آنتوریوم به دلیل گلهای رنگارنگ و برگهای زینتی اش در بین مردم جهان محبوب است.
آنتوریوم (Anthurium) یکی از گیاهان همیشه سبز است که دارای هزاران گونه مختلف و متعلق به نواحی مرکزی و شمال آمریکای جنوبی است. در حالی که این گیاه را میتوان در محیط خارج از خانه در مکانی گرم پرورش داد، آنتوریوم به طور معمول در محیطهای خانگی زندگی بهتری خواهد داشت. برخی از انواع آنتوریوم نیاز به محیطی روشن دارند تا گلدهی کنند. در حالی که برخی دیگر به خاطر برگهایشان نگهداری میشوند. انواع مختلف گلده این گیاه به دلیل رنگ گلهای متفاوتی که دارند مورد اقبال قرار گرفتهاند. بعضی دیگر از انواع آن حالت رونده دارند و نیاز به رطوبت بسیار بالا و هوای گرم در آنها بیشتر است. برای نگهداری گیاه آنتوریوم در آپارتمان نیاز به توجه و مراقبت زیاد است. پس باید قبل از خرید این گیاه شرایط محیطی نگهداری آن را در خانه خود بسنجیم.
همانطور که اشاره شد، نگهداری گیاه آنتوریوم نیازمند محیطی روشن و با نور غیرمستقیم است. این گیاه علاقهای به نور مستقیم خورشید نخواهد داشت. مگر در زمستان یا در شرایطی که گیاه برای مدت طولانی به محیط با نور مستقیم خود عادت کرده باشد. در هر دو حالت خارج یا داخل منزل این گیاه نور زیاد و غیرمستقیم نیاز خواهد داشت. از قرار دادن آن در نور مستقیم خورشید خودداری کنید. خشک شدن و قهوهای شدن نوک و حاشیه برگ آنتوریوم ممکن است به دلیل قرار گرفتن گیاه در معرض نور مستقیم خورشید باشد. برای مراقبت از گیاه در آپارتمان آن را در فاصله یک تا دو متری پنجره جنوبی خانه در مکانی که نور و روشنایی لازم را دریافت کند قرار دهید.
تمام انواع آنتوریوم بومی جنگلهای استوایی هستند و باید محیطی شبیه به محیط طبیعی زندگی آنها فراهم نمود. برای نگهداری آنتوریوم نیاز به دمایی بین ۱۸ تا ۲۴ درجه سانتیگراد است. آنتوریوم وحشی معمولاً در دمایی بالاتر ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد زندگی میکند و اگر دمای محیط پایینتر بیاید گیاه آسیب میبیند.
خاک این گیاه باید همیشه کمی رطوبت داشته باشد. هیچ وقت اجازه ندهید که به طور کامل خشک شود. هنگامی که سطح خاک گلدان خشک شد گیاه را دوباره آبیاری کنید. از آنجایی که این گیاه بومی نواحی جنگلهای استوایی است، برای نگهداری گیاه آنتوریوم نیاز به رطوبت محیطی مناسب میباشد. برای تامین رطوبت مورد نیاز در محیط آپارتمانی میتوانید از دستگاه رطوبت ساز استفاده کنید. یا یک زیر گلدانی بزرگتر برداشته و در آن سنگهای درشت بریزید. داخل زیر گلدانی را به شگلی که با کف گلدان در تماس نباشد آب بریزید. این کار میتواند به نگهداری رطوبت محیط و خاک گیاه کمک کند.
برای تغذیه آنتوریوم پیشنهاد میشود از کودهای مایع در فصول رشد استفاده کنید. این کودها باید دارای میزان بالای فسفر باشند. هر سه هفته یکبار با استفاده از نصف مقدار توصیه شده روی بستهبندی گیاه را تغذیه کنید. البته در زمستان نباید گیاه کوددهی شود.
خاک مناسب نگهداری گیاه آنتوریوم بستری با زهکشی مناسب است. این مخلوط باید بتواند آب را به سرعت از خود عبور دهد در حالی که باید رطوبت مورد نیاز آن را نیز حفظ کند. خاک گیاه ارکیده به همراه مقداری ماسه و پیتماس یک مخلوط مناسب برای گیاه آنتوریوم است. در محیط طبیعی رشد گیاه بسیار از آنتوریومها بروی گیاهان دیگر رشد میکنند تا روی خاک.
تعویض خاک و گلدان این گیاه آپارتمانی نیز هنگامی باید انجام شود که ریشهها گلدان را پر کرده باشند. این کار معمولاً هر دوسال یکبار اتفاق میافتد. هنگامی که ریشههای هوایی شروع به نمایان شدن کردند، نشانه نیاز به تعویض گلدان است. ریشههای هوایی یعنی ریشههایی که خارج از سطح خاک بوجود میآیند. این موضوع همچنین نشان دهنده زمان مناسب برای تکثیر گیاه نیز است.
