اگر دوست دارید با تراریومها و روش ساخت تراریوم ها بیشتر آشنا شوید و با روش نگهداری تراریوم ها آشنا شوید، تا پایان این مقاله از الو باغبون با ما همراه باشید.
همانطور که در مطالب قبلی عنوان شد، تراریوم یکی از المانهای مناسب برای دکوراسیون خانه محسوب میشود. این باغچههای مینیاتوری زیبایی خاصی را به محیط خانه شما میبخشند. تراریومهای روباز امروزه محبوبیت خاصی در بین علاقهمندان به گل و گیاه پیدا کردهاند. نگهداری تراریوم روباز آسان است. و ما میخواهیم در این مطلب بدانیم چگونه از این باغچههای کوچک زیبا نگهداری کنیم، مشکلات و راهحلهای مراقبت گیاهان آن را بدانیم و از بروز آنها جلوگیری کنیم. تراریومهای روباز، نیاز به آبیاری صحیح و با دقت و بررسی مداوم شرایط رطوبتی محیط خواهند داشت. ولی قبل از آشنایی با نحوه مراقبت از آنها باید بدانیم تراریوم روباز چیست؟
کلمه تراریوم این را در خاطر ما زنده میکند که گلدانهایی را برای گیاهان دوستداری رطوبت فراهم کنیم و تراریوم بدون سقف یا در گلدانهای روباز نیز یکی دیگر از انواع آنها هستند. تراریومهای روباز گزینه مناسبی برای گیاهانی هستند که به رطوبت نیازی ندارند. گلدانهای شیشهای میتوانند محیطی روشن، و با شرایط خشک را برای گیاه فراهم کنند. و این برای بسیاری از ساکولنتها و کاکتوسها مناسب است. نگهداری تراریوم روباز نیازمند کمی مراقبت و دقت است که در ادامه میتوانیم با آن روبرو شویم.
تراریوم روباز میتواند نقطه کانونی کوچک و سبزی را در خانه شما پدید آورد. این محیط برای کاکتوسها و ساکولنتها بسیار مناسب است. این گیاهان در مکانها کوچک با محیط شبه صحرایی بهترین رشد را خواهند داشت. نه فقط ساکولنتها، بلکه گیاهان با رشد اندک و نگهداری آسان گزینه مناسبی برای این مکان هستند. تراریومهای روباز برای سایزها، شکلها و رنگهای مختلف گیاه مناسب است. این مهم نیست که چه نوعی از گیاه را میخواهید در آن نگهداری کنید. فقط باید گیاهانی با شرایط نگهداری مشابه را در باغچه مینیاتوری روباز خود نگهداری کنید. نیازهای آبیاری یکی از مهمترین موارد در مراقبت از تراریومهای روباز است. البته که نور هم نقش مهمی خواهد داشت. اگر تصمیم گرفتهاید که از ساکولنتها مراقبت کنید، این را در نظر داشته باشید که گیاهانی انتخاب کنید، که برای محیط تراریوم روباز شما مناسب باشند. نگهداری تراریوم روباز و استفاده از ساکولنت درون آنها کمی متفاوت با مراقبت از این گیاهان درون گلدان است.
ساکولنتهای قوی و دارای برگهای قدرتمند میتوانند آب را درون اندام خود ذخیره کنند و میتوانند شرایط با حرارت بالا و خشکی تراریوم را تحمل کنند. طبق یک قانون عمومی ساکولنتهای دارای رنگ تیره معمولاً به نور کمتری نسبت به سایر ساکولنتها نیاز دارند. یا در نور کمتر هم میتوانند زندگی کنند. در ادامه با ساکولنتهای مناسب تراریوم با نور مستقیم و غیرمستقیم آشنا خواهیم شد.
یک ساکولنت کند رشد است که به شکل یک غنچه از مرکز گیاه رشد میکند. این گیاه نیاز به محیط زیادی هم نخواهد داشت و انواع گوناگونی دارد. یکی از انواع محبوب اچوریا Neon Breakers است که برگهای بنفشی دارد و انواع واریگاته و ابلق آن موجود است. اچوریا گلدهی هم میکند. این گیاه را مرغ و جوجه نیز مینامند.
سدوم
یک ساکولنت با نگهداری آسان محسوب میشود. سدوم در انواع خاک میتواند رشد کند. این گیاه در نور کامل خورشید سرعت رشد خوبی خواهد داشت ولی مقاومت کمتری خواهد داشت. سدوم برای علاقهمندان تازهکار گزینه مناسبی محسوب میشود. اگر قصد نگهداری تراریوم روباز را در محیط خانه خود دارید، میتوانید از این گیاه در باغچه مینیاتوری خود مراقبت کنید.
