شرایط نوری خانه تاثیرات مستقیمی بر رشد و سلامتی گیاهان آپارتمانی خواهد داشت. نور اندک یا نور بیش از حد میتواند دلیلی برای عدم سلامتی گیاه، عدم رشد و گلدهی و افتادگی برگها و در نهایت مرگ گیاهان ما شود. در این مطلب ما به بررسی نور مناسب گیاهان آپارتمانی، چگونگی فراهم کردن میزان لازم نور، و رفع مشکلات نوردهی به گیاهان خواهیم پرداخت. در ادامه همچنین با گیاهان مناسب مکانهای با نور کم و گیاهانی که به نور بیشتر احتیاج دارند آشنا خواهیم شد.
موارد بسیاری در تامین نور مناسب گیاهان آپارتمانی دخیل هستند. دانستن چگونگی تاثیر نور روی گیاهان. دانستن انواع مختلف منابع نوری. محل و زاویه قرارگیری نور و گیاه. زمان و چگونگی استفاده از نورهای مصنوعی. بررسی مشکلات و شرایط نگهداری گیاه و انتخاب گیاه مناسب با توجه به نور محیط منزل. پی بردن به این موارد میتواند به رشد بهتر گیاه شما کمک کند. بعد از خواندن این مطلب قادر خواهید بود، به بهترین نحو نور مورد نیاز گیاهان خود را فراهم کنید، گیاهان مناسب انتخاب کنید و آنها را در بهترین مکان در خانه خود قرار دهید. همچنین با مشکلات مربوط به نیازهای نوری گیاهان خود آشنا خواهید شد.
گیاهان نور خورشید را جذب و به انرژی لازم برای فرآیند فتوسنتز خود تامین خواهند کرد. کلروپلاست اندامکهایی در سلولهای گیاه برای عمل فتوسنتز هستند. آنها از نور خورشید، آب و دیاکسیدکربن برای تغذیه گیاه استفاده میکنند. گیاهان قادر خواهند بود نسبت به تغییرات نوری واکنش نشان دهند و تعداد کلروپلاستها و تولید آنها را تنظیم کنند. در محیطهای با نور کم، گیاهان نیاز به پیدا کردن نور بیشتر خواهند داشت. پس تعداد کلروپلاستهای آنها معمولاً افزایش مییابد. این معمولاً باعث خواهد شد تا رنگ سبز برگ آنها تیرهتر از محیطهای کم نور باشد.
در محیطهای با نور زیاد، تعداد کلروپلاستها میتواند کاهش یاید. و گیاهان تولید آنها را در برگ تغییر داده تا نور کمتری دریافت کنند. این معمولاً در حالتی که گیاه نور بیشتر از حد نیاز دریافت کند، باعث کمرنگ شدن سبزی در برگ خواهد شد. این قابلیت گیاهان در تنظیم خود برای تغییرات نوری محدود است. و هر گونه از گیاهان دارای مقاومت کم و بیشی از میزان نور هستند. بعلاوه، وفقپذیری گیاهان زمانبر است. پس تغییرات ناگهانی در نور ممکن است در مواردی در سلامتی گیاهان ما تاثیرگذار باشد.
فاکتورهای بسیاری در نور مناسب گیاهان آپارتمانی تاثیر دارند. این فاکتورها عبارتند از، جهت پنجرههای خانه، شدت تابش نور خورشید از پنجره، تغییرات نور در طول روز، تغییرات نور در طول فصول مختلف و تاثیرات تغییرات جوی در نور.
مکان
مکان قرار دادن گیاهان در خانه میتواند در میزان نور دریافتی آنها تاثیرگذار باشد. شما باید بدانید جهت عبور نور از پنجره شما در بهترین حالت برای گیاهان شما کدام است. و مقدار نور دریافتی گیاه شما چقدر است. در هر صورت، تمام این موارد به مکان جغرافیایی شما نیز بستگی خواهد داشت. به این دلیل که میزان و زمان تابش طبیعی نور خورشید بسته به حرکت آن در آسمان است. همچنین کوهها، تپهها، درختان و ساختمانهای اطراف شما نیز در تغییرات زمانی و میزان نور عبوری از پنجرههای خانه شما موثر هستند.