بهترین و سادهترین راه برای تکثیر گیاه آنتوریوم استفاده از ریشههای هوایی بالای سطح خاک گیاه است. این ریشهها را به پودر هورمون ریشهزایی آغشته کرده و آنها را در گلدانی با خاک تازه بکارید. ریشهها چهار تا شش هفته زمان لازم دارند تا بتوانند تشکیل ساقه داده و برگ تولید کنند. در این مدت باید خاک را مرطوب نگهداری کرد.
آنتوریوم را به وسیله قلمه ساقه نیز میتوان تکثیر کرد. ساقهای را انتخاب کنید که حداقل ۱۰ تا ۱۲ سانتیمتر طول داشته باشد و دو تا سه برگ هم داشته باشد. از انتهای ساقه آن را بریده و به هورمون ریشهزایی آغشته کنید. سپس میتوانید قلمه را در مخلوط خاک در گلدان جدید بکارید. قلمه را هنگامی که خاک کمی خشک شد آبیاری کنید. هر هفته آن را غبار پاشی کنید تا رطوبت مورد نیاز آن تامین شود.چهار تا شش هفته زمان لازم است تا اولین نشانههای رشد نمایان شوند. سپس میتوانید نگهداری گیاه آنتوریوم جدید خود را به روال قبل انجام دهید.
آنتوریوم آندرنوم (Anthurium Andreanum) که برگهای قلب مانند دارد و هر کدام از آنها تا ۳۰ سانتیمتر هم رشد میکنند. گل آنتوریوم آندرنوم به رنگهای صورتی، قرمز، سفید و ابلق میباشد.
آنتوریوم شرزریانوم ( Anthurium Scherzerianum) دارای گلهایی به رنگ نارنجی است و برگها شکل نیزه دارند.
آنتوریوم کریستالینوم (Anthurium Crystallinum) که دارای برگهای با رنگ سبز تیره و بنفش است.
آنتوریوم فاستینومیراندا (Anthurium Faustinomirandae) که گیاهی بزرگ است و برگهایش تا یک متر و نیم هم رشد میکنند. نگهداری گیاه آنتوریوم فاستینومیراندا در گلخانه انجام میشود.
انواع مختلف آنتوریوم آفات مشترکی با گیاهان آپارتمانی دیگر دارند. شپشک آردآلود، کنه قرمز، شته و حشره پولک از جمله این آفات هستند. برای از بین بردن این آفات باید به سرعت گیاه را قرنطینه و درمان کرد. اگر محیط نگهداری گیاه آنتوریوم شما خشک است، برگها دچار خشکی شده و قهوهای خواهند شد. در شرایط حاد ممکن است گیاه از بین برود. خیس ماندن خاک نیز باعث بروز بیماری پوسیدگی در گیاه خواهد شد. خاک اگرچه باید مرطوب باشد ولی نباید به خصوص در دمای پایین برای مدت طولانی خیس بماند.
دلایل مختلفی برای زرد شدن برگ گیاه آنتوریوم وجود دارد. مهمترین و رایجترین علت زرد شدن برگ این گیاه آبیاری بیش از حد و خیس ماندن خاک است. پوسیدگی ریشه میتواند به همین علت بوجود آمده و یاعث زرد شدن گیاه شود. کمبود رطوبت محیط با توجه به استوایی بودن آنتوریوم و عدم وجود مواد غذایی کافی برای گیاه از دیگر علل زرد شدن برگهاست. کیفیت خاک استفاده شده برای آن نیز میتواند باعث زرد شدن برگ شود.
همانطور که متوجه شدیم مواردی باید در نگهداری گیاه آنتوریوم رعایت شود تا گیاهی سالم و شاداب داشته باشیم. قهوه ای شدن برگ آنتوریوم نیز دلایل مختلفی دارد. اولین و محتملترین آنها در نگهداری این گیاه در خانه به دلیل کمبود رطوبت محیط است. این مشکل بخصوص در زمستان رخ خواهد داد. میتوانید با استفاده از روشهای افزایش رطوبت محیط به گیاه خود شادابی ببخشید. آفتاب سوختگی در اثر قرار دادن گلدان در مقابل نور مستقیم، بیماریهای قارچی و باکتریایی و کمبود مواد مغذی خاک از دیگر عوامل مهم در قهوه ای شدن برگ گیاه است.
می توانید از خدمات باغبانی در الو باغبون استفاده کنید تا متخصصین ما با ابزار مورد نیاز شما در محل شما حضور یابند و خدماتی مانند تشخیص بیماری، کاشت انواع نهال و درخت، گل کاری، فرم دهی، آبیاری گیاه و باغچه، گلکاری باغچه و یا حتی کاشت و … را به شما ارائه دهند.