خانه خود احساس راحتی میکنید، گیاه شما نیز احساس راحتی خواهد داشت. از اوایل بهار میتوانید گیاه خود را در خارج از خانه نیز نگهداری کنید. ولی در زمستان نباید در شرایط سرمای هوا بماند.
آبیاری یکی از مسائل چالش برانگیز و مهم در نگهداری آلوئه ورا است. این گیاه یک ساکولنت است که به محیطهای خشک عادت کرده است. و میتواند در برگهای گوشتی خود آب مورد نیاز خود را نگهداری کند. برای آبیاری گیاه میتوانید به صورت غیرمنظم و عمیق این کار را انجام دهید. به بیان دیگر، خاک گیاه بعد از آبیاری باید کامل مرطوب شود. ولی باید در بین دو آبیاری به طور کامل خشک شود. اگر خاک گیاه برای مدتی خیس بماند، باعث پوسیدگی خواهد شد. یکی از مشکلات معمول ساکولنت لهیدگی و پوسیدگی است. باید دقت داشته باشید که آبیاری بیش از حد انجام ندهید. معمولاً میتوانید این گیاه را هر دو تا سه هفته یکبار آبیاری کنید. البته این برای تابستان و بهار است. در زمستان و پاییز میزان و اندازه آبی که به گیاه میدهید باید کاهش پیدا کند. میتوانید زمان بین دو آبیاری را به دو برابر افزایش دهید. به بیان دیگر اگز در تابستان هر دو هفته یکبار آبیاری انجام میدادید، باید در زمستان ماهیانه یکبار این کار را انجام دهید. هنگام آبیاری باید آب باقی مانده در زیرگلدانی را از آن خارج کنید. بعد از آبیاری ده تا پانزده دقیقه صبر کنید، سپس آب اضافی را خارج کنید.
برای تغذیه آلوئه ورا عجله نکنید. این گیاه بدون کوددهی هم به رشد و زندگی خود ادامه خواهد داد. کوددهی را به ندرت انجام دهید. یک بار در بهار در هر سال برای آن کافیست. از کودهای مخصوص کاکتوس و ساکولنت استفاده نمایید. و میزان نصف مقدار توصیه شده روی بسته بندی کود را برای گیاه خود استفاده کنید.
این بسیار مهم است که گلدانی مناسب برای گیاه خود انخاب کنید. گلدانهای سفالی یا لعابی بهترین گزینه برای نگهداری آلوئه ورا هستند. این گلدانها باعث میشوند که خاک گیاه در بین دو آبیاری کامل خشک شود. همچنین وزن مناسبی دارند تا بتوانند گیاهان آلوئه در ابعاد بزرگ را نیز در خود نگهداری کنند. گلدانهای پلاستیکی یا شیشهای آب بیشتری را در خود نگه میدارند که توصیه هم نمیشوند. گلدانی را انتخاب کنید که دارای سوراخ در کف خود باشد. این مسئله کلیدیترین نکته در انتخاب گلدان است. سوراخ زهکش کف گلدان باعث خواهد شد آب اضافی به راحتی از آن خارج شود. و ریسک پوسیدگی گیاه کاهش پیدا کند. گلدان انتخابی شما باید دارای عمق مناسبی نیز باشد.
خاک مناسب برای نگهداری آلوئه ورا نیز باید دارای زهکش مناسبی باشد. خاک مناسب برای این گیاه خاک مخصوص کاکتوس و ساکولنت است. اگرچه این گیاه میتواند در هر خاکی به زندگی خود ادامه دهد، ولی از استفاده از خاکهای دیگر خودداری کنید. برای زهکش بهتر گلدان میتوانید در کف آن از سنگهای درشتتر استفاده کنید.
گیاه بالغ آلوئه ورا از خود پاجوشهای زیادی تولید خواهد کرد. این پاجوشها میتوانند در تکثیر سریع این گیاه کمک کنند. اگر نگهداری آلوئه ورا را در خانه خود انجام دادهاید، حتماً با این موضوع برخورد داشتهاید. و گاهی با خود اندیشیدهاید که با این مقدار پاجوش چه کاری انجام دهم. از آنجایی که این پاجوشها به گیاه مادر خود متصل هستند میتوانید به آرامی و با یک وسیله تیز آنها را جدا کنید. برای چند روز صبر داشته باشید تا محل بریدگی آنها خشک شود.
این کار باعث میشود از پوسیدگی آنها هنگام رشد جلوگیری شود. در این مدت آنها را باید در مکانی گرم و با نور غیرمستقیم قرار دهید. بعد از این مدت میتوانید آنها را در گلدانی مناسب با خاک استاندارد بکارید. گلدان را در مکانی با نور غیرمستقیم قرار دهید. یک هفته صبر کنید، سپس میتوانید آبیاری را انجام دهید. در بین دو آبیاری نیز باید اجازه داد خاک گیاه به طور کامل خشک شود.
اگر گیاه شما رشدی علفی داشته، اندازه آن از گلدان خیلی بزرگتر شده یا ریشههای آن از کف گلدان بیرون زده است، موقع تعویض گلدان آن فرا رسیده است. اگر از گلدانی که قبلاً درون آن گیاهی کاشته شده استفاده میکنید، باید آن را به خوبی بشوئید. سپس اجازه دهید گلدان خشک شود. گیاه آلوئه ورا خود را از گلدان خارج کنید. و ریشههای پوسیده آن را جدا کنید. خاک اطراف ریشه را تمیز کنید. دقت داشته باشید که به ریشههای گیاه آسیب نزنید. در این زمان اگر گیاه شما دارای پاجوش است، بهترین زمان است که آنها را برای تکثیر جدا نمایید.
بعد از تمام این اقدامات، میتوانید خاک مناسب را در گلدان ریخته و با دقت گیاه خود را داخل آن قرار دهید. بعد از اینکه کاشت گیاه شما به پایان رسید، حداقل به مدت یک هفته آن را آبیاری نکنید. این کار ریسک پوسیدگی گیاه شما را کاهش خواهد داد. بعد از این مدت میتوانید گیاه خود را به محیطی روشن و با نور غیرمستقیم انتقال دهید. و نگهداری آلوئه ورا خود را مانند قبل انجام دهید.
در نگهداری آلوئه ورا در خانه ممکن است با آفاتی نظیر شپشک آردآلود و حشره پولک برخورد کنید. بیماریهای دیگری که ممکن است در مراقبت از این گیاه با آن برخورد کنید، پوسیدگی ریشه، نرم شدن ریشه، پوسیدگی ساقه و پوسیدگی برگ است. این مشکلات همگی در اثر اشتباه در آبیاری گیاه بوجود میآیند. برای جلوگیری از این مشکلات باید، در آبیاری گیاه دقت کنید. آبیاری بیش از حد بیشترین مشکلی است که علاقهمندان تازهکار با آن برخورد خواهند کرد.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، حاشیه زنی، گل کاری، فرم دهی، آبیاری گیاه و باغچه، گلکاری باغچه و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.