جهت پنجرههای خانه
از آنجایی که خورشید از شرق طلوع و از غرب غروب میکند، میتوان متوجه شد، نور هنگام صبح از پنجره شرقی و هنگام بعد از ظهر از پنجره غربی بهتر است. در نیمکره شمالی، پنجرههای جنوبی بهترین میزان نور خورشید را خواهند داشت. در جایی که پنجره شمالی کمترین نور را از خود عبور میدهد. این در نیمکره جنوبی برعکس خواهد بود. در ادامه با فرض به اینکه در نیمکره شمالی هستیم ادامه خواهیم داد. پس میتوان گفت نور مناسب گیاهان آپارتمانی با نیاز نوری بیشتر در پنجرههای جنوبی تامین میشود.
پنجره جنوبی
پنجرههای جنوبی معمولاً بیشترین میزان از نور خورشید را خواهند داشت. البته اگر درختان یا ساختمانی جلوی آن را نگیرند. همیشه قویترین و بیشترین نور که به داخل خانه میآید از این پنجرهها است. پس همانطور که گفتیم نور مناسب برای گیاهان آپارتمانی با نیازهای نوری زیاد از این مکان تامین میشود.
پنجره غربی
درحالیکه نور عبوری از پنجرههای غربی به مراتب از پنجرههای جنوبی کمتر است، در برخی از ساعات روز نور مستقیم از این پنجرهها خواهد تابید. پنجرههای غربی نور غیرمستقیم بیشتری را در اوایل صبح و بعدازظهر عبور میدهند. نور بعدازظهر خورشید شدیدتر و میتواند دمای اطراف پنجره را افزایش دهد. پس مراقب باشید، ممکن است باعث سوختگی گیاهان شما شود. فاصله مناسب گیاهان خود را با پنجره حفظ کنید.
پنجره شرقی
نور مستقیم هنگام طلوع خورشید و هنگامی که گرمای زیادی ندارد از این پنجره خواهد تابید. همچنین این نور، غیرمستقیم خواهد بود و باعث سوختگی نمیشود. گیاهانی که به نور غیرمستقیم و مناسب خورشید نیاز دارند در نزدیکی این پنجرهها باید قرار بگیرند.
پنجره شمالی
نور عبوری از این پنجرهها کمترین میزان نور است. این پنجرهها نور مستقیم دریافت نخواهند کرد و مناسب برای گیاهانی نظیر سرخس هستند که به نور کمی نیاز دارند. در طول تابستان، میزان نور خورشید برای گیاهانی که در نزدیکی این پنجره هستند معمولاً مناسب است. البته برای گیاهان با نیاز نوری کم و غیرمستقیم. نور مناسب برای گیاهان آپارتمانی اینچنینی با قرار دادن آنها در نزدیکی پنجرههای شمالی تامین خواهد شد.
در زمستان، نور عبوری از پنجرههای شمالی همیشه برای این گیاهان آپارتمانی کافی است. ولی برای سایر گیاهان بهتر است به مکانی با نور بیشتر هدایت شوند. یا از نورهای مصنوعی برای تامین نور آنها استفاده کنید.
چگونه از شدت تابش نور به گیاهان خود کم کنیم
اگر خانه شما فقط دارای پنجرههالی جنوبی است، ولی به شدت نور کمتری برای گیاهان خود نیازمندید، میتوانید نور را فیلتر کنید.
استفاده از پارچه و پرده حریری که بسیار سبک است میتواند از شدت نور عبوری بکاهد. برچسبهای پنجره که میتوانند از میزان اشعه UV نیز بکاهند. این مورد برای گیاهان حساستر و آسیبپذیر به خصوص در تابستان نیز مناسب است. مکان قرار دادن گیاهان نیز میتواند تغییر کند. برای تامین نور مناسب گیاهان آپارتمانی خود میتوانید فاصله آنها را از پنجره بیشتر کنید. ولی باید در مکانی قرار دهید که بتوانند نور غیرمستقیم را دریافت کنند.
شدت تابش نور یکی از فاکتورهای حیاتی برای گیاهان آپارتمانی است. واحد میزان روشنایی و تابش روی سطح فوت-کندل (foot-candle) است. فوت-کندل واحد روشنایی یک لومن در ۳۰ سانتیمتر مربع است. یک فوت-کندل معادل ۱۰.۷۶۴ lux است.
