اگر شما به دنبال یک گیاه خانگی میگردید که مراقبت زیادی لازم نداشته باشد و یک کاکتوس چشم شما را به خود معطوف کرده است شما حتماً آن را انتخاب نمائید. کاکتوسها گیاهان فوقالعادهای برای نگهداری در منزل هستند. و معمولاً نگهداری آنها کار سختی نیست. یکی از نکاتی که برای نگهداری از کاکتوسها چالش برانگیز است، این است که چه مواقعی باید به آبیاری کاکتوس بپردازید.
هدف کاکتوس ایران با ارائه این مطلب این است که کامل ترین و جامع ترین شرایط آبیاری کاکتوسها را به شما ارائه دهد.
اکثر کاکتوسها در مواقعی که خاک آنها به صورت کامل خشک شده باشد به آبیاری نیاز دارند. آبیاری را به صورت متناوب و برنامه ریزی شده انجام ندهید. ولی شرایط گیاه و خشکی گلدان آن را زیر نظر داشته باشید تا بدانید چه هنگامی به کاکتوس خود آب بدهید.
متاسفانه در برخی از مطالب به اشتباه برای آبیاری کاکتوس زمان بندی در نظر گرفته شده است.
فاکتورهایی مختلفی مانند سایز کاکتوس، سایز گلدان، دما، رطوبت و فصول مختلف روی زمان آبیاری کاکتوس شما تاثیرگذار هستند.
دانستن میزان آب مورد نیاز برای کاکتوس شما خیلی اهمیت دارد.
کاکتوسها و ساکولنتها طوری طراحی شدهاند که آب را در ریشهها و اندامهای خود برای زنده ماندن در مدت زمان خشکسالی ذخیره میکنند. در حالیکه هر کاکتوس میزان آب مورد نیاز منحصر به فردی دارد، تکنیکهای مختلفی وجود دارد که شما بتوانید زمان مناسب آبیاری کاکتوس خود متوجه شوید.
اکثر مردم دارای تصور غلطی هستند که کاکتوسها فقط به مقدار بسیار اندکی آب نیاز دارند. اگرچه این تصور تاحدی درست است که آنها مقاومت خوبی در برابر خشکی دارند. ولی این گیاهان قطعاً به منابع آبی مناسبی نیازمند هستند.
در واقع رشد آنها در مواقعی صورت میگیرد که مقدار کافی آب دریافت نمایند. کاکتوسها هنگامی که به طور کامل آب دریافت کنند بهترین اتفاق برایشان رخ میدهد. در بیشتر انواع باید اجازه داد که خاک آنها کاملاً خشک شود و سپس مجدداً آبیاری کاکتوس انجام شود.
فاکتورهای گوناگونی در سرعت خشک شدن خاک کاکتوس و اینکه آبیاری کاکتوس چه زمانی باید انجام شود موثر هستند. در این جا ما به چند عامل مختلف که بروی آبیاری این گیاهان تاثیرگذار هستند اشاره میکنیم.
توجه داشته باشید هرچه اندازه کاکتوس شما بزرگتر باشد به آبیاری بیشتری نیاز دارد. در حالیکه کاکتوسهای جوان و کوچک به طور معمول دارای رشد بیشتری هستند. ولی سایز کاکتوس هرچه بزرگتر باشد به آب بیشتری نیاز دارد.
کاکتوسهای بزرگتر سطح بیرونی بزرگتری دارند که این باعث میشود تبخیر آب از سطح آنها افزایش یابد. به طور معمول وقتی به کاکتوسهای کوچک خود آب میدهید، به کاکتوسهای بزرگتر آب بیشتری دهید. ولی به کاکتوسهای با گلدان کوچکتر آب کمتر ولی دفعات آبیاری را افزایش دهید
گلدانهای بزرگ زمان بیشتری لازم دارند تا کاکتوسها بتوانند آب را جذب کنند و یا آب آنها خشک یا تبخیر شوند.
گلدانهای بزرگ همچنین دارای سطح کمتری نسبت به حجم خاک در مواجهه با اشعه خورشید میباشند. در نتیجه کاکتوسی که در گلدان بزرگ قرار دارد عموماً نیازمند آبیاری هر ۴ تا ۶ هفته یا بیشتر میباشد. درحالیکه آبیاری کاکتوس در گلدانهای کوچک به صورت هفته ای یا کمتر صورت میگیرد.