فاکوریا تیگرینا
ساکولنت دندان ببری یا فاکوریا تیگرینا دارای برگهای گوشتی مثلثی شکل است. که لبه برگهای آن دندانه، دندانه هستند. این ساکولنت کند رشد است و گلهای زیبایی نیز از خود تولید میکند. دندان ببری دوستدار محیطی گرم و با نور زیاداست. این گیاه دارای انواع هیبرید نیز است که میتوانید برای نگهداری در تراریوم روباز از آن استفاده کنید.
آگاو
این ساکولنت که دارای انواع بسیار متنوع و زیادی نیز است، میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد. این ساکولنت بسیار مقاوم، کم توقع و کند رشد بوده و علاقهمند به نور بسیار زیاداست. بسیاری از انواع آگاو هستند که اندازه مینیاتوری و کوچک دارند. اگر میخواهید نگهداری تراریوم روباز را شروع کنید، آگاوها میتوانند زیبایی بیشتری به باغچه مینیاتوری شما ببخشند.
مامیلاریا
مامیلاریا یک کاکتوس گرد با خارهای زیاد است. این گیاه انواع کامپکتی نیز دارد و برای نگهداری در تراریوم روباز گزینه مناسبی محسوب میشود. این کاکتوس دارای شرایط نگهدرای آسانی است. به نور بسیار زیاد و میزان کمی آب نیازمند است. این گیاه در زمستان به دوره استراحت و رکود خود میرود. و در بهار و تابستان گلدهی میکند.
کالانکوا
کالانکوا یکی دیگر از انواع ساکولنت است که تنوع زیادی دارد. این گیاه کوچک و مناسب آپارتمان به خوبی در محیط تراریوم روباز به زندگی خود ادامه میدهد. بیشتر انواع کالانکوا در محیطهای خارج از خانه نگهداری میشوند. ولی در محیط خانه رشد سریعی نخواهند داشت. اگر میخواهید نگهداری تراریوم روباز درست کنید، میتوانید از کالانکوا استفاده کنید.
آلوئه
این ساکولنت دارای بیش از ۴۰۰ گونه مختلف است. این گیاه دارای انواع کامپکت و هیبرید نیز است که میتوان از آنها برای تراریوم روباز استفاده کرد. این گیاهان نیاز به دریافت نور زیاد خورشید دارند. ولی باید در مقابل آفتاب سوزان تابستان از آنها مراقبت کرد.
لیتوپس یا سنگ زنده
لیتوپس یا سنگ زنده از انواع زیبا و عجیب ساکولنت است. این گیاهان از بهترین گزینهها برای کاشت در تراریوم روباز محسوب میشوند. لیتوپسها رنگهای متنوعی نیز دارند و بسیار کند رشد هستند. این ساکولنتها نیاز بسیار اندکی به آبیاری خواهند داشت. و میتوان هر چند ماه یکبار آنها را آبیاری کرد. از همخانواده این گیاهان میتوان به پلیوس پیلوس نیز اشاره داشت.این ساکولنت نیز مناسب باغچه مینیاتوری روباز میباشد. به آب کم و نور زیادی نیاز خواهد داشت. هرگز نباید این گیاهان را در زمستان آبیاری کرد. اگر قصد نگهداری تراریوم روباز را دارید، لیتوپسها بسیار مناسب هستند.
یک ساکولنت دارای انواع بسیار زیاد و زیبا. هاورتیا نیاز به میزان کمی بیشتر آبیاری نسبت به سایر ساکولنتها دارد. البته که باید در آبیاری آنها دقت کرد. این گیاهان نور مستقیم خورشید را نمیپسندند. کند رشد هستند و در نور غیرمستقیم بهترین رشد را خواهند داشت. اگر میخواهید نگهداری تراریوم روباز خود را در مکانی با نور غیرمستقیم و در محیط آپارتمانی انجام دهید، هاورتیا یک گزینه مناسب محسوب خواهد شد.
سانسوریا پایه کوتاه
سانسوریاهای پایه کوتاه یا کامپکت نیز یک گزینه مناسب است. این گیاهان که دارای شرایط نگهداری آسان هستند دارای انواع ابلق و زیبایی نیز هستند. این ساکولنت رشد کندی دارد و در شرایطی با نور غیرمستقیم و خشک به زندگی خود ادامه میدهد. نیاز به آبیاری بسیار اندکی نیز دارد.
گیاه یشم (کراسولا اواتا)
اگر به دنبال نگهداری تراریوم روباز هستید، میتوانید از گیاه یشم در آن استفاده کنید. این ساکولنت کند رشد است و نیازهای آبیاری اندکی دارد. این گیاه گزینه مناسبی نیز برای بونسای است. گیاه یشم در شرایط با نور غیرمستقیم نیز رشد دارد و میتواند در محیطهای مختلفی رشد داشته باشد.
