در این مقاله اقداماتی که برای باغبانی در فصل زمستان برای داشتن فضای سبز و باغچههای زیبا که موجب خیره شدن افراد و تاثیر فراوان بر احساسات آنها دارد شرح داده خواهد شد. اقداماتی نظیر باغچهکاری و گل کاری، درخت کاری، درختچه، هرس درختان و باغچه و سرزنی گیاه و غیره از جمله اقدامات لازم در این فصل است.
برخی از افراد بر این باور هستند که گیاهان در فصل زمستان نیازی به نگهداری و رسیدگی ندارند. برخلاف این باور، در فصل زمستان باید بستری برای رشد بهتر گیاه در فصول آینده مهیا کرد. زمستان بهترین زمان برای تشخیص گیاهان مناسب برای فضای موجود است.
– زیرو رو کردن خاک
دقت کنید پیش از غرقابی شدن و یخ زدن زمین در اثر بارندگی و سرمای زمستان، خاک باغچه را زیر و رو کرده و با اضافه و مخلوط کردن مقداری کود دامی کاملاً پوسیده برای کاشت در بهار آماده شود.
-کاشت نشاء پاییزه
در صورت عدم کاشت نشاءهای پاییزه (مانند بنفشه، مینا چمنی، همیشه بهار، میمون و …) در پاییز، میتوان در نیمه دوم اسفندماه اقدام به کاشت آنها کرد. ضمناً کاشتهای قبلی را نیز بازنگری کرده و در صورت خشک شدن واکاری کرد.
-جمعآوری برگها
برگهای خزان کرده و بقایای گیاهی سالم را جمعآوری و در گوشهای از باغچه دفن کرده تا تبدیل به کمپوست شوند و بقایای گیاهی پوسیده و بیمار را در محل دیگری سوزانده و معدوم کنید.
– بهتر است مالچپاشی بر روی بستر گیاهان انجام شود
-حفاظت از گیاهان در برابر سرما
گلدانها را به نقاط محفوظ از باد باید منتقل کرد و گیاهان حساس به دماهای پایین را توسط پوششهای نایلونی ضخیم یا کاورهای عایق مخصوص پوشانید. گلدانهای سفالی را با استفاده از گونی یا پوششهای نایلونی حبابدار باید محافظت کرد. این کار به این دلیل صورت میگیرد که اندامهای هوایی به خواب میروند، ولی ریشهها فعال هستند و ممکن است در اثر یخبندان صدمه ببینند.
– جابجا کردن مکان گیاهان که به سرما حساس هستند
گیاهان خیلی حساس و ظریف را که تحمل یخبندان را ندارند به داخل منزل یا مکانی سرپوشیده و محفوظ منتقل کنید و گاهی آبیاری کنید.
به عنوان مثال گیاهان مناطق گرمسیری که به سرما و یخبندان مقاوم نیستند باید درفصل زمستان در خاک با زهکش خوب، غیرغرقابی و محفوظ از باد زمستان نگهداری شوند. چند نمونه از این گیاهان عبارتند از: گل کاغذی، محبوبه شب، یاس رازقی، فوشیا (گل آویز)، شمعدانی، صبر زرد یا آلوئه ورا، بگونیا، لیمو، کاکتوس، آفتاب پرست، شاپسند، نخل باد بزنی و ….
-در زمستان، پشتیبان پرندگان باشید!
زمستان فصل سختی برای پرندگان است. روی شاخههای درختان و یا محل بلند و امن دیگر آشیانههای مخصوص پرندگان باید تعبیه کرد و برای آنها خوراک و آب تازه فراهم کرد. دانههای غلات، برنج پخته، پاستا، کشمش، میوههای رسیده، بادام زمینی و … از غذاهای مورد علاقه پرندگان هستند. تغذیه پرندگان را تکرار کنید زیرا آنها محل تامین خوراک را به خاطر میسپارند و دوباره باز میگردند. اگر در حیاط منزل خود درختچهی زیبا و همیشه سبز پیراکانتا کاشته شده است، میوههای کوچک نارنجی یا سرخ رنگ آن علاوه بر داشتن زیبایی مورد علاقه پرندگان به ویژه توکاها هستند.
– هرس گیاهان
هرس برخی درختان و درختچههایی که نیاز به هرس دارند مانند نارون، پیچ گلیسین، سیب، گلابی و. . . اواخر فصل زمستان انجام میشود.
-بریدن شاخههای بیمار
بریدن شاخههای بیمار و خشک شده و اقدامات درمانی بر روی پایههای مریض در اواخر زمستان انجام میشود. ضد عفونی ابزار و ادوات پس از استفاده فراموش نشود.
– بهترین زمان کاشت و جابجایی درختان و درختچهها اواخر زمستان است.