به فرایند رساندن مقدار سنجیده شده آب به درختان و گیاهان در بازه زمانی که نیاز باشد را آبیاری میگویند.
آبیاری به فراهم آوردن آب کافی در خاک، جهت رشد و بالندگی محصولات اطلاق می شود. با گذشت زمان، روش ها و سیستم های آبیاری مختلفی برای برآوردن نیازهای خاص هر محصول و خاک توسعه یافته اند.
۱- سیستم آبیاری سطحی
۲- سیستم آبیاری قطره ای
۳- سیستم آبیاری بارانی
در این روش با کمک نیروی گرانش، آبیاری در فضای کشاورزی صورت می پذیرد. واقعیت این است که در حال حاضر، حدود ۸۵ درصد از آبیاری ها در جهان به این روش انجام می شود.
در این روش، آب به صورت قطره هایی کوچک و به کمک آب پاش هایی که در فواصل مشخصی قرار گرفته اند، به خاک انتقال داده می شود.
آبیاری قطره ای منجر به کاهش تلفات آب شده و رشد علف های هرز را به حداقل می رساند و از این رهگذر، بهره وری افزایش می یابد.
در روش آبیاری بارانی، آب را با فشار روی مزارع اسپری می کنند.
آبیاری سطحی عمدتا در فضاهای زراعی و باغ ها مورد استفاده قرار می گیرد.
همانطور که اشاره شد در این روش از نیروی گرانش کمک گرفته می شود و از کانال، لوله کشی و غیره برای تامین آب منابع آبیاری استفاده می شود.
لازم به ذکر است که کارایی این روش، معمولا به نوع خاک و محصول و عواملی دیگر بستگی دارد.
تلفات آب در این روش بیش از سایر روش هاست، بنابراین گفته می شود که بهره وری آبیاری سطحی، کمتر از سیستم های دیگر آبیاری است.
اما باید گفت که به طور کلی ۳ روش مشخص در این سیستم آبیاری وجود دارد:
در این سیستم آبیاری، آبیاری از طریق جریان آب در شیارهایی به فاصله ۰.۱ تا ۰.۳ متر از یکدیگر، انجام می شود.
این روش، به دانش فنی کمتری نیاز دارد و این در حالی است که دو روش قطره ای و بارانی نیازمند دانش فنی هستند.
همچنین سیستم آبیاری شیاری به سرمایه گذاری چندانی احتیاج ندارد، اما تنظیم جریان آب دشوار است.
آبیاری شیاری مناسب پرورش محصولاتی مانند ذرت و سورگوم است که به صورت ردیفی کاشته می شوند.
لازم به ذکراست در مزارعی که شیب بلندتری دارند، میزان نفوذ آب کمتر است.
همچنین آبیاری یکنواخت در مزارعی با شیب کم، نیازمند نرخ ورودی بیشتری از آب است. در نهایت باید گفت که برای تامین آب شیارها از منبع، معمولا از لوله های زانویی استفاده می شود.
سیستم آبیاری کرتی نیز، یکی دیگر از انواع روش های آبیاری سطحی به شمار می آید.
آبیاری کرتی عمدتا در باغ ها مورد استفاده قرار می گیرد و در آن، حوضچه هایی متناسب با اندازه درخت ایجاد می شوند.
پس از ساخت این حوضچه ها، تمام آنها با یکدیگر و با کانال آبیاری مرتبط می شوند و بدین ترتیب آب مورد استفاده در حوضچه قبلی، به حوضچه بعدی منتقل می شود.
البته مشکل این روش این است که امکان انتقال آفات و بیماری ها نیز از یک درخت به درخت دیگر، از طریق آب آبیاری وجود دارد. در ضمن باید گفت که در صورت انتخاب این روش آبیاری، می توان زراعت داخلی را نیز مکررا انجام داد.
سیستم آبیاری مرزی، یک روش قدیمی آبیاری به شمار می آید. در این روش، فضای زراعت به بلوک هایی تقسیم می شود و مرزهایی روی زمین شکل می گیرد.
گفتنی است که در آبیاری مرزی یا نواری، آب بین دایک ها جریان می یابد. این دایک ها، فضای شیب دار را به نوارهایی مستطیلی شکل تقسیم می کنند که انتهایشان فاقد زهکشی است.
هدف از این روش،عمدتا ایجاد جریان آب در مزارع است و برای زمین های شیب دار ، نسبت به روش مرزی مناسب تر است.
این سیستم آبیاری، عمدتا متناسب با نیاز خاک و گیاهان، آب مصرفی را تامین می کند. بنابراین در مقایسه با سایر روشهای آبیاری، سیستمی کارآمدتر در برابر مصارف بالای آب محسوب می شود.
جالب است بدانید که آبیاری قطره ای معمولا در مناطق کم آب و خشک دنیا، متداول ترین روش آبیاری است و برعمده مسایل این مناطق، یعنی مشکل کمبود منابع آب و زمین های ناهموار نیز فائق می آید.
این سیستم آبیاری از چهار مولفه مکش، تنظیم، کنترل و در آخر تخلیه تشکیل می شود که از پمپ بالابر آب، فیلتر هیدروسیکلون، فیلتر شنی، مخزن مخلوط کردن کود، فیلتر اسکرین، تنظیم کننده فشار، کنتور آب، خطوط اصلی و فرعی و نیز قطره چکان استفاده می کند.
تامین آب از طریق پمپ بالابر آب، ضرورت دارد. پس از بلند کردن، آب از طریق فیلتر هیدروسیکلون، فیلتر شنی، مخزن مخلوط کردن کود، فیلتر اسکرین و قطره چکان عبور داده می شود.
همه این فیلترها، برای روان بودن جریان آب از طریق قطره چکان ضروری هستند. در غیر این صورت، ممکن است لوله ها مسدود شوند.
سیستم آبیاری قطره ای پرفشار: که با فشار عملیاتی psi 30 یا بیشتر کار می کند.
سیستم آبیاری قطره ای کم فشار: که با فشار عملیاتی کمتر از psi 30 کار می کند.
مزایای آبیاری قطره ای
مجموعه الو باغبون متشکل از متخصصین مجرب در زمینه روف گاردن، گلکاری باغچه،محوطه سازی، دیوار سبز، کاشت انواع گل، آبیاری هوشمند و… چه در محل سکونت شما چه در محل کار شما و چه در فضای بیرونی، باغ، ویلا و…. فعالیت میکند.