سمپریوم
یکی دیگر از انواع گیاهان همخانواده کراسولاها، که شامل خانواده گیاهان یشم، سدوم و اچوریا نیز خواهد شد، گیاه سمپریوم است. این گیاه برعکس گیاه اچوریا بعد از گلدهی از بین خواهد رفت. رشد آن به شکل یک غنچه از مرکز ساقه میباشد و دارای برگهای گوشتی است.
نور مناسب یکی از نکات اساسی و مهم در نگهداری تراریوم روباز و به خصوص ساکولنتهاست. حتی هنگامی که از نور غیرمستقیم صحبت میکنیم، باید به وفور آن را برای گیاهان خود فراهم نمائیم. نور پنجره شمالی خانه معمولاً نمیتواند نیازهای نوری گیاهان ما را فراهم کند. ولی نور پنجره جنوبی که ساعات بیشتری هم ادامه خواهد داشت میتواند برای آنها مفید باشد. نور غربی و شرقی در خانه میتواند برای ساکولنتها و گیاهان تراریومی با نیاز نوری کم نیز مفید واقع شود. حتی اگر از گیاهانی استفاده میکنید که در مقابل نور مستقیم مقاوم هستند، دقت داشته باشید که دمای داخلی تراریوم شما هم مهم است. بسیاری از ساکولنتهای کوچک در مقابل نور مستقیم و شدید خورشید با دمای بالا دوام نخواهند آورد. به خصوص اینکه گلدانهای شیشهای دمای داخلی بسیار بالایی پیدا خواهند کرد.
آبیاری مناسب
یکی از اشتباهات رایج در نگهداری تراریومها آبیاری اشتباه است. آبیاری ساکولنتها آسان به نظر میآید. ولی زمان آبیاری نیاز به بررسی و دقت خواهد داشت. رطوبت بالای محیط میتواند منجر به پوسیدگی شود. و رشد گیاهان در این شرایط با چالش مواجه شده و از بین خواهند رفت. یکی دیگر از مواردی که در نگهداری تراریوم روباز مورد توجه قرار خواهد گرفت انتخاب گلدانی است که دارای سوراخ زهکشی در کف باشد. که این البته در گلدانهای شیشهای امکان پذیر نیست. برای آبیاری تراریوم روباز باید دقت داشت که بعد از هر آبیاری باید خاک به طور کامل خشک شود. در غیر این صورت گیاهان از بین خواهند رفت.
نکات قابل توجه در آبیاری صحیح تراریوم:
انتخاب گیاهان با نیازهای آبیاری مشترک یکی از موارد مهم در نگهداری تراریوم روباز است. در بسیاری از موارد باید خاک خشک شده باشد، تا آبیاری انجام شود.
زمانبندی مشخصی نمیتوان برای آبیاری در نظر گرفت. و آبیاری بسته بستگی به شرایط خاک خواهد داشت.
هنگام آبیاری باید دقت داشته باشید که برگ و ساقه گیاهان خیس نشود. و فقط اطراف ریشه آبیاری شود. و از اسپری کردن آب در محیط تراریوم باید خودداری کرد.
آبیاری در پاییز و زمستان باید بسیار اندک باشد.
تغذیه و کوددهی تراریوم روباز
نیازی به کوددهی و تقویت برای تشدید رشد گیاهان تراریومی نیست. و نیازی به تغذیه چندانی نخواهد بود. فقط زمانی گیاهان تراریومی نیاز به تغذیه خواهند داشت که خاک برای مدت طولانی تعویض نشده باشد. برخی از پرورش دهندگان یک تا دوبار در سال تغذیه گیاه را توصیه میکنند. اگر میخواهید تغذیه تراریوم خود را انجام دهید، از یک چهارم میزان توصیه شده روی بستهبندی استفاده کنید. کودهای ارگانیک میتوانند به سلامت خاک کمک کنند.
تمیز کردن تراریوم روباز
برای نگهداری تراریوم روباز تمیز کردن منظم برگها با استفاده از یک دستمال پاکیزه باید انجام شود. شیشه تراریوم خود را نیز باید تمیز و پاکیزه نگهداری کنید. مواد شیمیایی مانند شیشه شور و سایر موارد برای پاکیزگی محیط بیرونی گلدان مناسب است. ولی نباید از آنها برای داخل گلدان استفاده کنید.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، حاشیه زنی، کاشت انواع گل، سم پاشی، کوددهی و تقویت، گلکاری باغچه و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.