بیشتر کاکتوسها در گلدانهای کوچک رشد بهتری دارند. و این بخاطر آن است که علاقهای به اینکه در آب و رطوبت زیاد بمانند ندارند. این برای کاکتوسهایی که ریشه آنها از گلدان بیرون زده است سخت است و باید گلدان آن را تعویض نمود.
برای کاکتوسها بهترین استراتژی این است که در حالیکه میزان آب زیادی فراهم میشود، به سرعت خاک آن خشک شود.
گلدانهای پلاستیکی رطوبت بیشتری را در خود نگه میدارند و این مدت زمان لازم برای خشک شدن خاک را بالا میبرد.
گلدانهای سفالی دارای منافذ بیشتری هستند. هنگام آبیاری کاکتوس آب را از طریق بدنه گلدان بخار میکنند و زمان کمتری برای خشک شدن خود لازم دارند.
به طور کلی گلدان با دارا بودن سوراخهای زیرین برای تخلیه آب بیشتر خیلی مناسبتر است. و آب با سرعت بیشتری از داخل آن خارج و خاک خشک میشود. ماندن آب در مدت زمان طولانی در گلدان کاکتوس باعث پوسیدگی و بیماریهای قارچی برای گیاه میشود. نگهداری کاکتوس در گلدان بدون سوراخ اشتباه فاحش و بزرگی است و تجربه بدی بههمراه دارد.
پس حتماً سوراخهای کف گلدان گیاه خود را به صورت منظم بررسی نمایید.
برای موفقیت در رشد کاکتوس شما باید مطمئن شوید که گیاه خود را در یک گلدان با امکان سرعت خشکی خاک بالا قرار دادهاید.
خاکهای مخصوص کاکتوسها هم که از مخلوط پرلیت و ماسه و کمی خاک باغچه هستند نیز به این کار کمک میکند. یک مخلوط خاک خوب نتیجه بسیار خوبی دارد و این امکان فراهم میشود که آب به راحتی از آن عبور کند و خاک خشک شود. به طور واضح این به این معنی است که گیاه در این شرایط به آب بیشتری نیاز دارد و کاکتوس شما به این دلیل از شما تشکر میکند.
گرمتر بودن دما سرعت بخار شدن آب را از کاکتوس شما و سطح خاک آن افزایش میدهد. دمای بالاتر همچنین به این معنی است که معمولاً گیاه در حال رشد است و به آب بیشتری نیاز دارد.
در سرمای فصل زمستان وقتی که کاکتوس شما به اندازه کافی رشد ندارد، شما باید آنرا هر ۴ تا ۶ هفته یکبار آبیاری نمایید. ولی در تابستان هنگامی که کاکتوس در حال رشد است شما باید میزان خشکی خاک را هر چند روز یکبار بررسی کنید.
نکته مهمی که درباره کاکتوسها وجود دارد این است که آنها تحمل کم آبی را به خوبی دارند. بنابراین اگر شما در آبیاری کاکتوس سهل انگاری نمایید کاکتوس شما صدمه زیادی نمیبیند. ولی اگر آبیاری را زیاد و بیش از حد انجام دهید بیماریها از راه میرسند.
بعلاوه دما و افزایش جریان هوا بخار شدن آب را سرعت میبخشد. بنابراین اگر کاکتوس خود را در تابستان به محیط بیرونی منتقل میکنید، جابهجایی هوا و آب مورد نیاز کاکتوس بسیار افزایش پیدا میکند.
درصد بخار آب در هوای خشک بیشتر است. مخلوط خاک مناسب راحت تر خشک میشود تا در هوایی که مقدار ظرفیت بیشتری برای نگهداری آب دارد.
توجه به میزان رطوبت هوا معمولاً هنگام نگهداری از کاکتوسها در داخل منزل مهم است. و به شما کمک میکند که چه میزان آبیاری نیاز است. کاکتوسها در هوای خشک رشد بهتری دارند. در محیطهای داخلی مرطوب تا زمانیکه خشکی خاک آنها را زیر نظر داشته باشید هم رشد دارند.
