ساکولنت ها گیاهان جالب و مقاومی هستند. این گیاهان از نظر زیبایی منحصر به فرد هستند. هنگامی که محیط ایدهآل زندگی را برای آنها فراهم کنیم، میتوانند مدت طولانی با شرایط مراقبتی کم زندگی کنند. ولی در هر صورت در ممکن است که در این مدت دچار مشکلات و تغییراتی شوند. در نتیجه با آشنایی با عوامل و دلایل این مشکلات میتوان آنها را برطرف کرد. اگر مطمئن نیستید که رفتار گیاه و نشانههای آن به چه دلیل است، نگران نشوید.
چرا برگ ساکولنت میریزد؟ یکی از دلایل این موضوع اشتباهات در آبیاری گیاه است. آبیاری بیش از حد میتواند باعث باد کردن برگ، نرم و لهیدگی و در نتیجه ریزش آن شود. برگی که در اثر آبیاری بیش از حد بریزد، نرم و لهیده است.
همانطور که متوجه شدید، یکی از مشکلات رایج ساکولنت ها ناشی از آبیاری بیش از حد گیاه است. بنابراین باید زمانی ساکولنت را آبیاری کرد که قسمت اعظم خاک گلدان خشک شده باشد. استفاده از خاک با زه کشی مناسب و جلوگیری از خیس ماندن خاک برای مدت طولانی میتواند باعث جلوگیری از این مشکل شود. اگر از خاک نامناسب استفاده میکنید. خاک را تعویض و از خاک مخصوص ساکولنت استفاده نمایید.
با تعویض گلدان، اجازه دهید که چند روز بستر کاشت خشک بماند. در این مدت گیاه اجازه بازیابی خواهد داشت. بعد از گذشت حدوداً یکهفته میتوانید آبیاری را انجام دهید. سوراخهای کف گلدان را بررسی کنید. آب اضافی باید از سوراخهای کف گلدان بیرون بیاید. و آب زیرگلدانی را خالی کنید.
برگهای ساکولنت ممکن است در اثر گرمای شدید هم بریزد. در طول مدت قرار گرفتن گیاه در معرض هوای گرم یا خشک، با ریزش برگ، گیاه به نگهداری انرژی و منابع آبی به خود کمک خواهد کرد. البته که این عکسالعملی طبیعی در محیط زندگی طبیعی گیاه است. شما باید در محیط خانه استرس گیاه را کاهش دهید.
یکی دیگر از مشکلات رایج ساکولنت ها ریزش برگ در اثر گرمای زیاد است. باید برای اینکار گلدان را به محیطی با شدت تابش نور کمتر منتقل کرد. این مشکل به خصوص در تابستان رخ خواهد داد. گیاه همچنین در این مدت به آب بیشتری نیاز دارد. البته که با خشک شدن خاک باید آن را آبیاری نمود.
زرد شدن برگ ساکولنت میتواند دلایل مختلفی داشته باشد:
آبیاری کمتر یا بیش از حد ساکولنت میتوانند از دلایل زرد شدن برگ باشند. اگر به ساکولنت خود آب خوبی میدهید، و برگ آن زرد، شل و لهیده شده است. یعنی آبیاری بیش از حد انجام دادهاید. اگر برگ گیاه زرد و چروکیده شد و مدتی است به آن آب ندادهاید. ایراد میتواند از آبیاری کمتر از حد باشد.
تکنیکهای آبیاری خود را تنظیم کنید. اگر فکر میکنید گیاه شما دچار آبیاری بیش از حد است، زمانبندی آن را تغییر دهید. صبر کنید تا حاک گیاه در بین دو آبیاری خشک شود. ولی اگر دلیل آبیاری اندک است، بیشتر آبیاری کنید. اکثر ساکولنتها دوست دارند آبیاری طوری انجام شود که آب از سوراخ کف گلدان خارج شود. برای آبیاری مجدد باید خاک گلدان خشک شده باشد.
زرد شدن برگ ساکولنت به دلیل کمبود مواد مغذی یکی دیگر از مشکلات رایج ساکولنت ها است. اغلب خاکهای آماده برای این گیاهان دارای کمپوست و کودهای طبیعی هستند. و برای مدتی برای تغذیه ساکولنت ما کافی هستند. نهایتاً این مواد مغذی تمام شده و ساکولنت ما نیاز به تغذیه پیدا خواهد کرد. در این صورت میتوان با تعویض خاک گلدان مواد مغذی را به آن رساند.
تعویض خاک و گلدان گیاه و استفاده از خاک تازه یا استفاده از کودهای مخصوص ساکولنت میتواند از زرد شدن برگ به دلیل کمبود مواد غذایی جلوگیری کند. کاکتوس و ساکولنت از دسته گیاهانی هستند که نیاز چندانی به کود ندارند. نصف مقدار توصیه شده روی بسته بندی و یک تا دوبار در فصل رشد نیازهای گیاه را تامین خواهد کرد.
دلیل اصلی چروکیدگی یا پلاسیدگی برگ ساکولنت کمبود آبیاری است. اگر برگی چروکیده یا پلاسیده شد (معمولاً برگهای بالایی) نشان دهنده نیاز ساکولنت به آب است. زمانبندی، نوع آب و میزان آن را بررسی کنید. در طول فصول رشد گیاهان و در هوای گرم، نیاز آبیاری ساکولنت بیشتر خواهد بود. اجازه دهید آب از سوراخهای کف گلدان خارج و بین دو آبیاری خاک خشک شود.
