پژوهشگران به تازگی دریافته اند، رایحه گل ها به ویژه گل رز در تقویت حافظه و افزایش آرامش مؤثر است. زیبایی و حس طراوت و شادابی حتی با یک شاخه گل و با دیدن فضای سبز را شاید بارها تجربه کرده باشیم. نه فقط دیدن گل ها و گیاهان موجب شادی و آرامش می شود بلکه عطر و بوی آنها سبب حس زندگی و تازگی خواهد شد.
با توجه به گسترش شهرنشینی و افزایش آپارتمان ها، فضای سبز و توجه به گیاهان نسبت به گذشته بسیار کمتر شده است. غافل از آنکه نه فقط بهره گیری از فضای سبز و گیاهان باعث سلامت جسمی شده بلکه وجود این گیاهان موجب بهبود روحیه و ایجاد آرامش و نشاط می شود و حس تازگی به زندگی می بخشد.
توجه به رنگ این گیاهان از اهمیت بسزایی برخوردار است. رنگ سبز که آرامش بخش ترین رنگ ها به شمار می رود؛ رنگ جهانی طبیعت و نمایانگر باروری و تولد دوباره و آزادی است. رنگ سبز تعادل، توازن و همدلی را به ارمغان می آورد و سمبل صفات نیکو، نشانه سعادت، موفقیت، آرامش، استواری و استقامت در برابر تغییرات است. این رنگ موجب تقویت روحیه و غرور و عزت نفس می شود.
پژوهش ها نشان می دهد خریدن گل، کاشتن گل و گیاه و به طور کلی نگاه کردن به گل باعث برانگیخته شدن احساس شادی، آرامش و طراوت، مثبت اندیشی و دوری از غم و اندوه می شود. گل تأثیر مثبت و طولانی بر حال و هوای اشخاص می گذارد. حضور گل و گیاه در فضای مسکونی بستر بسیار مناسبی برای آرامش روح و روان انسان ایجاد می کند و همه روان شناسان به تأثیر روانی گل بر انسان تأکید کرده اند. علاوه بر اثرات معجزه آسای رنگ گل و گیاهان، نباید از رایحه خوش عطر و خوش بوی آنها غفلت کرد چرا که رایحه گل می تواند باعث تقویت حافظه و آرامش شود.
با گل درمانی می توان سلامت روحی فرد را به او باز گرداند و از طریق درمان روحی، درمان جسمانی نیز صورت می پذیرد. ترکیب رنگ سبز با سفید به دلیل خاصیت آرام بخشی آن در اتاق های خانه موجب تسلی خاطر و تسکین اعصاب می شود. در محیط اتاق استفاده از این رنگ می تواند محیطی متعادل و آرام بخش به وجود آورد. رنگ سبز همراه آبی باعث فرح و شادی می شود، به همین مناسبت دریا و سبزه باعث تسکین اعصاب و رفع خستگی روحی می شوند.
اهمیت گل ها در هیاهوی شهرها و زندگی امروزه بیشتر هم خواهد شد؛ زیرا آلودگی هوا باعث کاهش یا از بین رفتن بوی گل ها و در نتیجه فواید آنها می شود. تحقیقات دانشگاه ویرجینیا ثابت کرد که بوی گل ها در هوای پاکیزه تا ۱۰۰۰ متر دورتر می رسد اما در هوای آلوده در ۲۰۰ متری نیز قابل استشمام نیست. بی گمان آلودگی های محیطی تأثیر نامطلوبی بر روح و جسم و روان آدمی می گذارد و در این گیر و دار خودروها و صنایع آلاینده نیز باعث می شوند که جریان هوا و باد نتوانند بوی گل ها را انتقال دهند.
یافته های حاصل از تحقیقات گسترده علمی نشان می دهد که گل درمانی تأثیر شگرفی در سلامت روحی افراد دارد و پزشکان نیز از درمان روحی به عنوان پیش زمینه آغاز درمان جسمانی بیماران بهره می گیرند. گریز از استرس، غم، ناامیدی، احساس گناه و سرزنش، شک و تردید، عدم اعتماد به نفس، بی حوصلگی، حسادت و بدبینی از فواید درمان با روش گل درمانی عنوان شده است. گاهی به نظر می رسد گل ها در شهرهای آلوده بو ندارند. با وجود این، کمک گرفتن از طبیعت، هنوز هم از بهترین راه های ایجاد آرامش و برطرف کردن استرس به شمار می رود زیرا تأثیر مثبت، آرامش، شادی و نشاط منحصر به فردی بر اثر حضور در طبیعت در رفتارها و احساسات انسان دیده می شود.