گیاهان هوازی گیاهان خانگی محبوب و کم زحمتی هستند که در خاک رشد نمی کنند. در عوض، آنها قسمت عمده مواد مغذی مورد نیاز خود را از هوا بیرون می کشند!
نگهداری گیاهان هوازی آسان است. ولی یکی از موارد مورد بحث در سلامت آنها آبیاری صحیح این گیاهان عجیب است. اگر نام پنج گیاه هوازی را ببریم و درباره آبیاری گیاهان هوازی مختلف صحبت کنیم، پاسخهای متفاوتی دریافت خواهیم کرد. در واقعیت، نیازهای آنها متفاوت است. و به شرایط محیطی آنها بستگی خواهد داشت. گوناگونی، میزان روشنایی، میزان رطوبت محیط، گردش هوا و سایر موارد در آبیاری گیاهان هوازی تاثیر خواهد داشت. در این مطلب میخواهیم برخی نکات مهم برای نگهداری و آبیاری صحیح این گیاهان را بیان کنیم. همانطور که قبلاً نیز بیان کردیم دمای مناسب برای این گیاهان دمایی بین ۱۰ تا ۳۲ درجه سانتیگراد است. هر چه دما بیشتر باشید، طبیعتاً فاصله بین دو آبیاری گیاه کم میشود.
یکی از فاکتورهای مهم در آبیاری گیاهان هوازی میزان رطوبت پیرامون گیاه است. گیاه هوازی استوایی، تیلاندزیا به محیطی با رطوبت بالا عادت کردن است. از آنجایی که گیاهان استوایی به رطوبت نیاز دارند، غبارپاشی آنها به بالا رفتن رطوبت کمک کمی خواهد کرد. در واقعیت، اسپری کردن آب، در خانه به ندرت رطوبت را تامین خواهد کرد.
مگر اینکه گیاه خود را در محیطی مانند حمام نگهداری کنیم. قرار دادن گیاه در محیطهای مرطوب، میتواند روی میزان آب مورد نیاز آن تاثیرگذار باشد. آریوم و تراریومها با داشتن رطوبت بالا این امکان را میدهند تا گیاه به طور طبیعی آب بیشتری دریافت کند. در هر صورت تراریومهای بزرگتر معمولاً گردش هوای بیشتری دارند و مقدار آب کمتری به گیاه هوازی خواهد رسید.
چگونه غبارپاشی گیاهان هوازی را باید انجام داد؟
بعد از در نظر گرفتن موارد گفته شده قبل، شما آماده خواهید شد تا یک برنامه برای آبیاری گیاهان هوازی خود تنظیم کنید. و آیا فقط غبارپاشی میتواند میزان آب مورد نیاز گیاه شما را تعیین کند یا خیر؟ معمولاً در محیطهای با رطوبت معمول مانند محیط خانه هر ۵ روز یکبار گیاه را اسپری میکنند. و در محیطهای مرطوب و کوچکتر هر ده روز یکبار. البته در محیط خانه پیشنهاد میگردد به جای غبارپاشی گیاه را هر ۵ روز یکبار در آب غوطهور کنید. حمام و آشپزخانه محیط مرطوبتری دارند. پس میتوانید اگر گیاه خود را در این مکان نگهداری میکنید، هر ده روز یکبار آبیاری به این روش را انجام دهید.
به یاد داشته باشید فاکتورهای دیگری نیز در آبیاری گیاهان هوازی موثر هستند. همانطور که گفتیم دمای هوا و میزان نور دریافتی در آبیاری تاثیرگذارند. از این رو از اوایل بهار تا تابستان میتوان این روند آبیاری را حفظ کرد. و در پاییز و زمستان میزان آب مورد نیاز گیاه کاهش مییابد. همانند گیاهان دیگر بعد از مدتی با اعلام نیاز گیاه به آب آشنا خواهید شد. یعنی خود گیاه نشانههایی از خود بروز میدهد که به آبیاری نیاز دارد. دقت داشته باشید که آبیاری بیش از حد به راحتی گیاه را دچار پوسیدگی خواهد کرد. پس آبیاری اندک بهتر از آبیاری بیش از حد است.
اگر گیاه هوازی شما به آب نیاز داشته باشد، معمولاً حالت کرو بودن در برگها بیشتر میشود. و لبههای برگ به مرور قهوهای رنگ و خشک خواهد شد. علائم آبیاری بیش از حد معمولاً تا زمان مشخصی نمایان نخواهد شد. وقتی متوجه خواهیم شد که کار از کار گذشته است. نشانههای پوسیدگی گیاه، قهوهای یا سیاه شدن گیاه از مرکز برگهاست. برگها به مرور نرم شده، میریزند و گیاه از بین خواهد رفت.
شما باید تا حد امکان از آبیاری گیاهان هوازی با آب لولهکشی خودداری کنید. از آنجایی که عناصر شیمیایی اضافه شده با آب شهری به گیاهان ما صدمه خواهد زد، برای آنها مناسب نیستند. اگر دسترسی شما به آب فیلتر شده یا آب باران یا کولر گازی محیا باشد، بهترین آب ممکن برای گیاه است.
بسیاری از انواع گیاهان هوازی نسبت به خیسی حساس هستند. ولی غبارپاشی هم برای آنها کافی نیست. بهترین روش برای آبیاری گیاهان هوازی این است که آنها را در ظرفی کم عمق حاوی آب فرو برد و سپس به سرعت خارج کرد. بعد از خارج نمودن آنها باید گیاهان را تکاند تا آب اضافی آنها خارج شود. اجازه داد تا گیاه خشک شود، سپس به مکان قبلی که نور دریافت میکند منتقل نمود. همیشه فرو بردن گیاهان هوازی دارای پیاز در آب به غوطهور ساختن آنها اولولیت دارد. گیاهان هوازی دارای پیاز یا غده به راحتی در صورت غوطهور ساختن آنها در آب دچار پوسیدگی خواهند شد.
برخی گیاهان هوازی غده دار
تیلاندزیا بالبوسا Tillandsia bulbosa
تیلاندزیا بوتزی Tillandsia butzii
تیلاندزیا کاپوت مدوزا Tillandsia caput medusae
تیلاندزیا پروینوسا Tillandsia pruinosa
تیلاندزیا سلریانا Tillandsia seleriana
اکثر گیاهان هوازی نیازمند غوطهور شدن در آب هستند. یک لگن آب برای این کار مناسب است. برای غوطهور کردن گیاهان هوازی گلده در آب باید ظرفی مناسب و کم عمق انتخاب کنید که گل آن خیس نشود. بیشتر گیاهان هوازی به ۱۰ الی ۲۰ دقیقه غوطهوری در آب نیاز دارند. باید بعد از بیرون آوردن گیاهان از آب اجازه داد تا گیاه به طور کامل خشک شود. سپس آن را به مکان با نور مناسب انتقال داد. آبیاری گیاهان هوازی با این روش باید هر ده روز یکبار در بهار و تابستان انجام شود.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، کاشت انواع نهال و درخت، گل کاری، فرم دهی، آبیاری گیاه و باغچه، گلکاری باغچه و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.