پلاسیدگی از مشکلات رایج ساکولنت ها است که به دلیل آبیاری بیش از حد هم بوجود خواهد آمد. ظاهر شلیده و لهیده برگ، افتادگی و ضعیف شدن آن به دلیل آبیاری زیاد است. ساقه در این حالت پف خواهد کرد. برگها و ساقه نرم و آبکی شده و گیاه از بین خواهد رفت. ریختن آب بین برگهای ساکولنت نیز میتواند منجر به بروز پوسیدگی و لهیدگی شود.
از دیگر مشکلات رایج ساکولنت ها نقاط قهوه ای یا سیاه روی برگ در اثر آفتاب سوختگی است. این مشکل به دلیل قرار گرفتن گیاه در معرض نور مستقیم و شدید خورشید است. در این شرایط باید گلدان را به مکانی نیمه سایه منتقل کنید. به خصوص در تابستان که شدت و زاویه تابش خورشید متفاوت است. انتقال گیاه به محیط خارجی یا مکانی آفتابی، باید بتدریج انجام شود. در غیر اینصورت دچار صدمه شدید و جبران ناپذیر خواهد شد. گیاهان کوچک یا تازه تکثیر شده را در نور مستقیم خورشید قرار ندهید.
با رشد و پدید آمدن برگهای جدید از وسط گیاه برگهای پایینی خشک شده و از بین خواهند رفت. این برگها به راحتی از ساکولنت جدا خواهند شد. باید این برگها را از سطح خاک و گلدان جمع آوری کنید. زیرا میتوانند محیط مناسبی برای مخفی شدن آفات و حشرات باشند.
رشد علفی یا تغییر رنگ در ساکولنت به دلیل عدم دریافت نور مناسب است. تغییر رنگ یک عکس العمل طبیعی از گیاه در مقابل کمبود نور است. ساقه گیاه نیز برای یافتن نور مورد نیاز خود رشدی علفی و باریک خواهد داشت. فاصله بین برگها بیشتر شده و ساقه ضعیف خواهد شد. یکی از مشکلات رایج ساکولنت ها در نگهداری آنها در خانه رشد نامتعادل گیاه است.
راه حل این مشکل انتقال ساکولنت به مکانی با نور بهتر است. پنجره جنوبی یا شرقی میتواند نور مورد نیاز گیاه را فراهم نماید. این کار همانطور که گفته شد باید به تدریج انجام شود. در صورتیکه امکان تامین نور مناسب برای ساکولنت در محیط خانه خود را ندارید، باید از روشهای تامین نور مصنوعی گیاه استفاده کنید.
آبیاری اشتباه میتواند باعث رشد ناقص یا عدم رشد برگ شود. در هر دو شرایط آبیاری اندک یا بیش از حد این مورد بوجود خواهد آمد. آبیاری اندک با چروکیدگی و آبیاری بیش از حد با پلاسیدگی یا شل شدن برگ همراه است.
مشکلات رایج ساکولنت ها ممکن است به دلیل کمبود مواد مغذی موجود در خاک باشد. اگر گیاه شما در گلدان برای مدت دو سال یا بیشتر مانده است. خاک مواد مغذی خود را از دست میدهد. در این صورت برگهای ساکولنت شما زرد یا رنگ خود را از دست میدهند. در این حالت برگها ناقص رشد خواهند کرد. اغلب خاکهای آماده مخصوص کاکتوس یا ساکولنت دارای مواد مغذی هستند. گیاه میتواند برای مدتی از آن استفاده کند. در نهایت این مواد مغذی از خاک خارج خواهند شد. تغییر رنگ برگ یا رشد غیرعادی نیز حاصل همین کمبود یا اشتباهات آبیاری است.
اگر مشکل از آبیاری گیاه بود، تکنیک آبیاری خود را بازبینی کنید. در صورت کمبود آبیاری برگ چروکیده خواهد شد. در صورت آبیاری بیش از حد، بسته به آسیب وارده به گیاه باید اقدام لازم انجام دهید. در صورتی ساکولنت خود را بازیابی نکرد، خاک گیاه را تعویض کنید.
ریزش برگها یا رشد ناقص آنها در اثر کمبود مواد مغذی با تغییر خاک یا کوددهی برطرف خواهد شد. کاکتوسها و ساکولنتها از دسته گیاهانی هستند که به کود کمی نیاز دارند. باید از نصف مقدار توصیه شده روی بستهبندی و در فصول رشد استفاده نمایید.
مشکلات رایج ساکولنت ها اغلب مواقع در خانه رخ خواهد داد. البته که ریکاوری ساکولنت بستگی به میزان آسیب رسیده به گیاه خواهد داشت. بررسی ریشههای گیاه میتواند این اطمینان را به ما بدهد. که گیاه را میتوان نجات داد یا خیر؟ اگر ریشههای سالم زیادی مشاهده کردید، شانس زنده ماندن گیاه شما بیشتر است. ولی اگر پوسیدگی وسعت بیشتری داشت، ریشهها سیاه یا قهوهای شده بود شانس شما کم خواهد شد.
همچنین بررسی سایر قسمتهای گیاه در صورت پوسیدگی میتواند به شما کمک کند. در صورت پوسیدگی مرکز ساکولنت شانسی برای زنده ماندن آن نخواهد بود. نرم شدن برگ و ساقه میتواند در عرض چند روز باعث نابودی آن شود.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، حاشیه زنی، کاشت انواع گل، سم پاشی، کوددهی و تقویت، گلکاری باغچه و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.