نور کامل خورشید
این نور بین ۴۰۰۰۰ تا ۱۳۰۰۰۰ لوکس خواهد بود. شدت نور کامل خورشید در خارج از خانه تقریباً دو برابر نور داخل خانه خواهد بود. این ممکن نخواهد بود که داخل خانه به همان میزان نور خارج از خانه دست یابیم. پنجرههای شیشهای نور را فیلتر کرده و از شدت آن میکاهند.
نور مستقیم داخل خانه
نور مستقیم داخل خانه، بین ۲۰۰۰۰ تا ۵۰۰۰۰ لوکس خواهد بود. این نور مستقیماً از پنجره گذشته و به سطح خواهد تابید. میتواند پوست شما را گرم کند. نور مستقیم داخل خانه از نور خارج از آن ضعیفتر است. به دلیل فیلتر شدن توسط شیشه، نور مستقیم که به داخل خانه میآید میتواند باعث آسیب زدن به گیاهان آپارتمانی شود. مگر اینکه در مکانی مناسب قرار گرفته باشند. بسیاری از کاکتوسها و ساکولنتها و گیاهان گلده میتوانند در این نور زندگی کنند.
نور روشن و غیرمستقیم
نور روشن و غیرمستقیم بین ۱۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ لوکس است. این نور در مکانی که آفتاب مستقیماً نمیتابد است. این نور هم اگر مانعی در راه آن قرار بگیرد سایه درست خواهد کرد. ولی سایه کمرنگتر خواهد بود. میتوان این نور را بیشتر در شرق، غرب و اتاقهای جنوبی خانه با تنطیم فاصله گیاهان به دست آورد.
نور متوسط
بین ۲۵۰۰ تا ۱۰۰۰۰ لوکس است. این نور شبیه به نور با کمی فاصله از پنجره شرقی خانه است. بسیاری از گیاهان آپارتمانی مانند کالاتیا، فیلودندرون، آلوکاسیا و دراسینا در این نور رشد خواهند داشت.
نور کم
بین ۵۰۰ تا ۲۵۰۰ لوکس را نور کم میگویند. دورتر از پنجرههای شرقی، غربی و شمالی خانه این میزان نور وجود خواهد داشت. نور مناسب گیاهان آپارتمانی برای بسیاری از آنها مطمئناً از این نور بیشتر خواهد بود. ولی گیاهانی هم هستند که در این میزان نور زندگی کنند.
نور بسیار کم
نور کمتر از ۵۰۰ لوکس را نور بسیار کم میگویند. در زمستان، نوری که از پنجره عبور کرده و روی سطح میتابد نور بسیار اندک است. گیاهانی مانند سانسوریا، برگ عبایی، آگلونما و … در این نور زنده میمانند.
بسیاری از نرمافزارهای موبایل امروزه برای گوشیهای آیفون و اندروید درست شدهاند که میتوان با آنها میزان نور خانه را محاسبه کرد. برنامه Luminous Meter و Lux Light Meter دو گزینه رایگان و مناسب برای شما هستند. این برنامهها کمک خواهند کرد تا مکان با میزان نور مناسب گیاهان آپارتمانی خود را شناسایی کنید.
مدت زمان تابش
ساعاتی از روز که نور خورشید نسبت به فصلی که در آن هستیم تغییر میکند. ولی همچنین به فاکتورهای دیگری نیز بستگی دارد. بنا به ابعاد پنجره یا عوامل تاثیرگذار بیرونی، اتاق شما ساعات معینی از روز به میزان معینی از آن دسترسی خواهد داشت. مطمئن شوید اتاق شما در ساعات مختلف روز نور مناسب گیاهان آپارتمانی شما را خواهد داشت. و گیاهان خود را در مکان مناسبی قرار دهید.
با جابهجایی خورشید در آسمان، نور عبوری از پنجره نیز تغییر خواهد کرد. در پنجره جنوبی خورشید در تمام طول روز خواهد تابید. در پنجره غربی نور به صورت مستقیم در بعدازظهر تابش دارد. ولی صبح و ظهر غیرمستقیم میتابد. در پنجرههای شرقی تابش نور هنگام صبح به صورت مستقیم خواهد بود. هنگام غروب از شدت آن کاسته میشود. و بعدازظهر پنجره شرقی نور غیرمستقیم خواهد داشت. پنجره شمالی نیز هیچگاه نور مستقیم نخواهد داشت.