نور مستقیم خورشید سرعت بخار آب و خشک شدن خاک کاکتوس را بالا میبرد. اگر شما کاکتوس خود را در پشت پنجره های جنوبی منزلتان نگهداری میکنید، گیاه شما به آبیاری بیشتری نسبت به گیاهان دیگری که با فاصله بیشتری از پنجره هستند نیاز دارد.
همه گیاهان به آبیاری مختص به خود نیاز دارند و این در بین کاکتوسها هم متداول است. گونه کاکتوسی که شما برای نگهداری در منزل خود انتخاب کردهاید در اینکه چه زمانی به آبیاری نیاز دارد تاثیر دارد. برخی کاکتوسها به آب بیشتری نیاز دارند و شما باید نسبت به گونه گیاه آن را آبیاری کنید.
در طول بهار و تابستان و هنگام فصل رشد کاکتوس، گیاه به آبیاری بیشتری نیاز دارد. کاکتوسها معمولاً در فصول سرد به آبیاری کمتری نیاز دارند. در این مدت میتوانید مدت زمان بین دو آبیاری را به دوبرابر و یا بیشتر افزایش دهید.
به طور کلی باید آبیاری کاکتوسها با توجه به شرایط بالا صورت بگیرد و اینکه بخواهیم بگوییم گیاه هفته ای یکبار و … به آبیاری نیازمند است اشتباه است.
حتماً قبل از هر آبیاری با استفاده از یک خلال دندان یا رطوبت سنج خاک گلدان کاکتوس خود را بررسی نمایید. توجه داشته باشید که سوراخهای کف گلدان گیاه خود را هر چند وقت یکبار بررسی و از باز بودن منافذ کف گلدان اطمینان حاصل فرمایید.
هنگامی که فصل رکود و استراحت گیاه تمام شده و فصول رشد میآیند به این نکته دقت کنید که میزان آبیاری گیاه را به یکباره افزایش ندهید.
بارانهای بهاری، اگر گیاهتان را در خارج از منزل نگهداری میکنید میتواند زمانبندی آبیاری شما را تغییر دهد. با شروع فصل بهار بیشتر کاکتوسها از دوره رکود خارج شده و رشد خود را آغاز میکنند. در این هنگام آبیاری گیاهتان را بتدریج شروع کنید تا به کاکتوس شما شوک وارد نشود.
بدلیل گرم شدن درجه حرارت هوا، خاک کاکتوس زودتر خشک میشود. مکان قرارگیری کاکتوس نیز موثر است و ممکن است آب دادن به کاکتوس به دو تا سه بار در هفته نیز افزایش پیدا کند. حتماً قبل از هر آبیاری همانطور که گفته شد وضعیت رطوبت خاک کاکتوس خود را بررسی نمایید تا از خشک شدن آن بین دو آبیاری اطمینان حاصل نمایید.
این بسته به محیط زندگی شما دارد که گیاه شما به چه میزان آبیاری در این فصل نیاز دارد. اگر هوا گرم بود و دما به زیر ۱۰ درجه سانتیگراد نرسیده بود میتوانید به آبیاری گیاه برای هفتهای یکبار به میزان کم اکتفا کنید. برخی از انواع ساکولنتها مانند لیتوپس در این فصل نیاز به آب پیدا میکنند زیرا فصل رشد آنها بهار و پاییز است.
در طول زمستان اکثر کاکتوسها به دوره استراحت و رکود خود وارد میشوند و عملاً رشدی نخواهند داشت. در این مدت خیلی بندرت کاکتوس خود را آبیاری کنید و این میتواند همانطور که گفته شد به یکبار در ماه برسد. برخی کاکتوسها و ساکولنتها در زمستان به آب نیاز ندارند. برخی دیگر که تعداد آنها اندک است فصل رشدشان زمستان است و به آب بیشتری نیاز دارند.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، درخت کاری، گل کاری، کنترل علف هرز ، کاشت انواع نهال و درخت، بیل زنی باغچه و پاکندی درختان، روف گاردن ، فرم دهی، آبیاری قطره ای، گلکاری باغچه و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.