تغییرات فصلی روی میزان نوری که از پنجره عبور میکند موثر است. در تابستان، نسبت به موقعیت قرارگیری زمین در برابر خورشید، شدت نور خورشید و زمان تابش آن در طول روز طولانیتر است. این بدین معنی است که نوری که از پنجره عبور میکند، روشنتر و شدیدتر و زمان تابش بیشتر است. از طرف دیگر، در زمستان روزها کوتاه میشوند و ساعات کمی از روز نور خورشید وجود دارد.
شما باید مکان قرارگیری گیاهان خود را با توجه به فصول تنظیم کنید. برای مثال، گیاهانی که در تابستان نزدیک پنجره غربی هستند باید به پنجرههای جنوبی در زمستان منتقل شوند تا نور بیشتری دریافت کنند. از طرف دیگر گیاهانی که در زمستان در پنجره جنوبی هستند ممکن است در تابستان دچار آفتاب سوختگی شوند. اگر این حالت پیش آمد، بهتر است گیاه خود را به پنجرههای غربی یا شرقی منتقل کنید که از شدت تابش نور به آنها در تابستان کاسته شود.
نور مناسب گیاهان آپارتمانی برای هرکدام باید نسبت به نوع آن تعیین شود. گیاهان به ندرت در پنجرههای شمالی در زمستان رشد میکنند. ولی گیاهان سایه دوست در تابستان هنگامی که نور بیشتر است در همین مکانها رشد بهتری خواهند داشت. یعنی میتوان گفت در طول سال میتوانید گیاهانی که به نور کمتری نیاز دارند را در قسمت شمالی خانه قرار دهید.
هنگامی که هوا به هم میریزد، نور خورشید هم تغییر خواهد کرد. ابری، بارانی یا برفی شدن هوا از تابش نور خورشید جلوگیری خواهد کرد. ولی بک تا دوهفته ضعیف بودن نور میتواند آثار منفی برای گیاهان آپارتمانی داشته باشد. پس گیاهانی که به نور بیشتری هم نیاز دارند تا چند هفته میتوانند در این شرایط زندگی کنند.
برای زمستانهای طولانی و کمنور، شما باید بتوانید منابع نور مناسب گیاهان آپارتمانی خود را تامین کنید. میتوانید گیاه را به نزدیکی پنجرهای پرنورتر انتقال دهید. بسیاری از گیاهان آپارتمانی در زمستان و با کم شدن نور خورشید به دوره استراحت خود وارد میشوند.
گیاهانی که نیاز به نور غیرمستقیم خورشید دارند معمولاً یک الی دو ساعت نور مستقیم خورشید در طول روز را تحمل خواهند کرد. ولی این کاملاً به گیاه شما بستگی دارد. برخی گیاهان آپارتمانی حساس مانند کالاتیا در این موارد به راحتی آسیب میبینند.
برگ گیاهانی که در محیطی بسیار روشن هستند، قبل از سوختگی کمرنگ میشود. پس زمان لازم را برای جلوگیری از آسیب دیدن گیاه خواهید داشت. به برگهای گیاهان خود به خصوص برگهای جوان نگاه کنید. در صورت دیدن زردی و آسیبهای ناشی از نور باید مکان آن را تغییر دهید. نور مناسب گیاهان آپارتمانی خود را به درستی تامین کنید. نزدیک بودن به پنجره، باعث تشدید اشعه خورشید خواهد شد. هنگامی که فاصله گیاه را با پنجره بیشتر کنید، نور در اتاق شما پخش خواهد شد. و شدت آن کم میشود.
گیاهانی که به نور کمی نیاز دارند را میتوان با فاصله بیشتری از پنجره قرار داد. میتوان اندازهنور را با همان ابزارهایی که قبلاً توضیح دادیم اندازهگیری کرد.
یکی از موارد مهم در تامین نور مناسب گیاهان آپارتمانی محل قرار گرفتن آنهاست. اگر گیاه شما نیاز به نور غیرمستقیم و روشن دارد، پنجره شرقی و غربی محل خوبی است. پنجرههای جنوبی میتوانند خوب عمل کنند. ولی باید گیاه را به دور از پنجره قرار داد. یا نور را برای گیاه فیلتر کرد. این گیاهان همچنین در اتاقهای با چند ساعت نور در طول روز شاداب خواهند بود.
گیاهان با نیاز نوری کم، همیشه در مکانهای روشن، غیرمستقیم بهترین عملکرد را خواهند داشت. ولی در محلی با فاصله از پنجرههای شمالی و شرقی هم میتوانند زندگی کنند. در هر خانه و اتاقی روزها و فصلها شرایط نوری مختلفی خواهند داشت. بهترین وسیله برای اندازهگیری نور، دستگاه نورسنج است. فقط هنگامی گیاهی را به مکانی انتقال دهید که نور مناسب گیاهان آپارتمانی خود را فراهم کرده باشید.
اگر نمیتوانید نور طبیعی برای گیاهان آپارتمانی خود فراهم کنید، میتوانید از نور مصنوعی استفاده کنید. گزینههای بسیاری برای انتخاب خواهید داشت. LEDها، لامپهای فلورسنت رشد گیاه در اندازهها و انواع مختلف وجود دارند. توصیه ما این است که از لامپهای LED برای تامین نور مناسب گیاهان آپارتمانی خود در زمستان استفاده کنید. ولی عموماً بهتر است گیاهان خود را به مکانی انتقال دهید که بتوانند نور طبیعی دریافت کنند.
گیاه خود را در زمانهای مختلف بررسی کنید. اگر علائمی از دریافت نور بیشتر یا کمتر مشاهده کردید، قبل از آسیب رسیدن به گیاه وارد عمل شوید. هرچه زودتر مشکل را برطرف کنید، گیاه شما شادابتر خواهد بود.
نور کم
بسیاری از گیاهان میتوانند در شرایط نوری اشتباه برای مدتی دوام بیاورند. پس مقداری زمان لازم است تا مشکلات و علائم مشخص شوند. همچنین، شما نیاز دارید که مطمئن شوید ایراد از شرایط دیگر نیست. مانند، آبیاری غلط، آفات یا بیماریهای دیگر. گیاهانی که نور کمتر از نیاز دریافت کنند، رشدی با ساقه نازک و بلند خواهند داشت. در این موارد فاصله بین برگها بیشتر خواهد بود. در برخی از موارد گیاهانی که نور کمی دریافت کنند دارای برگهای تیره رنگ خواهند شد. این به سادگی قابل اشتباه گرفتن با سالم بودن و شادابی گیاه است. ولی با افتادگی برگها و زردی آنها میتوان به عدم سلامت گیاه پی برد.
برگهای پایینی گیاه شروع به زرد شدن کرده و حالت افتادگی پیدا خواهند کرد. تا با این کار بتوانند انرژی گیاه را نگهداری کنند. رشد گیاه آرام شده یا به طور کامل متوقف شده است. هر برگ جدید کوچکتر رشد خواهد کرد. در گیاهان گلده، غنچه و شکوفهای رشد نخواهد کرد یا تعداد آنها کاسته خواهد شد. گیاهانی که ابلق هستند رنگ و نقش خود را از دست خواهند داد. یا برگها کمرنگ شده و عمل فتوسنتز در آنها کم خواهد شد.
اگر احساس کردید که گیاه شما نور کافی دریافت نمیکند، آن را به مکانی پرنورتر انتقال دهید. از اینکه گیاه خود را از مکانی کم نور به مکانی با نور مستقیم انتقال دهید، خودداری کنید. مانند انسان، نیاز زمان است تا گیاه به مکان جدید عادت کند. اگرچه بیشتر گیاهان میتوانند، تغییرات و جابهجایی را تحمل کنند. ولی بهتری است بتدریج گیاه وارد محیط پرنورتر شود.
اگر گیاهان آپارتمانی نور بیش از حد دریافت کنند، به ما علائمی نشان خواهند داد. به برگها و لبه آنها دقت کنید. اگر علائمی مانند سوختگی و قهوهای شدن مشاهده کردید، ممکن است به دلیل سوختگی در اثر نور زیاد خورشید باشد. ممکن است برگها کمرنگ و مات شوند. گیاه در اثر نور شدید، خشک و گرم شده و چروکیده خواهد شد.
اگر متوجه شدید مشکلات گیاه شما ناشی از دریافت بیش از حد نور است، گیاه را به مکانی منتقل کنید که نور کمتری دریافت کند. شما میتوانید فاصله گیاه خود را از پنجره افزایش دهید. یا گلدان را به گوشهای از خانه که نور کمتری دارد انتقال دهید.
برای دریافت بهترین نتیجه، شما باید با توجه به نور محیط خانه خود گیاه را انتخاب کنید. بسیاری از علاقهمندان قبل از دانستن بسیاری مطالب اقدام به انتخاب گیاه میکنند. که منجر به مرگ و از بین رفتن آن خواهند شد. هنگامی که میخواهید گیاهی خریداری کنید، باید به فکر محل قرار دادن آن باشید. آیا اتاق خواب شما نور کمی دارد؟ اگر این طور است باید گیاه مناسب محیط با نور اندک را انتخاب کنید. یا شابد نور آشپزخانه شما مناسب است؟ میتوانید گیاهی انتخاب کنید که مناسب نور بیشتر است. در مجموع نور مناسب گیاهان آپارتمانی بستگی به نوع گیاه دارد که در ادامه به معرفی انواع آن خواهیم پرداخت.
گیاهان با نیاز نوری اندک معمولاً گیاهان سایه دوست هستند که بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ فوت-کندل نور نیاز دارند. این نور معادل ۵۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ لوکس است. یا در طول بهار، تابستان و پاییز میتوان آنها را در قسمت شمالی خانه قرار داد. این گیاهان همچنین در اتاقهای جنوبی با فاصله بیشتر از پنجره میتوانند زندگی کنند.
سینگونیوم پودوفیلوم
برگ عبایی
آگلونما
دیفن باخیا
دراسینا
پاپیتال
اسپاتی فیلوم
شامادورا الگانس
فیلودندرون
پیتوس
لیندا
سانسوریا
زاموفیلیا
تامین نور مناسب گیاهان آپارتمانی با نیاز نوری متوسط آسان است. و به راحتی میتوان آنها را در خانه قرار داد. این گیاهان در جهات شرقی و غربی خانه و با فاصله از پنجره جنوبی میتوانند قرار بگیرند. اگر نور بیشتر یا کمتری دریافت کنند، رشد نخواهند کرد و گلدهی هم نمیکنند. تقریباً ۱۰۰۰ فوت-کندل معادل ۱۰۰۰۰ لوکس برای رشد آنها مناسب است.
بنفشه آفریقایی
آنتوریوم
برگ شویدی
بگونیا
کالاتیا
کاکتوس کریسمس
کروتون
سیکلمن
فیکوس لیراتا
هویا
گیاه یشم
کاج مطبق
پپرومیا
فیکوس الاستیکا
گندمی
برخی گیاهان نیاز به نور بیشتر و مستقیم خورشید دارند. آنها را میتوان در نزدیکی پنجره جنوبی قرار داد. برای تامین نور مناسب گیاهان آپارتمانی زیر باید دقت کرد. نور کم باعث از بین رفتن و عدم رشد آنها خواهد شد.
کاکتوسها و ساکولنتها
درخت لیموترش
افوربیا
گاردنیا
گیاه چای ترش
کالانکوا
گل یاس
اگزالیس
با کمی تمرین، میتوانید بهترین مکان از خانه خود را برای گیاهان آپارتمانی خود پیدا کنید. از نزدیک و مداوم گیاهان خود را بررسی کنید. این کار به شما کمک خواهد کرد که نیازهای گیاهان خود را متوجه شوید. اگر مشکلی برای گیاهان شما بوجود آید سریعاً وارد عمل میشوید. و به شما کمک خواهد کرد نور مناسب گیاهان آپارتمانی خود را تامین کنید.
باید گفت که باغبان ها در مجموع دارای مهارت های متنوعی هستند و تقریبا می توانند هر کاری را در زمینه خدمات باغبانی از جمله بازسازی و نگهداری باغ از جمله هرس ، چمن زنی ، گلکاری باغچه ، فرم دهی و مراقبت از چمن انجام دهند. استخدام یک باغبان همیشگی ، می تواند به کنترل مداوم و زیبا سازی باغ کمک کند.